27 Temmuz 2024 01:15

CHP’li Başarır: SGK’nın alacağı toplam 540 milyar lira nerede? 

TBMM Genel Kurulu’nda SGK’nın alacaklarına ilişkin konuşan CHP Grup Başkanvekili Başarır, “SGK’nın 540 milyar şu anda alacağı var. Nerede bu para" diye sordu.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada iktidar tarafından belediyelerin SGK’ya olan borçlarının 96 milyar olduğunun duyurulduğunu ancak SGK’nin diğer alacakları konusunda bir açıklama olmadığını söyledi. 

SGK’nın alacağının toplam 540 milyar lira olduğunu söyleyen Başarır, "Emekliyi yirmi yıldır birikmiş SGK’nın borçlarıyla kurtaracağını söylüyor Sayın Cumhurbaşkanı, 540 milyar şu anda alacağı var kurumun. Nerede bu para" dedi.

"TÜİK’İN SAHTE VERİLERİ MİLYONLARI AÇLIĞA MAHKUM EDİYOR"

CHP’li Başarır’ın konuşmasındaki başlıklar şöyle: “TÜİK denen kurum bilindiği üzere, Türkiye'de memurun, memur emeklisinin ve birçok önemli verilerin kaderini belirleyen istatistik çalışmaları yapıyor. Mesela, en son enflasyonu yüzde 71 olarak belirledi. Herkes biliyor ki bu ülkede enflasyon yüzde 71 falan değil ama sipariş üstüne ve saraydan, iktidardan ne gelirse rakam aynen onu veriyor. Araştırma falan yaptığını düşünmüyorum, bir parça araştırma yapsa bugün ülkedeki enflasyonun yüzde 100’ün çok üstünde olduğunu görecektir. Haklı olarak partimiz milyonlar adına TÜİK hakkında bir suç duyurusunda bulundu. Vermiş olduğu sahte verilerle milyonları bir yıl açlığa terk eden bu kurum hakkında yargı iki günde takipsizlik kararı verdi. Böyle bir önemli konuda çok önemli veriler vermişken, enflasyonu etkileyecek fiyat artışlarını tek tek ortaya koymuşken, çok ciddi bir dilekçe vermişken en azından bir bilirkişi getirilebilir, bu işi daha önce yapan insanları getirip bir rapor alabilir, en azından araştırabilir ama iki günde karar vermiştir; gerçekten üzüntü verici.”

“SGK’YA BORCU OLAN ŞİRKETLERİ AÇIKLAYIN”

İktidar tarafından belediyelerin SGK’ya olan borçlarının 96 milyar olduğunun duyurulduğunu ancak SGK’nin diğer alacakları konusunda bir açıklama olmadığına dikkat çeken Başarır, şöyle konuştu:

“Bugün itibarıyla SGK’nın ne kadar alacağı var? 540 milyar lira. Peki, bunun ne kadarı belediyelerin? 96 milyar. Şimdi ben buradan Sayın Cumhurbaşkanına sormak isterim: Geri kalan bu para nerede? Bu konuyu bu kadar önemsiyorsa, şu 1 milyonun üzerindeki SGK’ya borcu olan şirketleri açıklayın. Emekliyi yirmi yıldır birikmiş SGK’nın borçlarıyla kurtaracağını söylüyor Sayın Cumhurbaşkanı, 540 milyar şu anda alacağı var kurumun. Nerede bu para? Sayın Bakan bunu niye takip etmiyor? Ben 100 bin lira, 200 bin lira, 300 bin liraya bir şey söylemiyorum, esnafın durumu çok kötü, çok küçük işletmeler var icrada; onlara hiçbir şey söylemiyorum ama çok büyük işletmeler var bunu ödemeyen, sürekli afla bunu çözen. Eğer bu konuda bu kadar samimiyseniz gelin, bunu açıklayın Sayın Cumhurbaşkanı, biz de görelim.”

Başarır, bu yılın ilk altı ayında UYAP üzerinden gelen yeni icra dosya sayısının 5 milyon, hâlâ açık olan icra dosyasının 23 milyon olduğunu belirterek, “İlk altı ayda karşılıksız çek sayısı 112 bin olmuş, bireysel kredi ve kredi kartı borçları 3,31 trilyon liraya çıkmış. Öyle bir durumdayız ki sorunun çözümünü ya da tartışmayı belediyelerle ya da başka kurumlarla götürüyoruz. Ülke batma noktasına gelmiş” diye konuştu. (ANKA)

ÖNCEKİ HABER

Avrupa'nın Gündemi | Macron’un iktidar oyunları

SONRAKİ HABER

Bangladeş'te 266 kişi daha gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa