26 Temmuz 2024 05:42

İskender Bayhan: Çözüm sermaye belediyeciliğiyle mücadele

EMEP İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, seçim yenilgisinin üzerini örtmek isteyen iktidarın, muhalefetin kazanımlarını da hedefe koyarak kendisini avantajlı hale getirmek istediğini söyledi.

Fotoğraf: Sıla Altun/Evrensel 

Paylaş

Damla KIRMIZITAŞ
Ankara

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, emekli maaşı zammını eleştiren CHP Genel Başkanı Özel’e yönelik, “Emekliye faydanız olacaksa belediyeleriniz SGK’ye olan birikmiş borçlarını ödesin. Hazine ve Maliye Bakanlığımız tahsiline kaynağında başlayacaktır. Öyle 25 kuruşa simit yok” açıklamasının hemen ardından harekete geçildi. Belediyelere 96 milyar liralık borç bildirimi gönderildi. Erdoğan'ın "sırtımızdaki küfe" diye tarif ettiği emekliye sefalet zammının 6 aylık maliyeti ise 33 milyar TL.

Gelişmeleri gazetemize değerlendiren EMEP İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, Türkiye’de belediyelerin içinde bulundukları borç yükünün temelinin sermaye belediyeciliği olduğunu vurguladı. Bu belediyecilik anlayışının mimarının Erdoğan olduğunu söyleyen Bayhan, “Erdoğan bunu muhalif belediyelere karşı bir silah olarak kullanmaya çalışıyor. Belediyelerin nasıl hizmet vereceğini tartışmak yerine borçlarınızı ödeyeceksiniz diyor. Neden? Çünkü yerli ve yabancı tekellere elindeki bütün kaynakları kâr ve rant için aktarmaya ihtiyacı var. İşin ekonomi politiği budur” dedi.

İktidarın yerel seçim yenilgisinin üzerini örtmek, halk nezdinde itibar yitimini engelleyebilmek ve burjuva muhalefetin kazanımlarını da hedefe koyarak kendisini avantajlı hale getirmek için halka belediyeleri hedef gösterdiğini söyleyen Bayhan, “Burada muhalif belediyelerin sorumlulukları yok anlamına gelmesin. Fakat asıl mesele Erdoğan’ın bu politikasına karşı nasıl gerçekten emekten yana, halktan yana bir belediyecilik anlayışı izlenebilir ve bu siyaset nasıl püskürtülebilir? Çok açık ki Erdoğan’ın işçilerin, emekçilerin gücüne dayanarak nasıl bir kâr ve rant belediyeciliği anlayışına sahip olduğunu, belediyeleri boğmaya çalıştığını sadece anlatarak ve halka birlikte mücadele ederek yol alınabilinir” dedi.

SEÇİM YAKLAŞINCA KASALARI BOŞALTTILAR

CHP Parti Sözcüsü Deniz Yücel, yerel seçimlerden sonra AKP ve MHP’den devralınan belediyelerin borç yükünün 100 milyar TL olduğunu açıklamıştı. AKP ve MHP’li belediyeler, seçime günler kala milyonlarca liralık ihalelerle kasaları boşalttılar. Seçimin kaybedileceği anlaşılınca toplamda yüzlerce milyon liranın dağıtıldığı ihalelerde harcamalar, büyük tepki toplamıştı.

İşte o ihalelerden bazıları:

Bursa Büyükşehir Belediyesi: Gıda destek çeki alımına 199 milyon TL
Batman Belediyesi: Beyaz eşya alımına 4 milyon 959 bin TL
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi: İçme suyu şebekesi alımına 21 milyon TL
Tuzla Belediyesi: Hoş geldin bebek projesine 2 milyon 900 bin TL
Tuzla Belediyesi: Kadın kol saati alımına 1 milyon 817 bin TL
Giresun Belediyesi: Temizlik araç kiralamasına 55 milyon TL

CHP: AKP’DEN 790 MİLYON SGK BORCU DEVRALDIK

CHP’nin paylaştığı verilerde 15 büyükşehir belediyesinin borcu olduğu belirtilerek, son seçimde AKP’den devraldıkları belediyelerin ve bağlı kuruluşların borçlarına dikkat çekildi:

Bursa Büyükşehir Belediyesi: 670 milyon 252 bin TL
Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi: 453 milyon 245 bin TL
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi: 90 milyon 855 bin TL
Denizli Büyükşehir Belediyesi: 28 milyon 726 bin TL

SON 5 YILIN SGK BORÇLARI

Sayıştayın SGK raporlarında belediye ve bağlı kuruluşlarından toplam alacakları son 5 yılda şöyle oldu:

2018: 3.9 milyar TL
2019: 7.7 milyar TL
2020: 12.8 milyar TL
2021: 19.1 milyar TL
2022: 38.6 milyar TL

ÖNCEKİ HABER

‘Batman’da kayyumun 2 yıllık borcunu bizden kestiler’

SONRAKİ HABER

MGK toplantısında Suriye vurgusu: Terörle mücadeledeki gayretlerimiz Suriye’nin toprak bütünlüğü için

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa