26 Temmuz 2024 13:05

Sokak hayvanları için muhalefet şerhi: Bu bir insanlık utancı

CHP ve DEM Parti sokak hayvanlarının katledilmesinin önünü açan kanun teklifine ilişkin muhalefet şerhi düştü.

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

Paylaş

Sokak hayvanlarının öldürülmesinin önünü açan yasa teklifi Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’ndan AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla geçti. Komisyonda kabul edilen teklife şerh düşen CHP, 4 yıl önce “tek çare kısırlaştırma” diyen Meclisin hayvanları topluca öldürecek yasayı onaylama çabasına tepki gösterdi. DEM Parti de hayvan katliamın tam bir insanlık utancı olduğunu vurguladı.

HAYVANLARI ÖLDÜRMENİN YASAL ORTAMI HAZIRLANIYOR

CHP tarafından yasa teklifine konulan şerhte, öncelikle usule itiraz edildi. Teklifin sunulmasından sadece bir kaç gün sonra komisyonun toplanması, komisyon katılımların sınırlandırılması, TRT dahil kamu olanaklarının toplumsal kutuplaşmayı kaşıma amaçlı kullanılması ve mağdur ailelerin acılarının kullanılması eleştirildi.

Teklif yasalaşırsa sokaklarda istenmeyen köpek yakalama görüntülerinin olacağı, sahipsiz köpeklerin bakımevlerinde tecride maruz bırakılacağı, ilerleyen süreçte öldürülmeleri için yasal ortamın hazırlanacağı uyarısında bulunuldu. Bu noktada, “ötanazi” uygulanmasını gerektiren şartların muğlak ifadeler içerdiği belirtilen şerhte, ‘Yerel hayvan koruma görevlisi’ uygulamasının da sonlandırılması eleştirildi.

"4 YIL ÖNCE TEK ÇARE KISIRLAŞTIRMA DENİLMİŞTİ"

2020 yılında, Hayvanların Korunması ile Kötü Muamelelerin Önlenmesi için kurulan araştırma komisyonunun raporunda “Şehirlerde popülasyon kontrolünü sağlamak amacıyla uygulanması önerilen tek yöntem kısırlaştırmadır” ifadelerinin hatırlatıldığı şerhte, “Bu rapora rağmen teklifle ‘ötanazi’ getirilmektedir. 4 yılda yasama iradesinin ortaya koyduğu raporun tersine bir teklif içeriğiyle karşımıza gelen Bakanlık ve teklif sahiplerinin bu tutumu, yerel seçimin bir tür rövanşıyla ve ekonomik kriz altında yerel yönetimlerin iş yapamaz hale getirilmesi hedefiyle de açıklanabilir” denildi.

Ayrıca bu düzenlemeye uymayan belediye başkanı ve yetkililerine 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasının öngörülmesine de itiraz edildi.

DEM PARTİ: BU BİR İNSANLIK UTANCI 

DEM Parti’nin sunduğu muhalefet şerhinde ise iktidarın sermaye tekellerine, yandaşlara, patronlara her türlü kaynağı yaratırken, yaşam alanları her geçen gün yok edilen, maruz kaldığı zulüm karşısında kendini savunamayan hayvanlara kaynak yaratamadığı ifade edildi. Çözüm diye dayatılan hayvanları toplayıp hastalık yaftası ile toplu bir şekilde öldürmenin tam bir insanlık utancı olduğu vurgulanan şerhte, “20 yıldır aşı, tedavi yapmayan, kısırlaştırma yapmayan, kaynak yaratmayan sanki kendi belediyeleri, kendi iktidarları değilmiş gibi yaşanan olayların faturasını sokak köpeklerine kesen vicdansız bir iktidardan da katliam dışında başka bir çözüm beklenemezdi. Kısırlaştırma ve tedavi çalışmaları yapmak yerine hayvanları toplayıp ıssız arazilere bırakarak buralarda aç kalmasına, travmalar yaşamasına neden olarak hayvanlardaki agresyonu artıran, insanlara saldırmalarının nedeni sanki kendi sorumsuzlukları değilmiş gibi yandaş tv kanallarınca, özellikle sosyal medya trolleri aracılığıyla manipüle eden bu anlayış ne yazık ki sokak hayvanlarına karşı nefret ve şiddet eylemlerinin de artmasına neden olmuştur” denildi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Alman Demiryolları 30 bin çalışanı işten atmak istiyor

SONRAKİ HABER

Yıkım kararını kaldırmak için cinsel ilişki isteyen müdür tahliye edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa