26 Temmuz 2024 14:19

İnsanca bir yaşam için Befesa işçileri greve çıktı

Befesa Silverment fabrikasında Birleşik Metal-İş üyesi işçiler, TİS görüşmeleri nedeniyle greve çıktı. Ücretlere yüzde 70 dolayında zam isteyen işçilere, işverenin teklifi yüzde 30 oldu.

Fotoğraf: Dilek Omaklılar/EVRENSEL

Paylaş

Dilek OMAKLILAR
Hatay

İskenderun Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Befesa Silverment fabrikasında Birleşik Metal-İş üyesi işçiler, tıkanan Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri nedeniyle greve çıktı. İşçiler mevcut ücretlere yüzde 70 dolayında zam isterken işverenin teklifi ise yüzde 30 civarında oldu.

Befesa Silverment İskenderun Çelik Tozu Geri Dönüşümü A.Ş’de çalışan işçiler, 2021 yılında Birleşik Metal-İş’e üye olmuş yetki itirazı sonucunda 3 yıl süren davanın ardından yetkiyi kazanmıştı. Sendika ile işveren arasında 12 Şubatta başlayan TİS görüşmeleri ise tıkandı. 3 yıl süren yetki mahkemesi nedeniyle toplu sözleşme hakkından yararlanamayan, bu nedenle ücretleri asgari ücret seviyesine kadar gerileyen Befesa işçileri greve çıktı.

Kurşun, nikel, cıva gibi metallerin bulunduğu fabrika ortamında zorlu ve ağır koşullarda çalışan 59 Birleşik Metal-İş üyesi, “Yaşasın onurlu grevimiz”, “iş ekmek yoksa barış da yok”, “Birleşe birleşe kazanacağız”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz”, “yaşasın işçilerin birliği” sloganları ile greve başladı. 

“TEKLİF SEFALET ÜCRETİ DAYATMASIDIR”

Greve Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Özkan Atar ve Genel Sekreter Ali Çeltek de katıldı. Burada işçilere seslenen Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Özkan Atar, “Hak, ekmek ve işçilik onuru mücadelemizin en kıymetli yöntemlerinden olan grevimizi bugün başlatıyoruz. Grevimizi Befesa işçilerinin mücadelesinin, onların ve ailelerin ekmek ve gelecek mücadelelerine, İskenderun bölgesindeki tüm metal işçilerine ve tüm işçi sınıfına kutlu olsun” dedi.

Atar, “İspanya’da bu sektörde fabrikaları var, Almanya’da, İsveç’te, ABD’de var. Bir dünya sermaye tekeli çelik tozu üretiminden geri dönüşüm işlemini yaparak kar elde eden bir kuruluş. Türkiye’de gelip var olan şirketi satın alıp üretim yapıyorsun. Buraya yatırım yapmışsın. Bize önerdiğin rakamlar tek cümle ile işverenin ocak ayı itibariyle önermiş olduğu yüzde 27, kıdeme yönelik bir kısmi düzenlemeyle birlikte yüzde 30’lar civarında gelen zam miktarı tabiri caizse sefalet ücreti dayatmasıdır. Bu fabrikada 59 üyemizle birlikte mücadelemize başlıyoruz. Kazanana kadar da devam edeceğiz” dedi.

“KAZANAN BİZ OLACAĞIZ”

Gazetemize konuşan Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Sekreteri Ali Çeltek, “Ücret zammı konusunda defalarca görüştük. İşverenin verdiğinin yetersiz olduğunu dolayısıyla eski kıdemli işçi ücretlerinin çok düşük kaldığını, geçmiş süreçten dolayı bunlara bir kıdem zammı uygulaması olması gerektiğini söyledik. İşveren ise bugüne kadar kıdem zammı uygulamasına yanaşmadı. Kendisinin tek taraflı yapmış olduğu ocak ayında bir iyileştirme var. Bunu hakkaniyetli bulmadık” dedi. Diğer bir anlaşmazlığın da ikramiye konusunda olduğunu belirten Çeltek, “İkramiye uygulamasını bir performans değerlendirmesi üzerinden vermeyi önerdi. Bu bizim asla kabul edebileceğimiz bir uygulama değil. Bunu defalarca söyledik” diye konuştu.

Çeltek “Diğer 6 aylardaki asgari ücret artışının bugün maalesef TÜİK’in yaptığı farklı açıklamalarla işçilerin kazançlarının düştüğü bir ortamda refah paylarının olması gerektiğini ortaya koyduk. Bununla ilgili de bir adım atılmadı ve dolayısıyla en son vermiş olduğu teklif totalde yüzde 34’e gelen bir teklif 6 aylık. Biz de yaklaşık yüzde 70’e varan bir teklifimiz oldu” diye sözlerine devam etti.  Kararlı olduklarını belirten Çeltek, “Her yerde de bütün zorluklara rağmen mücadele veriyoruz. Tüm metal işçilerine başta Befasa işçileri olmak üzere hayırlı uğurlu olsun. Kazanan biz olacağız” dedi.

ÖNCEKİ HABER

DEM Parti, HÜDA PAR'lı Gülsever hakkında suç duyurusunda bulundu

SONRAKİ HABER

Polat: Milletin varlıklarını şirketler batırıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa