26 Temmuz 2024 16:13

‘Hakkımızı arayınca şantajcı mı olduk?’

Hava trafik kontrolörlerinin yaptığı eylemin rötarlara neden olması AKP MKYK toplantısında da gündem oldu. Bir kabine üyesi, "Diğer personeller de aynı talepte bulunacak, bunun önünü almalıyız" dedi.

Fotoğraf: L.Filipe C.Sousa/Unsplash

Paylaş

Andaç Aydın ARIDURU

İstanbul

Hava trafik kontrolörlerinin yaptığı “İnisiyatif almadan çalışma (İAÇ)” eylemi nedeniyle yaşanan rötarlar AKP MKYK toplantısında da gündem oldu. Toplantıda bir kabine üyesi, “Zaten yüksek maaş alıyorlar. Sefer paylarından pay verdiğimiz takdirde, yer hizmetlerinde çalışanlar ve diğer personel de aynı talepte bulunacak, bunun önünü alamayız” çıkışında bulundu. Kontrolörleri ‘devlete şantaj’ yapmakla suçlayan kabine üyesinin ifadeleri hava trafik kontrolörlerinin tepkisini çekti.

Kontrolörler “Ne şantajı haklarımızı almak için eylemdeyiz” derken eylemlerin yasal olduğunu belirten Avukat Ahmet Ergin, “Kontrolörler aleyhlerine yürütülen kampanyalar ve iş baltalama suçlamaları tamamen hukuksuzdur” ifadelerini kullandı.

‘HAKLARIMIZDAN VAZGEÇMİYORUZ’

25 Temmuz itibariyle Antalya Havalimanı’nda yüzde 68, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda yüzde 67,1, Ankara’da yüzde 41,8 İzmir’deyse yüzde 53,5 oranında rötarlı kalkış yapıldı. Ankara’da çalışan bir hava trafik kontrolörü başlattıkları İAÇ eylemlerinde en temel taleplerinin meslek özlük hakları ve havacılık tazminatını almak olduğunu söylerken devlete şantaj yapma iddiasına, “Bizler inisiyatif alarak yoğun trafiğin sorumluluğunu, güvenliğini ve fazladan iş yükünü üzerimize alırken arkamızda kimse yoktu. Şimdi mesleki haklarımız için İAÇ eylemleri başlattığımızda şantaj yapmış mı oluyoruz? Biz haklarımızı istiyoruz” diye yanıt verdi. Yer hizmetleri çalışanlarının ve kontrolörlerin iş tanımlarının üzerinde iş yaptığı için havalimanlarının yoğunlukla başa çıkabildiğini hatırlatan kontrolör, “Kontrolörler ve yer hizmeti çalışanları ücret ve hak mücadelesini ancak birlikte verdiği zaman kazanım elde edebilir” dedi.

‘EYLEMLERİ BİTİRİN DEMEK KONTROLÖRLERİ ANGARYAYA ZORLAMAKTIR’

Hava trafik kontrolörlerinin İAÇ eylemlerinin tamamen yasal olduğunu hatırlatan Avukat Ahmet Ergin, “İş ilişkisi kurulduğunda çalışanın görevi, görev tanımı, yapacakları işler bellidir. Bunun dışındaki işleri yapmaya zorlanamaz” dedi. Halihazırda fazladan çalışan hava trafik kontrolörlerinin yaptıkları eylemle yasal sınırlarla tanımlı görevlerini icra etmeyi sürdürdüklerini belirten Ergin, “Kontrolörler aleyhlerine yürütülen kampanyalar ve iş baltalama suçlamaları tamamen hukuksuzdur” ifadeleriyle İAÇ’nin bitirilmeye çalışılmasının kontrolörleri yeniden fazla ve angarya işlerde çalışmaya zorlamak anlamına geldiğini söyledi.

ÖNCEKİ HABER

DEM Partili belediyelerden Erdoğan'a yanıt: Kayyumların borcunu ödüyoruz

SONRAKİ HABER

Kartal’da 4 katlı binanın çatısı çöktü; bina tahliye edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa