Yabancı öğrenci harcında fahiş rakamlar: Üniversiteler bu paraları nereye harcıyor?
Uluslararası öğrencilerin devlet okullarına ödeyeceği harçlardaki fahiş artış var. 198 ülkeden 350 bine yakın yabancı öğrencinin okuduğu üniversiteler öğrencilerden kazandığı paraları ne yapıyor?
Kaynak: Freepik
Laçin BARIŞ
İstanbul
Türkiye’de uluslararası öğrencilerin üniversiteye giriş sınavı olarak katıldığı Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (TR-YÖS) puanları ve öğrencilerin yerleşme sonuçları açıklanmaya başladı. Sonuçların açıklanmasıyla birlikte Türkiye’de uluslararası öğrencilerin devlet okullarına ödeyeceği harçlardaki fahiş artış dikkat çekiyor. YÖK’ün verilerine göre 198 ülkeden 350 bine yakın yabancı öğrencinin okuduğu üniversiteler bu öğrencilerden kazandığı paraları ne yapıyor? Yemekhane ve yurt ücretlerine yüzde 100’ü aşan zamlar dikkate alındığında bu paraların öğrencilere harcanmadığı görülüyor.
500 BİN TL HARÇ PARASI
Peki bir yabancı öğrencinin Türkiye’de harç ücreti ne kadar? İşte bazı örnekler: Sağlık Bilimleri Üniversitesinin İngilizce Tıp Bölümü yıllık harç ücreti 504 bin TL, Türkçe Bölümü 336 bin TL, Diş Hekimliği Bölümü 315 bin ve Eczacılık Bölümü ise 194 bin lira olarak açıklandı. Geçtiğimiz sene Tıp Türkçe Bölümünün yıllık harç ücreti 56 bin 904 bin lira olarak belirlenmişti. Bu tablo geçtiğimiz seneden bu yana sadece tıpta yüzde 279 bin liradan fazla ücret artışı yapıldığı anlamına geliyor. Ankara Üniversitesi Tıp Türkçe Bölümü yıllık harç ücreti 195 bin 600 lira, İngilizce Tıp Bölümü 293 bin 400 TL, Diş Hekimliği Bölümü 130 bin 400 TL olarak açıklandı. Uludağ Üniversitesi Tıp Bölümünde 400 bin 728 TL olan harç ücreti Dicle Üniversitesinde 150 bin TL. Uludağ Üniversitesinde Güzel Sanatlar Bölümü ise 99 bin TL. En düşük harç bedeli ise 40-50 bin TL ile ilahiyat fakültelerinde. Ülke genelinde en düşük harç ücretini kıstas olarak hesap yaptığımızda üniversiteler yabancı öğrencilerden yılda 7.5 milyar TL gelir elde ediyor.
YÖK: İLK 10’DAYIZ
Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) nisan ayında yaptığı açıklamada, yabancı öğrencilerle ilgili şu ifadelere verilmişti: “Ülkemizde misafir ettiğimiz uluslararası öğrenciler, sağladıkları ekonomik katkının ötesinde küresel bağlantılar ve uluslararası ilişkiler açısından da önem kazanmaktadır. Ülkemizdeki üniversitelerde 198 farklı ülkeden 350 bine yakın uluslararası öğrenci öğrenim görmektedir. Bu yönüyle ülkemiz dünyada en fazla yabancı öğrenciye sahip ilk 10 ülke arasına girmiş ve yükseköğretimde küresel bir eğitim merkezi haline gelmiştir. Hedefimiz, uluslararası öğrenci sayısında dünyada ilk 5’e girmektir.”
"FİYATLAR NEYE GÖRE BELİRLENİYOR?"
Geçtiğimiz yıl Emek Partisi (EMEP) İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, uluslararası öğrencilerin harçlarına yapılan zam oranının farklı üniversite ve fakültelere göre gösterdiği değişikliği Meclis gündemine taşıyarak “Üniversiteler arasındaki bu ücret farkları neye göre hesaplanmaktadır?” diye sormuştu. EMEP’li Bayhan’ın konuyla ilgili soruları yanıtsız bırakılmıştı. Üniversitelerin, uluslararası öğrencilerden aldığı ücretler aynı üniversitenin fakülteleri arasında da değişiklik gösteriyor ve bu değişikliğin nedeni de soru işareti. Kimi üniversitelerde harçların döviz bazında hesaplanması dönemlik ödeme yapan öğrenciler için kur bazlı fiyat değişikliğine neden oluyor. Öte yandan alınan fahiş ücretlerin üniversitelerde nereye, nasıl ve nelere harcandığı da bilinmiyor.