25 Temmuz 2024 15:22

22. Munzur Kültür ve Doğa Festivali başladı: Temelinde yok saymaya karşı duruş var

22. Munzur Kültür ve Doğa Festivali, davullarla zurnalarla başladı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Orhan KURUL
Dersim

Munzur Kültür ve Doğa Festivali, başladı. Festivalin açılışında, festival için Dersim’e gelenler davullarla zurnalarla karşılandı. Dersim Belediyesi Eş Başkanları Birsen Orhan ve Cevdet Konak ile Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Dersim Milletvekili Ayten Kordu, Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Eş Genel Başkanları Kadriye Doğan ve Zeynel Kete'nin de aralarında olduğu kalabalık bir grup, festivalin başlangıcı için kent merkezinde açıklama yaptı. Dersim Belediye Başkanı Cevdet Konak festivalin temelinde yok saymaya karşı duruşun olduğunu söyledi.

 Açılışta konuşan Dersim Belediyesi Eş Başkanı Cevdet Konak, Munzur Kültür ve Doğa Festivali'nin doğuşunun temelinde, 1924 Anayasası'nda Alevileri ve Kürtleri yok sayan anlayışa karşı durmanın var olduğunu söyleyerek “Seksenli yıllarda faşist darbeyle bu coğrafyayı, kimliğimizi, tarihimizi yok sayan anlayışa karşı durmak vardır. 1990'lı yıllarda beş yüz köyümüzü boşaltan ve on binlerce insanımızı coğrafyasındaki yaşam alanlarından kopararak farklı bölgelere sürgün eden o faşist zihniyete karşı durmak vardır. 1990'ların sonlarında, bu süreçleri tartışan aydınlarımız, yazarlarımız, sanatçılarımız ve kalbi Dersim için çarpan tüm canlarımız bir karar verdiler. Olağanüstü hal koşullarında, ‘Kimliğimizi, tarihimizi, kültürümüzü yok sayamazsınız. Ben doğama sahip çıkacağım. Kutsallarıma sahip çıkacağım. İnançlarımı, kimliğimi özgürce yaşayacağım’ dediler. O tarihten günümüze yirmi yıl geçti ve festivale gidiyoruz. Bu iki ana tema ile doğamızın ve irademizin gaspına izin vermeyeceğiz şiarıyla başladık” diye konuştu.

"DERSİM ULUSLARARASI ŞİRKETLERİN İŞGALİNE UĞRADI"

Demokratik Alevi Dernekleri Eş Genel Başkanı Zeynel Kete de açılışta yaptığı konuşmada Son 20 yılda Dersim topraklarının uluslararası şirketlerin işgaline uğradığını söyleyerek “Arazi arama, hidroelektrik santraller ve çevre düzenlemesi adı altında ekolojik felaketler yaşanıyor. Bu katliamlar yüz yıldır sürüyor” dedi. Kete, bu ülkede Kürtlerin, Arapların, Lazların, Alevilerin, Sünnilerin bir arada yaşamasını istediklerini söyleyerek “Hiç kimse inancından, dilinden, kültüründen, kimliğinden, cinsiyetinden dolayı zarar görmemeli, öldürülmemelidir” diye konuştu.

"İNKARIN HER BOYUTUNU YAŞADIK"

Dersimlilerin inkarın, imhanın ve asimilasyonun her boyutunu yaşadığını ve yaşamaya devam ettiğini söyleyen DEM Parti Dersim Milletvekili Ayten Kordu ülkenin gece kararnameleriyle yönetildiğini belirtti. TBMM’de demokrasi adına her gün doğanın, kadınların, halkların, inançların, kültürlerin daha fazla sesinin nasıl kısılacağının tartışıldığını aktaran Kordu, “Daha fazla nasıl baskı altında tutulacağı, daha fazla nasıl yok edileceği, daha fazla yoksulluğun nasıl derinleştirileceği ve zenginle yoksul arasındaki uçurumun nasıl genişletileceği politikalarının yasalaştığı bir süreci yaşıyoruz” dedi.

"BU SOKAKLARDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Cumhuriyet'ten önce başlayan, ancak Cumhuriyet'le beraber 1924'te tam bir inkar ve asimilasyon politikasına dönüşen, o günden bugüne devam eden bir sürecin yaşandığını söyleyen Kordu, “Bu yüzden festivallerimiz, bizim inkar, imha ve asimilasyon politikalarına karşı dostlarımızla, halkımızla, birleşenlerimizle, kurumlarımızla bir araya gelip, Dersim'in kültürünü, inancını, dilini ifade etmek ve hakkını savunmak için çok önemlidir. Bu festivaller sayesinde, Dersim halkı olarak, Kürt, Alevi halkı olarak inancımıza, kültürümüze, doğamıza ve irademize sahip çıkıyoruz. Sesimizi yükselteceğiz, sözümüzü kuracağız ve kültürümüzü yaşatmak için bu meydanlarda, bu sokaklarda olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

FESTİVALİN 2. GÜNÜ PROGRAMI

Festivalin 2. Günü Sanat Sokağı’nda Saat 13:00’de yapılacak “Alevi İnancı ve Güncel Sorunları” adlı panelle başlayacak. Panelde Cuma Erçe, Zeynel Kete, Abbas Tan, Mustafa Aslan, Yüksel Mutlu konuşmacı olarak yer alacak.

Saat 15:30’da “Dilimiz, Asimilasyon ve Biz” söyleşisi yine Sanat Sokağı’nda gerçekleştirilecek. Bu söyleşide de Fırat Can, Şükrü Arslan, Mekiye Ormancı konuşmacı olarak yer alacak.

Saat 17:30’da Olmypos adlı kafede ‘Munzur’a Akan Sesler’ adıyla bir şiir etkinliği düzenlenecek. Bu etkinlikte şairler A. Hicri İzgören, Nesimi Aday, Cevahir Bedel, Harun Tutuş, Bedriye Topaç, Akın Yanardağ, Berivan Kaya, Süleyman Aytaç, Burhan Gündoğan şiirler okuyacak müzisyenler Erdoğan Emir, Musa Baki, Taylan Yıldız, Gölge, Ceren Aytaç, Ozan Yağan da müzik yapacak.

Saat 18:30’da DSİ Parkı’nda çocuklar için kukla gösterimi olacak.

Saat 20:00’de Seyit Rıza Meydanı’nda Dersim Kültür Derneğinin ana dilde tiyatro etkinliği gerçekleşecek. Saat 21:00’da Yeraltı Çarşısı Üstü’nde Caner Aktan’ın hazırladığı "Dersim’in Mülksüz Ozanı Mehmet Çapan" belgeselin gösterimi yapılacak.

ÖNCEKİ HABER

İmamoğlu: İstanbul, iklim değişikliğine karşı Avrupa'nın en savunmasız kıyı şehri haline geliyor

SONRAKİ HABER

Polonez’de işçi kıyımı devam ediyor: 100’den fazla işçi işten çıkarıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa