Halk elektrik kesintilerine tepkili: Bedelini ödedik, karşılığını istiyoruz
İzmir Karşıyaka'ya bağlı Bahçelievler Mahallesi’nde bir yıldır uzun süreli elektrik kesintileri ve voltaj düşüklükleri yaşanıyor. Mahalle halkı şirketin sorunu çözmemesine tepkili.
Emine UYAR
Bahar EMREOĞLU
İzmir
İzmir Karşıyaka’ya bağlı Bahçelievler Mahallesi’nde bir yıldır uzun süreli elektrik kesintileri ve voltaj düşüklükleri yaşanıyor. İzmir’de elektrik dağıtım hizmeti 2010-2013 yılları arasında özelleştirildi. İhaleyi alan Gediz Elektrik AŞ’ye bu süreçte voltaj düşüklüğü ve uzun süreli kesintilerden kaynaklı yüzlerce kez şikayet başvurusu yapıldı. Her defasında geçici çözümlerle oyalanan ve geçiştirilen halk artık durumun idare edilecek bir yanının kalmadığını belirterek, mahallede artan konu sayısına paralel olarak altyapının da yenilenmesi gerektiğini, K-1285 numaralı trafonun değiştirilmesinin gerekli olduğunu vurguluyor.
Gediz Elektrik’e ödedikleri bedellerin hizmet olarak karşılığını almak istediklerini dile getiren mahalleli, Gediz’e ve Enerji Piyasası Düzenleme Kuruluna (EPDK) gönderdikleri dilekçelere verilen cevapta belli standarttaki ölçümler için kendilerinde ücret talep edildiğini de dile getirdi.
Bugüne kadar voltaj dalgalanmaları ve kesintiler nedeniyle çeşitli mağduriyetler yaşayan halk mahalleye pankart asıp imza kampanyası başlattı.
EKSTRA AYARLAMA İÇİN BEDEL ÖDEMENİZ GEREKLİ DENİLDİ
Mahallelilerden Gizem, mahalledeki binaların yenilendiğini belirterek “Oturduğumuz bina tek daire idi, şimdi 10 daire var. Bütün sokak boyunca bunun olduğunu düşünürseniz trafoların kaldırmadığı çok açık. Ama bununla ilgili herhangi bir işlem yapılmıyor. ‘Çok fazla beyaz eşya kullanıyorsunuz, klimalarınıza çok yükleniyorsunuz’ gibi cevaplarla geçiştiriliyoruz. Sürekli voltaj düşük uyarıları, sinyalleri alıyoruz. Herhangi bir muhatap da bulamıyoruz” dedi.
CİMER’e yaptıkları şikayet üzerinden firmanın kendilerine yaptığı açıklamada “Biz ayarlamayı yaptık, bundan sonrası size kalmış, ekstra bir ayarlama istiyorsanız bununla ilgili bir bedel ödemeniz gerekiyor” denildiğini anlatan mahalleli “Bunun üzerinden iki gün geçtikten sonra tekrar voltajlarımız düşmeye başladı” dedi.
‘YÜZLERCE ARIZA KAYDIMIZ VAR’
Halil Dulgun ise TEDAŞ’ta yüzlerce arıza kaydı oluşturduklarını belirterek “Geliyorlar, faz kaybı var deyip sigortayı değiştirip gidiyorlar. ‘Voltaj düşük’ diyoruz, ‘Ayarladık, ölçüm sonuçları normal çıktı’ deyip geçiştiriyorlar. Ben zaten dağıtım bedeli ve fatura ödüyorum. Ben kullanıcıyım, bu ölçüm gerekli mi değil mi ben bilemem. Bunun bedelsiz şekilde yapılması gerektiğini düşünüyorum. Trafoya kademe ayarı yapıldıktan sonra da voltaj düşüklüğü devam ediyor. Asansörümüz çalışmıyor, 5. katta yaşayan 65 yaşında insan var. Apartmandaki güvenlik kamerası kayıt cihazı çalışmıyor. Bir kullanıcı olarak bunları yaşamamalıyım. Gediz Elektrik’in ya da TEDAŞ’ın bunu arz etmesi gerekiyor. Bana bu elektriği en pahalı şekilde satıyor. K-1285 numaralı trafonun değişmesini istiyoruz” dedi.
‘GEDİZ ELEKTRİK BEDEL ALIYOR, HİZMETİ VERMİYOR’
Ayten Demir Güneş de geçen yıl bütün beyaz eşyaları yenilemek zorunda kaldıklarını dile getirerek, “Bu yıl bütün cihazlara akım korumalı fiş taktık. Artık kendi kendimize çözüm yaratmaya çalışıyoruz. Kesintiler çok uzun sürüyor. Voltaj düşük olunca buzdolabının derin dondurucusu çalışmıyor ve içindeki her şey çöp. Çözülüp buzlanıyor çok sağlıksız bir durum ya ondan zehirlenip öleceğiz ya elektriğin sürekli gelip gitmesinde başımıza bir şey gelecek. Gediz Elektrik bedelini bizden kat kat almasına rağmen vermesi gereken hizmeti vermiyor” dedi.
Şirketin kârından ödün vermek istemediğini dile getiren Güneş “Trafonun yenilenmesi gerekiyormuş, maliyeti fazla diye buna yanaşmıyorlar. Artık ihmallerden canlarımız gidiyor, Alsancak’ta yaşanan olayı biliyoruz. Hiçbir şey insan canından daha kıymetli değil. Bu işi yapamıyorlarsa bırakıp gitsinler” dedi.
3 BİN 500 LİRA FATURA GELDİ
Tayfun İyi, 3 bin 500 lira elektrik faturası geldiğini dile getirerek “İki klima var. Sadece çocuğun klimasını açabiliyorum. Kız çocuğumun odasının ışığını açık bırakmak zorunda kalıyorum. Diğer odalara akşamları el feneri ile giriyorum. Evin ışık sisteminde büyük arızalar oluştu, bu faturanın niye bu kadar geldiğini de anlamıyorum” dedi.
Market işleten Sinan ise bazı zamanlar elektrik olmadığı için marketin kepengini kapatıp gidemediğini, gece 3’e kadar markette mahsur kaldığını anlattı: “20 bin lira elektrik faturası öderken karşılığında bir hizmet bekliyorum. Gediz Elektrik ile ne zaman iletişime geçsek ‘Çalışma var’ diyorlar. Trafo burada yakınımızda. Gidip bakıyoruz, kimse yok. Altyapı sağlam olmadığı için ve komple elektrik verildiğinde kaldırmayacağı için bazı yerde var bazı yerde yok. Böyle döndürüp duruyorlar.”
‘YATIRIM YAPMAK İSTEMİYORLAR’
Yıllardır süren elektrik sorunu nedeniyle mahallede neredeyse mağduriyet yaşamayan kalmamış:
İkbal: 10 gündür klimam çalışmıyor. Voltajlar düşük olduğu için hiçbir şeyi kullanamıyorum. Şeker ve tansiyon hastasıyım. Eşim Gediz Elektrik’e gitti geleceğiz dediler, gelen giden yok.
Figen Bayer: Mahallede üç kişinin kliması, bir kişinin televizyonu bozuldu. Bugün artık sigorta şirketine gittim, eşyalarımı sigortalatmak için. 93 yaşında annem var. Sıcakta oturamaz kadın, mecbur çalıştırıyorum.
Ömer Karaoğlu: Elektrik herkesin en doğal hakkı. Bedel ödüyorsak karşılığını da almalıyız. Yeri geliyor 97 volta düşüyor elektrik. Trafonun değişmesi ve yeni bir kablonun çekilmesi gerekiyor. Bu yatırımı yapmak istemiyorlar.
Züleyha Okan: Kuaför dükkanım var. Makinelerim zarar görüyor. Sürekli tamire götürmek zorunda kalıyorum. Üstelik ben iş yeri sahibi olduğum için elektiriğe iki kat bedel ödüyorum ama hiçbir şekilde karşılığını göremiyoruz.
Mahalle Muhtarı Serdar Çoban: Biz artık 186’yı aramaktan bıktık. Aynı apartmanda bir katta elektrik var, diğerinde yok, bir evin bir odasında var, diğerinde yok. Böyle şikayetler çok fazla geliyor.
İbrahim Aşıcıoğlu: 8 Temmuz’da 7.5 saat elektrik kesildi. Televizyonun kartı yandı. Aynı gün 9 kez telefon ettim. Sonra Gediz Elektrik’e gittim. 15 gün sonra döneceğiz dediler. 79 yaşındayım, karanlıkta düşsem şirket benim bakım paramı verecek mi?