28 Temmuz 2024 07:43

Evrensel’in manşeti | Sermayenin darphanesi

Yasama dönemi boyunca Meclis, yerli ve yabancı tekelleri ihya eden yasalar çıkardı, sermayenin darphanesi gibi çalıştı. Erdoğan-Şimşek programıyla emekçilerin boynundaki kemer daha da sıkıldı.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Önümüzdeki hafta sona erecek olan yasama dönemi boyunca Meclis, yerli ve yabancı tekelleri ihya eden yasalar çıkardı, sermayenin darphanesi gibi çalıştı. Cumhur İttifakının çoğunluğuna dayanarak tek adam rejiminin önündeki çakıl taşları temizlendi, Erdoğan-Şimşek programıyla emekçilerin boynundaki kemer daha da sıkıldı.

ŞİMŞEK PROGRAMIYLA AÇILIŞ

28. Yasama Dönemi 14 ay önce Orta Vadeli Program, 12. Kalkınma Planı ve bütçenin kabulüyle başladı. Maliye Bakanı Şimşek eliyle “enflasyonla mücadele” adı altında yürütülen sermaye programının amacı açıktı: Ücretleri baskılamak, kamu hizmetlerini kısmak, kaynakları faiz, teşvik ve vergi aflarıyla yerli ve yabancı tekellere aktarmak, ülke topraklarını yağmaya açmak.

SARAYIN MATBAASI

Yasalar da “şimşek” hızıyla çıkarıldı. “Millet iradesini temsil ediyor” denilen Meclis, Sarayda hazırlanan işleri yasal kağıtlara basan matbaa olarak gece gündüz çalıştırıldı. Cumhur İttifakının sunduğu 68 kanun teklifi de kabul edildi. Toplam 2583 kanun teklifi sunulsa da Cumhur İttifakı dışındaki tekliflerin hepsi reddedildi.

YAĞMA, TASARRUF, GASP

İliç faciasına rağmen, ülke topraklarını ve sularını enerji ve maden tekellerinin sınırsız kullanımına açan yasa yine bu dönemde Meclisten geçti. Tasarruf paketiyle kamu hizmetleri daraltıldı, kamu emekçilerinin hakları gasbedildi. “Depreme önlem” diye şehirlerin, “Halka açıyoruz” diye kıyıların yağmasına yol verildi.

BAĞIMLILIK ARTTI

Sermaye arayışı ve dış politikadaki sıkışmışlığıyla daha fazla ABD’ci ve NATO’cu çizgiye kayan Sarayın hedefleri doğrultusunda bağımlılığı artıran yasalar çıkarıldı. İsveç’in NATO üyeliği kabul edildi, Saraya sınır ötesi operasyon yetkisi verildi. Yeni dönemde her alanda saldırılar artacak. Engellemenin yolu işçi sınıfının birliği ve mücadelesinde.

MİLYARLAR PATRONLARIN KASASINA AKTI

  • Orta Vadeli Program’la Türkiye dünyanın en yüksek faiz veren ülkesi oldu. 2024 yılında faize 1 trilyon 276 milyar lira ayrıldı. Faiz harcamaları kamu harcamalarının üzerine çıktı.
  • 2024 bütçesinde 7.4 trilyon lira vergi toplanması öngörüldü. Büyük bölümü sermayeden olmak üzere 2.2 trilyon lira vergiden vazgeçildi. Henüz bütçe hazırlanırken sermayeye vergi affı getirildi.
  • Kasım 2023’te Meclise gelen torba yasa ile yeni vergi istisnası, muafiyeti ve indirimi sağlandı.
  • 2024 yılı bütçesi ile 6 ayda şirketlere teşvik adı altında 11.2 milyar lira aktarıldı.
  • “Yap-işlet-devret” modeli çerçevesinde gerçekleştirilecek projelerde bazı kalemlerdeki KDV istisnasının süresi uzatıldı.
  • Birleşik Arap Emirlikleri ve Rusya’ya enerji alanında imtiyazlar verildi.
  • “Maliyet kalemlerini azaltmak” için IV. grup maden dışında raporlama zorunluluğu kaldırıldı.

İSTİSNA OLAN TORBA YASA AKP İKTİDARINDA KAİDE OLDU

“Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun”, bu ifade hangi yasayı anlatıyor anlayabilen var mı? Çıkarılan yasalara yıllar sonra bakacak olan birisi bu isimle belki onlarca yasaya rastlayacak, ama içeriğini okumadan hangi konuda düzenleme yapıldığını bilemeyecek.

2024 yılına geldiğimizde ise her teklif “torba” olarak getirilmekte, bu torbanın içerisinde onlarca yasada değişiklik öngörülmekte. Peki nedir torba yasa ya da torba kanun; “Birbiri ile konu yönünden ilgisi olmayan ve çok fazla sayıda başka kanunda ek ve değişiklikler yapan kanun” olarak tanımlamak mümkün.

  • Yazılı karar önergesi sayısı: 14 bin 310
  • Süresi geçtikten sonra cevaplanan önerge sayısı: 5654
  • Yanıtlanmayan önerge sayısı: 5681
ÖNCEKİ HABER

10 Ekim Katliamı'nda hayatını kaybeden Ali Deniz Uzatmaz 28'inci yaş gününde anıldı

SONRAKİ HABER

Evrensel’in “İhalede bol sıfır, vergide tek sıfır” manşeti Meclis’te | Temelli: “Şirketlerin yüzde 3, asgari ücretin vergi yükü yüzde 35”

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa