26 Temmuz 2024 12:56
Son Güncellenme Tarihi: 26 Temmuz 2024 20:47

Van'da Kürtçe trafik uyarılarının üzeri ırkçı yazılama ile tahrip edildi

Van’da yaya geçidine Kürtçe yazılan "Pêşî peya" (Önce yaya) uyarı yazısı kimliği belirsiz kişilerce "Türkiye Türk’tür Türk kalacak" yazılarak tahrip edildi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Van Büyükşehir Belediyesi tarafından trafiğin yoğun olduğu bölgelerde, bir süre önce yaya geçitlerine Türkçe'nin yanı sıra Kürtçe "Pêşî peya" (Önce yaya) uyarı yazısının üzerine kimliği belirsiz kişi ya da kişiler tarafından hedef alındı, "Türkiye Türk'tür, Türk kalalacak" yazıldı.

Konuya ilişkin Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada yazıyı yazanlar hakkında yasal süreç başlatılacağı belirtildi. Ayrıca Irkçı saldırıya uğrayan Kürtçe trafik uyarıları yeniden yazıldı. 

Merkez İpekyolu ilçesindeki yaya geçitlerinde, bir süre önce Türkçenin yanı sıra, Kürtçe olarak da uyarı yazıları yazıldı. Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığına bağlı Trafik Hizmetleri Şube Müdürlüğü ekipleri, kentin birçok caddesinde yaya geçitlerine Türkçe ‘Önce yaya’ anlamına gelen Kürtçe uyarı yazıları yazıldı.

DHA'nın haberine göre Kürtçe uyarı yazılarının üzerine dün gece kimliği belirsiz kişi ya da kişiler tarafından tahrip edilerek "Türkiye Türk’tür, Türk kalacak" yazıldı.

Konuya ilişkin Van Büyükşehir Belediyesi’nden açıklama yapıldı. Açıklamada “Van Büyükşehir Belediyesi olarak, kentimizin kozmopolit yapısını göz önünde bulundurarak, çalışmalarımızı bu yönlü geliştirme amacı içerisindeyiz. Bu kapsamda çok dilli belediyecilik faaliyetlerimizin bir parçası olan şehir içi yollarda uyarı levhalarına Türkçenin yanında Kürtçe de eklenmiştir. Bu çalışmamız halkın da büyük takdirini toplamıştır. Ancak, ülkenin ve kentimizin zengin kültürünü hazmedemeyen ırkçı kesimler tarafından bu uyarı levhalarına çirkin bir saldırı gerçekleştirilmiştir. Öncelikle bu saldırıyı kınıyoruz. Kent halkının büyük bir bölümünün kullandığı dil olan Kürtçeye yönelik böylesi bir saldırı kabul edilemez. Ayrıca bu tarz saldırılar bizim çok dilli faaliyetlerimizi engelleyemeyecektir.” denilerek yasal süreç başlatılacağı belirtildi.

“YAPILAN IRKÇI SALDIRIYI KINIYORUZ”

Van Büyükşehir Belediyesi ekipleri, ırkçı saldırıyla tahrip edilen Kürtçe trafik uyarı yazılarını "pêşî peya/önce yaya" yazısı ile yeniden yazdı. Stratejik Plan Çalıştayı sırasında konu ile ilgili konuşan Eşbaşkan Neslihan Şedal, bu saldırılara rağmen dile ilişkin çalışmalarını yoğunlaştıracaklarını söyledi.

Kürtçe’ye yapılan ırkçı saldırıyı kınadığını söyleyen Şedal, “Bugün burada bu önemli çalıştayı yaparken Kürtçe ile ilgili yaptığımız çalışmalarımız bazı kesimler tarafından saldırıya maruz kalmış. Ulaşım Daire Başkanlığı tarafından kentin birçok noktasında ‘pêşî peya/önce yaya’ uyarıları yazılmıştı. Bu önemli ve kıymetli çalışmamız maalesef saldırılara maruz kalmış. Bu yapılan ırkçı saldırıyı kınıyoruz. Buna karşı da cadde, mahalle isimleri ve tabelalarımızı Kürtçe’ye dönüştüreceğiz” dedi. 

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Şarj edilebilir hibrit otomobillere ÖTV indirimi düzenlemesi yürürlüğe girdi

SONRAKİ HABER

Alman Demiryolları 30 bin çalışanı işten atmak istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa