26 Temmuz 2024 13:33

Paris Olimpiyatları öncesi Fransa'da tren hatları kundaklandı

Fransa'da Paris Olimpiyatları öncesi tren altyapısına yönelik "kundaklama" saldırısı gerçekleştirildiği açıklandı. Tren hatları devre dışı kaldı, 800 bin yolcu aksaklıktan etkilendi.

Fotoğraf: Luc Auffret/AA

Paylaş

Uzun zamandır halk desteğini yitiren ve kararnamelerle ülke yöneten Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, 7 Temmuz seçimlerinde birinci çıkan sol ittifak Halk Cephesine hükümet kurma görevi vermeyi reddetmesi nedeniyle siyasi kriz yaşanan Fransa’da, resmi açılışı yapılan 2024 Olimpiyatları da olaysız geçmeyecek görünüyor. Tren seferlerine yönelik sabotajların yarattığı kaos da bunun habercisi oldu.

Paris 2024 Yaz Olimpiyat Oyunlarının açılış töreninin birkaç saat öncesinde tren hatları “sabotaj eylemleri” nedeniyle büyük ölçüde kesintiye uğradı. Ulusal demir yolu şirketi SNCF, yaptığı açıklamada, seferlerin “kötü niyetli kişilerin eylemlerinden” etkilendiğini belirtti. Belçika’ya ve Manş Denizi’nin altından Londra’ya giden trenlerde de bu eylemler nedeniyle aksamalar olduğu kaydedildi. “Yüksek hızlı tren ağını aksatmayı amaçlayan bu büyük saldırının” ardından çok sayıda trenin farklı hatlara yönlendirildiği ya da iptal edildiği aktarıldı. SNCF’nin ikinci açıklamasında da eylemler “kundaklama” olarak nitelendirildi. 800 bin yolcunun, tren trafiğinde yaşanan aksamalardan etkilendiği belirtildi.

Fransa Ulaşımdan Sorumlu Bakan Patrice Vergriete ise “Dün gece, koordineli bir şekilde gerçekleştirilen kötü niyetli eylemler birçok yüksek hızlı tren hattını hedef almıştır ve bu durum hafta sonuna kadar trafikte büyük aksamalara neden olacaktır. Çok sayıda Fransız’ın tatile gidişlerini tehlikeye atacak bu suç eylemlerini şiddetle kınıyorum” dedi. Cumhurbaşkanı Macron’un Başbakanı Gabriel Attal ise X hesabından yaptığı paylaşımda, “İstihbarat servislerimiz ve kolluk kuvvetlerimiz, bu suç eylemlerinin faillerini bulmak ve cezalandırmak üzere seferber olmuş durumdadır” ifadesini kullandı.

Fransa-İsviçre sınırındaki Basel-Mulhouse Havalimanına ise bomba ihbarı yapıldı. İhbar nedeniyle tahliye edilen havalimanında uçuşlar geçici olarak durduruldu. Havaalanı, öğle saatlerinde operasyonlara yeniden başladığını duyurdu.

DANSÇILARIN GREV UYARISI İŞE YARADI: ÜCRETLER ARTIRILDI

Bu arada SFA-CGT sendikası, Paris Olimpiyatları açılış töreni dansçılarının ücret anlaşmasına varmalarının ardından planlanan grevi iptal ettiklerini açıkladı. Açılış töreninde sahne alacak yüzlerce dansçının, organizatörlerle anlaşmaya varmalarının ardından ücret eşitsizliği nedeniyle planladıkları grevi iptal ettiklerini açıkladı. Sendika, “Bu süreç, tam olmasa da ortaya konan acil sorunlara bir yanıt niteliği taşıyan bir zaferle sonuçlandı” dedi.

Açılış töreninde görev alan 3 bin sanatçının yaklaşık yüzde 10’unu temsil eden sendika, dansçılar arasındaki “aşırı ücret eşitsizliği” nedeniyle geçen hafta grev ilanında bulunmuştu. Müzakerelere katılan bir sendika üyesi AFP’ye yaptığı açıklamaya göre, anlaşmayla birlikte en düşük ücret alan dansçılar açılış töreni performansı için 160-240 avro arasında ekstra ücret alacaklar.

Pazartesi günü Seine Nehri kıyısındaki provalar sırasında bazı dansçılar durarak ve yumruklarını sekiz dakika boyunca havada tutarak protesto gösterisinde bulunmuştu.

PARİS’TEKİ LÜKS OLİMPİYAT OTELİNDE GREV

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Paris 2024 delegasyonunun konakladığı lüks otelin çalışanları da yedi yıldır maaşlarına zam almadıklarını belirterek iş bıraktı.

Beş yıldızlı Hôtel du Collectionneur’de çalışan bir grup şef, garson ve teknik personel perşembe sabah 7’de iki saatlik bir protesto eylemi başlatarak kahvaltı servisinin aksamasına neden oldu. Eylem, mekanda düzenli olarak yemek ve etkinliklere ev sahipliği yapacak olan Uluslararası Olimpiyat Komitesi için sürpriz oldu.

İşçileri temsil eden sendika “Union Départementale CGT Paris” (UD CGT), otel içinden personelin eylemini gösteren bir video yayımladı. Çalışanların ellerinde “lüks otel, yoksulluk ücretleri” ve “Sosyal haklarımızı geri verin” yazılı pankartlar taşıdıkları görülüyor.

UD CGT’ye göre otel, çalışanlarına 2017’den bu yana zam yapılmadı. Bu yıl hissedarlara 9.5 milyon avronun üzerinde bir temettü dağıtılmasına rağmen, personelin mali durumunun iyileştirilmesi konusunda herhangi bir ilerleme kaydedilmediği iddia ediyor. Fransa’nın önde gelen sendikalarından CGT’ye göre IOC, çalışanların grev yaptığı Hôtel du Collectionneur oteline, tesisin özel kullanımı için 22 milyon avro ödedi.

Hôtel du Collectionneur, Paris’in lüks otelleri arasında bulunuyor.

Bu arada çok sayıda kamu emekçisi de yaz tatiline denk gelen 26 Temmuz-11 Ağustos tarihleri arasında çalıştıkları için ikramiye talep etmek üzere Olimpiyatlar öncesinde grev uyarısında. Paris’teki polis ve belediye çalışanları için bir defaya mahsus olmak üzere 1900 avroya kadar ödeme yapılması kararlaştırıldı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

8 gündür aranan kadının cansız bedeni bulundu

SONRAKİ HABER

Grevler etkili oldu, Nijerya'da asgari ücret iki katına çıkıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa