25 Temmuz 2024 18:19

İnsanlığını alan Netanyahu’yu protesto etmeye gitti

Kongre binasında herkes savaş suçlusu Netanyahu’yu alkışlarken, Washington sokakları, “Biz Filistin’i özgürleştirelim, Filistin de bizi özgürleştirsin” sloganları ile yankılanıyordu.

Fotoğraf: Meltem Murray

Paylaş

Meltem MURRAY
Washington DC

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu Washington’a vardığından itibaren başlayan protestoların en büyüğü Kongrede konuşma yaptığı sırasında gerçekleşti. Kongre binası içerisinde hemen herkes Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin tutuklama kararı aldığı, savaş suçlusu Netanyahu’yu alkışlarken, Washington sokakları, “Biz Filistin’i özgürleştirelim, Filistin de bizi özgürleştirsin” sloganları ile yankılanıyordu.

Amerika’nın değişik eyaletlerinden gelen 10 bine yakın protestocu kongre binasının çevresinde toplandık. Bir diğer büyük grup ise tarihi tren garı önünde toplandı. Her zamanki gibi kutlama havasında başlayan eylemi polis biber gazı ile durdurmak istedi ancak başarılı olamadı. Sadece Kongre binası çevresindeki eylem için Washington’da seferber edilen kolluk güçlerine ek olarak 200 kişilik destek kuvvet New York’tan getirilmişti.

Polis dar bir alanda göstericileri sıkıştırmak istese de protestocular sabahın erken saatlerinden itibaren Kongre binası çevresini trafiğe kapattı ve polisi Kongre binasının bahçesi çevresine çekilmeye zorladı. Eylem Filistin’in geleneksel halayları ile başladı. Aileler çocuklarıyla gelmişti. Üç küçük çocuğu ile birlikte alana gelen bir baba bana “Filistin’de öldürülen çocukların benim çocuklarımdan bir farkı yok, öldürülen kardeşleri için buradalar” dedi.

Yürüyüş öncesi kalabalığa hitap eden tanınmış birçok konuşmacıdan bazıları Filistin Gençlik Hareketinden Ayah Ziyadeh; New York’tan Riverside Kilisesi Rahibi Adriene Thorne; tanınmış Ortodoks Yahudi Haham Aharon Feldman; ABD başkan adaylarından Yeşil Parti lideri Jill Stein ve Amerikan Posta İşçileri Sendikası Başkanı Mark Diamondstein’dı.Konuşmacıların ortak ve en acil talepleri kalıcı bir ateşkes sağlanması ve ABD’nin İsrail’e yardımlarını hemen durdurmasıydı.

Yürüyüşe geçtiğimizde polis ilk biber gazını, polis memurlarına ve Kongre salonuna doğru “Shame” (Utanç) diye bağıran gruba attı, ancak yürüyüşü durduramayınca geri çekilmek zorunda kaldı. Bazı göstericiler yakından atılan gaz yüzünden fenalaştı ve sağlık ekipleri müdahale etti.

Küçük arbedelerin yaşandığı yürüyüşün televizyonlara da yansıyan en hareketli anı ise tren garı önünde toplanan protestocuların bina önündeki direklerden Amerikan bayrağını indirip yakması ve yerine Filistin bayrağını göndere çekilmeleriydi. Bunun ardından polis ön saflarda eylemcileri göz altına almak isteyince arbede çıktı. Bu arbedenin arkasından Netanyahu’nun kartondan hazırlanmış heykeli de yakıldı. O alanda polis 10-15 kişiyi gözaltına aldı. Yine de dağılmayan kalabalık içinden bazı eylemciler meydandaki heykele “Hamas geliyor” diye yazınca polis ve eylemciler arasındaki itiş kakış tekrar hareketlendi. Günün sonunda birçok eylemci bu kez eylemleri Netanyahu’nun kaldığı ünlü Watergate Oteli’nin önüne taşıdı.

Kongrede ayakta alkışlanan savaş suçlusu, ABD sokaklarında ise hak ettiği gerçek muameleyi gördü.

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır'da fırın işçileri yeniden birleşiyor: Ekmek davasında bize katıl

SONRAKİ HABER

“Gemi sıcağı emiyor, hangar desen cehennem”

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa