Diyarbakır'da fırın işçileri yeniden birleşiyor: Ekmek davasında bize katıl
Fırın işçileri, çalışma saatlerinin azaltılması, sigortasız çalışmaya son verilmesi talepleriyle örgütleniyor. DİSK/Gıda-İş Sendikası ile birlikte hareket ederek birlik çağrısı yapıyorlar.
Fotoğraf: Sertaç Kayar
Umut YEĞİN
Diyarbakır
Diyarbakır’da fırın işçileri, çalışma sürelerinin düşürülmesi, izin hakkı, ücretlerinin insanca yaşanacak bir seviyeye çekilmesi ve sigortasız çalışmaya son verilmesi talepleri için çeşitli eylemlere hazırlanıyor.
Diyarbakır ve Bingöl’de 2023 yılının ocak ayında fırın işçilerinin yaptığı eylemlerden edinilen deneyimlerle yenilenen “Amed Fırın İşçileri Komisyonu”, yeniden DİSK’e bağlı Gıda İş Sendikası ile bir araya gelerek taleplerini güncelledi. Yapılan toplantıda bir dizi karar alan işçiler, hazırladıkları el ilanları ile diğer fırın işçilerine “Sen de aramıza katıl” çağrısı yapıyor. Amed Fırın İşçileri Komisyonu yapılan toplantıda, “Hakkımız olanı alana kadar mücadele edeceğiz ve bu kez birliğimizi koruyarak mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.
"TÜM FIRIN İŞÇİSİ ARKADAŞLARIMIZ BİZE ULAŞSIN"
Fırın işçileri adına konuşan Mesut Akagündüz, “Bu güzel mesleğimiz, bulunduğu konumu itibarıyla bunları hak etmiyor. Gün geçtikçe koşullarımız daha da kötüye gidiyor, bunun sebebi de bir düzenleme yapılmamasıdır. Ve bu düzeni kuracak, takip edip koruyacak bir mekanizmanın olmayışıdır” dedi. Mesleklerini yeniden insanca yaşayacak ve insanca çalışacak koşullara ancak kendilerinin getirebileceğini belirten Akagündüz, “Neticede insanız, canlıyız ve her canlı gibi temel ihtiyaçlar ile yaşam sürdürmek için, kazanç sağlamak gerekiyor. Bizim kazanç kaynağımız da malum fırıncılıktır. Ama saatlerce çalışıyoruz yine de yaşamımızı sürdüremiyoruz” dedi.
"EKMEK DAVASINDA BİZE KATIL"
Diyarbakır’daki tüm fırın işçilerine çağrı yapan Akagündüz şunlar söyledi: “Acil bir şekilde örgütlenmek lazım. Bizler Amed Fırın İşçileri Komisyonu olarak bu birliğin sağlanması için zamanımız başta olmak üzere birçok şeyden taviz veriyoruz. Tüm fırın işçisi arkadaşlarımız bize ulaşsın. Birlik olursak kazanabiliriz. Ekmek davasında bizimle yol yürümek istiyorsan, bugüne ve yarına dair endişelerin varsa bize katıl.” Fırın işçilerinin büyük bir kısmının sigortasız çalıştırıldığına dikkat çeken Akagündüz, “Ama biz bu sürece başlarken ilk adım olarak sigortalı işçilerin bizlere ile iletişime geçmelerini istiyoruz. Sendikaya üye olsunlar istiyoruz. Ve herkes çalıştığı fırında sigortanın bizlerin yasal hakkı olduğunu söylesin” dedi. Önümüzdeki süreçte taleplerinin karşılanmaması durumunda çeşitli pratik adımlar da atacaklarını söyleyen Akagündüz, “Geniş bir toplantı düzenleme fikrimiz var. Öncelikle birliğimizi yeniden sağlayacağız. Sonrasında iş bırakma da dahil olmak üzere çeşitli pratik adımlar üzerine de konuşacağız” diye konuştu.
"EMEĞİMİZİN HAKKINI ALMANIN YOLU SENDİKALI OLMAKTAN GEÇİYOR"
DİSK’e bağlı Gıda İş Sendikası Genel Başkanı Olcay Ozak ise fırın işçilerinin ağır çalışma koşullarında ve düşük ücretle çalıştırıldığına dikkat çekti. Ozak, “Hava sıcaklığı evlerimizde veya açık havada dahi durmamızı zorlaştırdığı bugünlerde yüzlerce derecenin üzerindeki ekmek fırınlarının önünde çoluk çocuğumuzun, ailemizin geçimi için emeğimizin, alın terimizin tam karşılığını almak için birlikte mücadele etmemizin ne kadar önemli olduğunu daha iyi anlıyoruz. Emeğimizin hakkını almanın ve korumanın biricik yolu sendikalı olmaktan geçiyor” dedi.
Fırın işçilerinin yasa dışı bir biçimde sigortasız, kayıt dışı çalıştırıldığına ve bu durumun örgütlenmenin önünde ciddi engeller oluşturduğuna dikkat çeken Ozak şunları söyledi: “Bu konuda da sendika olarak mücadelemizi sürdüreceğimizden hiç kimsenin şüphesi olmasın. Sigortalı olarak çalışan fırın işçisi arkadaşlarımıza da çağrımızdır, sendika üyeliklerinizi yapın ve birlikte mücadelemizi yükseltelim. Bu sömürü ve kölece çalışma düzenine son vererek insanca çalışma ve insanca yaşamı birlikte kuralım.”
"SİGORTA VE İZİN HAKKI, HAFTADA EN FAZLA 45 SAATLİK MESAİ"
Deprem öncesinde Diyarbakır Fırıncılar Odası ile yapılan protokolün bugünkü koşullara göre güncellenmiş hali taleplerle bildiride şu şekilde yer aldı:
- Çalışma saatlerimiz haftada 45 saati geçmeyecek şekilde düzenlensin.
- Haftanın bir günü tatil günü olarak belirlensin. Bayramlarda tatil hakkımız sağlansın. Her ay 2 gün izin hakkımız olacak şekilde, yılda 24 gün iznimiz olacak bir düzenleme yapılsın.
- Yasa dışı bir biçimde sigortasız işçi çalıştıran fırınlar denetlensin. Sigortasız çalışan tüm arkadaşlarımızın sigorta girişleri yapılsın.
NE OLMUŞTU?
Diyarbakır'da 6 Şubat depremi öncesinde bir araya gelen yüzlerce fırın işçisi aldıkları düşük ücretin arttırılması, çalışma koşullarının düzeltilmesi ve sigortasız çalışmanın önüne geçilmesi için iş bırakmış, işverenleri uyarmıştı. Sonraki günlerde DİSK'e bağlı Gıda İş Sendikası ile yapılan ortak basın açıklaması ve yapılan toplantılar sonucu Diyarbakır Fırıncılar Odası ile görüşmeler yapılmıştı. Gıda İş Sendikası, işçiler adına Diyarbakır Fırıncılar Odası ile protokol imzalamış ve işçilerin taleplerinin tüm fırınlarda uygulanması için denetimlerin yapılacağını duyurulmuştu. Bazı fırınlar, eylemler ve imzalanan protokolün etkisiyle işçilerin taleplerinin bazılarını kabul edip kısmi adımlar atsa da araya giren 6 Şubat depremi imzalanan protokolün uygulanmasında zorluklar çıkarmıştı. 2023 yılında yapılan eylemler sonucu çeşitli adımlar atılsa da aradan geçen zaman zarfında çalışma sürelerinde değişiklik yapılmamış, büyük bir çoğunluğu kayıt dışı bir şekilde sigortasız çalıştırılmaya devam etmişti.