26 Temmuz 2024 00:45

EMEP’li Karaca: Ege Üniversitesi kreşini kapatarak ne kadar kâr edeceksiniz?

Tasarruf tedbirleri kapsamında EÜ’nün kreş ve anaokulunun kapatılması kararını Milli Eğitim Bakanı Tekin’e soran EMEP’li Karaca: “Ege Üniversitesi kreşini kapatarak ne kadar kâr edeceksiniz?”

Fotoğraf: Emirhan Durmaz/Evrensel

Paylaş

Emek Partisi (EMEP) Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, tasarruf tedbirleri kapsamında Ege Üniversitesinin kreş ve anaokulunun kapatılması kararını Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e sordu.

10 binden fazla personelin çalıştığı ve eski AKP Milletvekili Necdet Budak’ın rektörü olduğu Ege Üniversitesinde 10 binden fazla personelin çalıştığını belirten Sevda Karaca, kreşin “zarar ettiği” gerekçesiyle kapatılmasını yazılı soru önergesine konu etti. Karaca, üniversitenin sosyal hizmetler müdürlüğü altında personele hizmet veren anaokulu ve kreşin TİS ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 191. maddesiyle bir hak olduğunu belirterek kararın hukuki dayanağını sordu.

“ÇOK SAYIDA PERSONEL İŞİNDEN OLDU”

Tasarruf tedbirleri kapsamında alınan bu kararla, 19 eğitim emekçisinin istihdam edildiği kurumda, çok sayıda personelin işinden olduğunu, çok sayıda ebeveyn ve çocuğun da mağdur olduğunu belirten Karaca, devletin kendi personeline hizmet vermek üzere faaliyet gösteren sosyal tesislerin kâr amacının neye dayandığının yanıtını istedi.

Kadınların çalışma hayatına katılabilmesi için, çocuklarının bakımının sağlanacağı kurumların gerekliliğinin açık olduğunu ifade eden Karaca, bu kararın alınmasıyla özellikle 0-6 yaş grubu çocukları olan kadın personelin iş yaşamından kopması tehlikesi doğduğunun altını çizerek, “Ege Üniversitesinde istihdam edilen kadın personelden kaç tanesinin 0-6 yaş çocuğu vardır? Bunlardan kaç tanesinin çocuğu üniversite bünyesindeki kreş ve anaokulunda eğitim görmektedir?​” şeklinde sordu.

“KURUMUN ÖZELLEŞTİRİLMESİ SÖZ KONUSU MUDUR?​”

EMEP’li Karaca, Bakan Tekin’den şu soruların yanıtını istedi:

  • TİS ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu m. 191 ile düzenlenen okul öncesi eğitim hakkının kaldırılmasının hukuki dayanağı nedir?
  • Ege Üniversitesinde istihdam edilen işçi, memur, akademisyen, eğitimci, sağlık çalışanı dahil olmak üzere personel sayısı kaçtır? Personelin meslek ve cinsiyet dağılımı nasıldır?
  • Ege Üniversitesinde istihdam edilen kadın personelden kaç tanesinin 0-6 yaş çocuğu vardır? Bunlardan kaç tanesinin çocuğu üniversite bünyesindeki kreş ve anaokulunda eğitim görmektedir?
  • Ege Üniversitesinin kreş ve anaokulunun 2023-2024 yılı için yıllık ya da aylık ücreti ne kadardır? Yıllık okul ücreti dışında velilerden ne tutarda malzeme ve kırtasiye parası alınmaktadır?
  • Ege Üniversitesinin kreş ve anaokulunda kaç personel çalışmaktadır? Öğretmen ve diğer personelin aylık ücretleri, SGK primleri ve diğer giderleri ne kadardır?
  • Ege Üniversitesinin kreş ve anaokulunun son 10 yıllık gelir ve gider tablosu nasıldır? Kreş ve anaokulunu mevcut durumda ne kadar “zarar” etmiştir? Kurumun kapatılmasıyla tasarruf edilecek miktar nedir?
  • Devletin kendi personeline hizmet vermek üzere faaliyet gösteren sosyal tesislerin kâr amacı var mıdır? Varsa bu amaç hangi mevzuatla düzenlenmiştir?
  • Kurumun özelleştirilmesi söz konusu mudur?

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Mersin’de halay çeken 9 genç tutuklandı

SONRAKİ HABER

Bursa’da kadınlar Derya Pas için adalet istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa