28 Temmuz 2024 12:18

Direnişteki Polonez işçilerine polis müdahalesi

Sendikalaştıkları için işten atılan ve fabrika önünde direnişe geçen Polonez işçileri polis müdahalesine maruz kaldı. Polis işçilere biber gazı sıkarken baygınlık geçiren işçiler oldu.

Fotoğraf: Polonez işçileri

Paylaş

İstanbul Çatalca’da bulunan Yaklaşık 360 işçinin çalıştığı Polonez fabrikasında Tek Gıda-İş sendikasında örgütlenen işçiler işten çıkarıldı. Kod-46 ile işten çıkarılan işçi sayısı 127’i aşarken, fabrika önünde direnişini sürdüren işçilerin önüne dikilen polis barikatı, direnişteki işçilere biber gazıyla müdahale etti.

Çocuklarıyla birlikte fabrika önünde bekleyen işçilere uyarıda bulunmadan sıkılan gaz nedeniyle baygınlık geçiren işçiler oldu.

İŞÇİ ÇOCUKLARI DA GAZDAN ETKİLENDİ

Yüzde 77’sine Arap sermayesi Ürdün tekeli Siniora Food’un sahip olduğu Polonez’de işçiler ağır çalışma şartlarına ve düşük ücretlerine karşı Tek Gıda-İş’te örgütlenmiş, sendikalaştıkları için 100 işçi işten atılmıştı. Fabrikanın önünde günlerdir hakları için mücadele eden Polonez işçileri dün akşam polis müdahalesine maruz kaldı. Fabrika ile işçilerin arasında duran polis barikatı işçilere müdahalede bulunurken, biber gazı sıktı. Tek Gıda-İş müdahalede yararlanan işçiler olduğu bilgisini paylaşırken direnişteki işçilerin küçük çocuklarının da olduğu, onların da biber gazından etkilendiğini bildirildi. Müdahaleye tepki gösteren işçiler, “Ya bizim ölümüzü çiğneyecekler ya da izin verecekler” diyerek haykırırken “direne direne kazanacağız” sloganları attı.

DİRENİŞTEKİ İŞÇİ YERİNE YEVMİYELİ İŞÇİ KOYMAYA ÇALIŞMIŞLAR

Tek Gıda-İş örgütlenme uzmanı Yunus Durdu, direnişteki işçilerin direnişini kırmak üzere fabrikaya yevmiyeli kaçak işçi getirildiğini iddia etti. Durdu, “Arkadan servislerin içine gündelikçi işçi doldurarak işçileri fabrikaya sokup, ekmeğinden ettiği işçilerin yerine çalıştırmaya çalışıyor. Önce arkası kapalı kamyonla işçileri sokmaya çalıştılar içeri, sonrasında da tarlalardan gizlice sokmaya çalıştılar Buradaki işçiler de buna tepki koydular. Kadrolu işçi girebilir buna engel olamayız ama ekmeğime kan doğrayıp direnişteki işçi yerine gündelikçi işçi koyarsanız biz de buna tepki koyarız” diyerek işçilerin bu olaya tepki göstermesi üzerine polis müdahalesinde bulunduğunu söyledi.

Öte yandan sendika daha önce 40 ton ürünün çıkarıldığı fabrikadan direniş günlerinde 3-4 ton ürünün ancak çıkarıldığını söyledi. İşçiler atılan işçilerin geri alınmasını, sendikal hak talepleri karşılanana kadar mücadelesine kararlılıkla devam edeceğini belirtti. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

İsrail'in Lübnan'ın güneyine hava saldırıları düzenlediği bildirildi

SONRAKİ HABER

Halay soruşturmaları | 14 barodan açıklama: Yargı sosyal medya lincine ortak olmamalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa