26 Temmuz 2024 13:30

Grevler etkili oldu, Nijerya'da asgari ücret iki katına çıkıyor

Nijerya'da hayatı durma noktasına getiren grevler sonucu aylık asgari ücreti iki katına yükselten yasa tasarısı kabul edildi. Asgari ücreti gözden geçirme süresi de 5 yıldan 3 yıla iniyor.

Fotoğraf: Oluwaseyi Aiyeobasan/Pixabay

Paylaş

Afrika'nın en kalabalık ülkesi Nijerya'da işçilerin etkili grevleri sonucu aylık asgari ücreti iki katından fazlasına yükselten yasa tasarısı Senato'da kabul edildi.

Ülkede asgari ücret 2019 yılında 30 bin naira olarak belirlenmişti. Salı günü kabul edilen tasarıdaki 70 bin nairalık asgari ücret yaklaşık 44 dolar ediyor. DW'nin haberine göre Nijerya Senatosu'ndaki milletvekilleri asgari ücreti gözden geçirme süresini beş yıldan üç yıla indirmeyi de kabul etti.

Yasanın yürürlüğe girmesi için Devlet Başkanı Bola Tinubu'nun da onayı gerekiyor. İşçi liderleri, temmuz başında Tinubu ile görüştükten sonra 70 bin nairalık miktarı kabul etmişti. Nijerya İşçi Kongresi (NLC) Başkanı Joe Ajaero, perşembe günü yaptığı açıklamada sendikaların teklifi "karışık duygularla" kabul ettiğini söylemişti.

PARA BİRİMİ DEĞERSİZ, ENFLASYON YÜKSEK, ARTIŞ YETERSİZ

Nijerya'nın iki büyük sendikası olan NLC ve Sendikalar Kongresi (TUC) asgari ücretin tatmin edici miktarda artması için aylardır mücadele ediyordu. Sendikalar başlangıçtaki 500 bin naira olan asgari ücret talebini daha sonra 250 bin nairaya indirmişti. Uzlaşma sağlanamaması üzerine etkili grevler düzenlenmişti.

Nijerya, büyük bir petrol ihracatçısı olmasına rağmen dünyanın en yoksul ülkelerinden biri. Ülkede enflasyon geçen ay son 30 yılın en yüksek oranı olan yüzde 34,1'e ulaştı. Başkan Tinubu'nun yakıt sübvansiyonlarını kaldırması benzin fiyatlarının iki katından fazla artmasına sebep oldu. Aynı zamanda, ülkenin çeşitli döviz kurlarının birleştirilmesi nairayı devalüe ederek ithalatı daha pahalı hale getirdi.

Sendikalar, artan fiyatlar ve zayıf para biriminin işçileri geçim sıkıntısına soktuğunu vurguluyor. Asgari ücretteki bu artış, enflasyonun hızla yükseldiği bir ortamda sadece küçük bir rahatlama anlamına geliyor.

Yolsuzlukla anılan ülke yöneticileri ise sık sık lüks yaşam tarzlarıyla gündeme geliyor. Başkan Tinubu, geçen yıl spor araçlar için milyonlarca dolar harcanmasına onay vermiş ve eşi de bundan yararlananlar arasında yer almıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Paris Olimpiyatları öncesi Fransa'da tren hatları kundaklandı

SONRAKİ HABER

Özelleştirme kararları Resmi Gazete'de yayımlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa