25 Temmuz 2024 23:23

Nükleer atıkların temizlenmesi bir yıl gecikti

Gaziemir’de bulunan ve “İzmir’in Çernobil’i” olarak anılan akü geri kazanım fabrikası sahasındaki radyoaktivite bulaşmış cüruf atıkların temizlenmesi bir yıl gecikti.

Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel

Reklam

Gaziemir’in Emrez Mahallesi’nde bulunan ve “İzmir’in Çernobil’i” olarak anılan akü geri kazanım fabrikası sahasındaki radyoaktivite bulaşmış cüruf atıklar, İzmirliler için tehlike oluşturmaya devam ediyor.

Nükleer Düzenleme Kurumu tarafından Mart 2023’te radyoaktif kirliliğe maruz kalmış alanın çevresel iyileştirme faaliyetiyle yetkilendirilen EKOVAR AŞ ise çalışmalarına, öngörülen tarihten yaklaşık bir yıl sonra, ancak Temmuz 2024’de başlamış durumda.

CHP İzmir Milletvekili Yüksel Taşkın gecikmenin nedenini ve EKOVAR’ın iş-termin planını Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’na sordu.

ÇALIŞMALARIN HAZİRAN 2024’DE BİTMESİ GEREKLİYDİ

Taşkın, EKOVAR’ın Nükleer Düzenleme Kurumu’na sunduğu ilk iş-termin planına göre, radyoaktif kirliliğin giderilmesi işlemlerine 2023 yılı Ağustos ayında başlanması ve çalışmaların Haziran 2024’de tamamlanmış olması gerektiğini hatırlattı.

Taşkın şunları belirtti; “EKOVAR şirketinin görevlendirilmesinin üzerinden 1,5 yıl; Nükleer Düzenleme Kurumu’na sunulan ilk iş-termin planında bahsi geçen sürenin üzerinden ise bir yıl geçti. Ancak radyoaktivite bulaşmış cüruf atıkların temizlenmesi yönünde hiçbir gelişme kaydedilmedi. İzmirliler bu gecikmeden zarar görüyorlar.”

EKOVAR’ın hazırladığı yeni iş-termin planını Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’na yönelttiği soru önergeleriyle gündeme taşıyan Taşkın, şöyle devam etti: “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın EKOVAR’a yazdığı 2 Mart 2024 tarihli yazıdan, şirketin ‘Çevresel İyileştirme Planı’ ile ‘İş Termin Planı’nda eksiklikler tespit edildiğini anlıyoruz. Bu eksikliklerin giderilmesinin ardından EKOVAR çalışmalarına başlayacağını Gaziemir Belediyesi’ne bildiriyor. Bu eksiklikler nelerdi? Neden bahsi geçen planlarında eksiklik bulunan bir şirket yetkilendirildi? Eksikliklerle işe başlayan bir şirketin yetkinliği hususunda şüpheler oluşmuş durumda. Yoksa halk sağlığıyla ilgili bu kadar önemli bir konu da yandaşlara peşkeş mi çekildi?”

ÇALIŞMALAR GECİKMEYLE BAŞLADI

EKOVAR, 8 Temmuz 2024 itibariyle çalışmalarına başlayacağını Gaziemir Belediyesi’ne bildirdi. Ancak şirket bu plana da uymuş değil. Sahadan alınan bilgiye göre temizlik çalışmalarının başlaması 23 Temmuz’a kadar sarkmış durumda. Bu ise yeni iş-termin

planının güvenilirliğini sarsıyor. Konuya dikkat çeken Taşkın, EKOVAR’ın kim tarafından ve hangi sıklıkla denetlendiğini kamuoyunun bilmesi gerektiğini belirtti. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam