26 Temmuz 2024 04:33

Doktor Hasan gelmiş, köye şifa gelmiş!

Hasan Doğan, namıdiğer Doktor Hasan, Küçükkabaktepeli, ortopedi uzmanı. 8 yıldır, her izin dönemini köyünde geçiren Doktor Hasan, köyde kaldığı süre boyunca halka gönüllü sağlık hizmeti veriyor.

Fotoğraf: Arzu Erkan

Paylaş

Arzu ERKAN
İlhami ŞAHBAZ
Kayseri

Küçükkabaktepe, Kayseri’nin Sarız ilçesine bağlı, Koç Dağı eteklerine kurulmuş. Yaz aylarında 15-20 olan hane sayısı kış aylarında birkaç haneye kadar düşüyor. 2019 yılı verilerine göre köyde düzenli 49 kişi ikamet ediyor gibi görünse de bu sayı daha çok köy tüzel kişiliğini korumaya yönelik bir önlem olarak anlaşılmalı. Coğrafi özellikleri nedeniyle zamanında hayvancılığın yapıldığı köyde, köylüyü yıkıma sürükleyen politikaların bir sonucu olarak hayvancılık bitme noktasına gelirken, farklı kentlere hatta yurt dışına bile göç veren köye canlılık ise yaz aylarında tatilcilerle gelir olmuş.

Bir zamanlar mevsimine göre yeşil, sarı, kırmızı, mor renkli çiçeklerle bezenen köyde arıcılık önemli bir geçim kaynağı iken şimdilerde kovanı olan hane sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Geçmişte, neredeyse her evden bir gencin dağlarında çobanlık yaptığı Küçükkabaktepe’de koyunların boyunlarına asılan küçük çanlar, artık köy evlerinin kapı süsü...

Küçükkabaktepe, sessiz, durgun, dingin bir köy. Koç Dağı’nın doruklarındaki karın baharda erimesiyle debisi artan, yazları iyiden iyiye azalan derede, geceleri kurbağalar vıraklamasa, rengarenk çiçeklerini mesken edinmiş arılar vızıldamasa tek ses duyulmaz. İnsanın ruhunu dinlendiren bir sessizliktir Küçükkabaktepe’ninki...

Yazın belli haftalarında bu sessizlik yerini araba gürültülerine bırakır. Son 8 yıldır, yılın en az iki haftası köy yolunda farklı bir araç trafiği oluşur, farklı şehirlere ait plakalarıyla çeşit çeşit araçlar... Köy yolunda araçlar görüldü mü, Küçükkabaktepeli anlar ki Doktor Hasan gelmiş. Doktor Hasan gelmiş, köye şifa gelmiş.

Sarız köyü

"BEN KOÇ DAĞI’NIN ÇOCUĞUYUM"

Hasan Doğan, namıdiğer Doktor Hasan, Küçükkabaktepeli. Denizli’de yaşayan Doktor Hasan, ortopedi uzmanı. 8 yıldır, her izin dönemini köyünde geçiren Doktor Hasan, köyde kaldığı süre boyunca halka gönüllü sağlık hizmeti veriyor. Hastaları proloterapi yöntemi ile tedavi eden Doktor Hasan’ın namı kulaktan kulağa yayılırken, bir süre sonra sadece Küçükkabaktepe’den değil, çevre köyler hatta çevre illerden de çokça hasta tedavi için yollara düşüyor. Hatta öylesine ki bir gün içinde 80 hastaya baktığı oluyor Doktor Hasan’ın.

1962 doğumlu Doktor Hasan, Denizli’de özel bir klinik işletiyor. Evli ve iki kızı olan Doktor Hasan’ın kızlarından büyük olanı da bu sene tıp fakültesini bitirmiş, küçük olanı radyo, televizyon ve sinema okuyor. Doktor Hasan her izin dönemini kendi deyimiyle ata toprağı olan Küçükkabaktepe’de geçiriyor. “Ben Koç Dağı’nın çocuğuyum” diyen Doktor Hasan için bu öze dönüş...

GÖNÜLLÜ SAĞLIK HİZMETİNİN İKİ SEBEBİ VAR

Kayseri Sarız ilçesi Kırkısrak köyü, Kürt ve Alevi yurttaşların yaşadığı bir köy, Küçükkabaktepeliler Kırkısrak’tan göçmüş buraya. Dedelerinin köye ilk yerleştiği yıllarda Türk, Çerkez ve Sünni çevre köylerdeki halklarla barış içerisinde tam bir imece ile bir arada yaşadığını anlatan Doktor Hasan, zamanla politik ayrılıkların halkları karşı karşıya getirdiğine dikkat çekiyor. Doğduğu topraklarda gönüllü sağlık hizmeti vermesinin iki temel sebebi olduğunu vurgulayan Doktor Hasan birini toplumsallaşma, diğerini ise bu politik ayrışma karşısında dayanışmayı yeniden yeşertme olarak ifade ediyor.

Doktor Hasan “Buraya geldiğimde hastalarıma diyorum ki ‘Ben Koç Dağı’nın çocuğuyum’, hepimiz beraber Koç Dağı’nın, Uzunyayla’nın çocuğuyuz. Benim etnik kökenim ya da kendi dinsel tercihlerim hiç önemli değil. Bu toplum böyle. Bin bir renkli çiçekten oluşan bir halk. Ben kendimi buraya ait hissediyorum, buraya borçlu hissediyorum, bunu yapmak istiyorum. Günümüz insanı fazla bireyselleşiyor, kendi öz değerlerinden, kaynaklarından uzaklaşıyor. Biz hepimiz bireyselliği bir kenara bırakıp toplumsal özümüzü de korumalıyız.”

"BİR GÜNDE 80 HASTA BAKTIĞIM OLDU"

Sekiz yıldır Küçükkabaktepe’ye gelerek, gönüllü sağlık hizmeti verdiğini söyleyen Doktor Hasan “Tabii kulaktan kulağa yayıldı bu ve sadece bizim köy, yan köy olmaktan çıktı. Elâzığ’dan, Maraş’tan. Elbistan’dan bile gelenler oluyor. Bu ağ kendiliğinden oluştu, gelen bir diğerine söyledi ve bu yakın köylerin, ilçelerin, illerin de duymasını beraberinde getirdi. Bir günde 80 hasta baktığım bile oldu.”

Doktor Hasan, ortopedik hastalıkların özellikle kronik olanlarındaki başarı oranının düşük olması nedeniyle başka tedavi yöntemlerini inceliyor. Yurt içinde ve yurt dışında çeşitli çalışmalar yaparak, hücre yenileyici proloterapi yöntemine yöneliyor ve 2012 yılında Denizli’de Proloterapi Derneğinin kuruluşunda yer alıyor. Derneğin kurucu başkanı olan Doktor Hasan, sekiz yıl başkanlık yapıyor.

Doktor hasan

 

ÖNCEKİ HABER

İzmir'de madende işçilerin üzerine kaya parçaları düştü: 2 yaralı

SONRAKİ HABER

Bingöl’deki madde bağımlısının bıçaklı saldırısında ölü sayısı 4’e yükseldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa