28 Temmuz 2024 10:56

Uluslararası hayvan hakları kuruluşlarından TBMM’ye açık mektup: Kısırlaştır, aşıla ve bırak

Uluslararası hayvan koruma kuruluşları FOUR PAWS ve Stiftung für das Tier im Recht (TIR) TBMM’ye yaptıkları çağrıda sahipsiz köpekleri öldürme planının kalıcı ve sağlıklı çözüm olmadığını vurguladı.

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

Paylaş

Zeynem ARSLAN
Viyana

Uluslararası Kuruluşlar olan Hayvan Koruma Kurumu FOUR PAWS ve Hayvan Hakları Vakfı (TIR) TBMM’ye sokak hayvanlarıyla ilgili olan yasa teklifinin hayvan haklarını koruyan ve insan onuruna yakışan biçimde çözümlenmesi konusunda ortak çağrıda bulundu.

Her iki kurumun da genel müdürlerinin imzasının bulunduğu 25 Temmuz 2024 tarihli bu çağrıda, hayvanları katletmenin kalıcı bir çözüm olmadığı, bunun yerine farklı ülkelerde de tescilli ve kapsamlı olmak üzere deneyimlenmiş sürdürülebilir sistemlerin var olduğu hatırlatıldı.

İktidarın ısrarla meclis tatile girmeden, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu uzmanların ve sivil toplum ve hayvanları koruma kuruluşlarının fikir ve önerileri dışarıda tutularak onaylanan teklif sokak hayvanlarının öldürülmesinin önünü açıyor. Yasa teklifi toplumu bölmeye devam ederken uluslararası alandan da konuyla ilgili endişelerini beyan eden ve TBMM’ye çağrıda bulunan kurum ve kuruluşlar artıyor.

Uluslararası bir hayvan koruma kuruluşu olan FOUR PAWS, bir başka enternasyonal hayvan hakkı koruma vakfı olan Stiftung für das Tier im Recht (TIR) ile birlikte TBMM’ye yönelttiği çağrısında sahipsiz köpekleri barınaklara yerleştirme ve öldürme planlarının kalıcı ve sağlıklı çözümler olmadığını vurguladı. TIR, hayvan dostu mevzuatın uygulanmasını teşvik ederken, FOUR PAWS insani yöntemlerle başıboş hayvan nüfusunu kontrol etmeye çalışıyor. Her iki kurum da etkili ve kalıcı çözüm yollarının “yakala, kısırlaştır, aşıla ve bırak (CNVR)” yönteminden geçtiğini ve asıl bu uygulamanın, hayvan popülasyonlarını uzun vadeli ve insancıl şekilde kontrol ettiğini belirtti.

Kurumların açıklamasında hayvanları barınaklara tıkmanın hayvanları olduğu kadar insanları da çeşitli sebeplerden olumsuz etkilediğini ifade ederek, özellikle ‘sorumlu evcil hayvan sahipliği’ ve ‘sahipsiz hayvanlarla güvenli etkileşim’ konusunda farkındalığın, bilgi ve bilincin arttırılmasının, eğitim düzenlemelerinin önemine işaret edildi. Köpeklerin kimliklendirilmesi, kayıt altına alınması ve yetiştiricilere lisans zorunluluğu getirilmesi öneminin de altını çizen FOUR PAWS ve TIR, hayvan ithalatı ve ticaretinin de düzenlenmesinin, ihlallerin ise tutarlı şekilde kovuşturulmasının mutlak gerekliliğini ifade etti.

FOUR PAWS ve TIR’ın bu ortak çağrılarının altında imzaları bulunan TIR Genel Müdürü ve Avukat Dr. Gieri Bolliger ve FOUR PAWS Direktörü Dr. Martina Stephany, hayvan haklarını koruyan ve insan onuruna yaraşan bir çözümün, her şeyden önce sürdürülebilir bir sistemin sağlanmasının hayvanları katletmekten geçmediğini, ülke yönetiminin sorumluluklarını acilen çağrıda da belirtilen ve uluslararası alanda tescilli olan eksende yerine getirmesi gerektiğini kaydettiler.

ÖNCEKİ HABER

Netanyahu'nun ABD Kongresi'ndeki konuşmasına ilişkin kınama Resmi Gazete'de

SONRAKİ HABER

Paris 2024 | Milli Kürekçi Elis Özbay çeyrek finale yükseldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa