27 Temmuz 2024 13:49

Sinpaş davasında bilirkişi raporu: Mevzuata uygun değil

Marmaris'te Sinpaş tarafından yapımına devam edilen otel ve devremülk inşaatına dair açılan davada bilirkişi raporu hazırlandı. Raporda, ruhsatların imar mevzuatına uygun olmadığı belirtildi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Muğla'nın Marmaris ilçesinde milli park içerisinde Sinpaş tarafından yapımına devam edilen otel ve devremülk inşaatına dair belediye tarafından verilen yapı ruhsatlarının iptali ile ilgili açılan davada bilirkişi raporu açıklandı. Muğla 3'üncü İdare Mahkemesine sunulan raporda, istinat duvarı dışındaki 16 adet ruhsat ve “imar durum belgesinin” mevzuata aykırı olduğu kanaati açıklandı.

Bilirkişi raporunda, "Dava konusu olan 2005 yılı onanlı 1/1000 Ölçekli İlave-Revizyon Uygulama İmar Planında 1990 yılı 3621 sayılı Kıyı Kanunu ve 1992 yılı Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelikte yer alan hükümlere uygunluk gösterir şekilde sahil şeridinin düzenlenmemiş olduğunu değerlendirildi. İmar Durumu Belgesinin; açıklama bölümünde yer alan bilgilere istinaden kullanım, emsal, çekme mesafeleri, kat ve yükseklik koşuları itibariyle yürürlükteki imar planına oturun imar hattının parselin güneydoğu kesiminde örtüşmemesine bu alanda parsele ilişkin bir terk olmasına karşın bu duruma açıklık getirmemiş olması, plan uygulama hükümlerinde de yer almasına karşın Kıyı Kanunu ve Yönetmeliğine herhangi bir atfın yapılmamış olması, imar planında turizm ve konut şeklinde ayrı ve farklı kullanımların farklı gösterimlerle yer almasına rağmen belgenin çizili bölümünde tek bir kullanım varmış gibi gösterilmiş olması nedeniyle imar ve kıyı mevzuatına uygun şekilde hazırlanmadığı görüldü" denildi.

İMAR MEVZUATINA AYKIRI

Yapı ile ilgili yapılan incelemenin de yer aldığı raporda, "2518 parsele ait 21.09.2021 tarihli Marmaris Belediyesince yenilenen İmar Durumu Belgesinin 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planına, plan notlarına, imar ve kıyı mevzuatına uygunluk göstermediği, dava konusu Yapı Ruhsatlarının Uygulama İmar Planına, İmar Durumu Belgesine, yapılan mimari ve teknik açıdan plan esaslarına, imar mevzuatında öngörülen yapılaşma koşullarına uygunluk göstermediği kanaatine varılmıştır" ifadeleri yer aldı.

"KAMUSAL FAYDA"

Konuyla ilgili açıklama yapan Marmaris Kent Konseyi, "Vermiş olduğumuz mücadele halkın ve sivil toplum örgütlerinin yerel yönetimlere demokratik katılımının önemini bir kez daha ortaya koymuştur. Bu mücadele ile halkın yaşadığı kente sahip çıkması; kente dair hazırlanan her projeden, plandan, karardan bilgisi olması ve söz hakkı kullanmasının yaratacağı kamusal fayda görülmüştür. Yani atanan ve seçilenlerin demokratik yollarla denetlenmesinin kamusal faydaya/toplumsal çıkara hizmet ettiği bu mücadeleyle bir kez daha ispatlanmıştır. Her şeyi paraya endeksleyen rant ve kişisel çıkar uğruna hepimizin ortak değeri olan doğamızı, hatta bir kenti mahvetmeyi göze alanlara ve kanunsuzca bu fırsatı sunabilenlere, bunu düşünenlere ibret olması, yapanın yanına kar kalmaması ve adalet duygusunun köreltilmemesi için evet yıkılması lazım diyoruz. Hatta oradaki plajın da yeni belediye yönetimi tarafından halk plajı yapılarak halkın hizmetine sunulması gerektiğine inanıyoruz" denildi.(MA)

ÖNCEKİ HABER

Germencik Belediyesi Sabancı’ya kapıyı gösterdi: “RES için kiraladığınız mera alanlarımızdan derhal çıkın”

SONRAKİ HABER

Paris 2024 | Milli cimnastikçilerden iki final

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa