Özel: Erdoğan'ın talimatıyla belediyelerimize darbe girişimi var
Özgür Özel, belediyelere borç bildirimleri gönderilmesine ilişkin girişimi "darbe girişimi" olarak değerlendirdi.

Fotoğraf: CHP
İLGİLİ HABERLER

Evrensel'in manşeti | Sermaye için belediyelere hücum

İBB: Şirketlerin SGK borcu 2,4 milyar TL lira
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin Bursa İl Başkanlığı'nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.
AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla belediyelerin Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) olan borçlarının tahsiline ilişkin konuşan Özel, Türkiye'nin en borçlu belediyelerinin AKP'den CHP'ye geçen belediyeler olduğunu belirtti.
Özel, "SGK'ya belediyelerin borcu çok tahsile vereceğiz. Belediyelerin SGK'ya borcu hep çoktu, hep olacak. Türkiye'de CHP'li belediyeler icraat yapmasın iş yapmasın diye çok haksızlığa uğruyorlar. Örneğin Antalya'da kış nüfusuna göre 2,5 milyon para yolluyorlar 25 milyona hizmet et diyorlar. Muğla'da da öyle Aydın'da da öyle, bütün tatil beldelerinde öyle. Bursa gibi bir belediyeyi yıllarca yönettiler. Yeni aldık. 900 milyon dolar, 30 milyar TL borç var. Sayıştay'ın 2022 raporu SGK'ye borcun 14.6 milyar TL olduğu, ama biz iştirakleri göremiyoruz onlar şirket, şirketlerin ticari sırları var. Bakan dedi ki dün 90 milyarın üstünde borç var. Türkiye'deki bütün belediyelerin SGK'ye toplam borcu 90 milyar belediyelerin ve şirketlerinin. Sadece Bursa Büyükşehir Belediyesinde bize kalan borç 30 milyar. Ne konuşuyorsunuz siz!" dedi.
AKP'li belediyelerin yıllardır SGK primlerini ödemediğini ve büyük bir borç bıraktığını belirten Özel, Erdoğan'ın talimatıyla CHP'li belediyelere mali darbe girişiminde bulunulduğunu kaydetti. Özel, "Bize enkaz devrettiler başkanlarımız her şeye rağmen inanılmaz bir gayretle çalışıyorlar. Elimizi kolumuzu bağlamaya çalışan bir iktidar var ama başaramayacaklar" diye konuştu.
"YANDAŞIN 660 MİLYAR BORCU SİLİNDİ"
Geçen sene yandaş şirketlerin 660 milyar lira vergi borcunun silindiğini hatırlatan Özel, "Emekliye son yapılan zam, 10 bin liradan 12 bin 500 liraya getirmenin maliyeti 33 milyar. Yani, zor zahmet, zorla emekliye verdiği şu kadarcık zam 33 milyar lira, yandaş şirketlerden sildiği verginin 20’de biri. ‘Emeklilere asgari ücret verelim’ diyoruz. Verse 100 milyar para lazım. 33’ün üstüne 65-70 milyar para lazım. ‘Size para bulamam’ diyor, emekliyi aç bırakıyor, yoksul bırakıyor. Ama 6 katını yandaş şirketlerden siliyor." dedi.
Yapılacak ilk seçimlerde Türkiye'de iktidarın değişeceğini söyleyen Özel, "Devlet milletin karşısına dikilirse orada devlet değil millet kazanır" diye konuştu.
Erdoğan, AKP TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, "Emekliye faydanız olacaksa belediyeleriniz SGK’ye olan birikmiş borçlarını ödesin. Hazine ve Maliye Bakanlığımız tahsiline kaynağında başlayacaktır. Öyle 25 kuruşa simit yok" demişti. Erdoğan'ın açıklamasının hemen ardından belediyelere 96 milyar liralık borç bildirimi gönderildi. (HABER MERKEZİ)
Evrensel'i Takip Et