28 Temmuz 2024 13:52
/
Güncelleme: 12:58

EMEP: “Fındık hasadına sayılı günler kaldı, fiyat 180 TL olmalı”

Fındıkta hasat zamanına günler kaldı, ancak taban fiyat henüz açıklanmadı. Emek Partisi Ordu İl Örgütü Tarım Komisyonu Başkanı Bahri Dinç, üreticinin ve işçinin mağdur olmayacağı, memnun kalacağı bir fiyat belirlenmesi gerektiğinin altını çizerek açıklama yaptı.

Fındık fiyatının bir an önce üreticileri memnun edecek şekilde açıklanması gerektiğini söyleyen Dinç, “Fındık politikası yalnızca taban fiyatın ne kadar olacağını kapsamıyor. Fındık kurultayları, sempozyumları, çalıştayları yapılarak her yönüyle ele alınmalı ancak üreticiler lehine düşünenler, konuşanlar birlikteliği sağlama konusunda özverili davranmıyorlar. Ayrı ayrı eylem ve etkinlik önemli ancak en önemlisi birlikte eylem ve etkinlik yapmaktır. Üreticilerin sesi o zaman daha güçlü çıkacaktır. Geç kalınmış değil, bir an önce üreticilerin birliği sağlanarak ortak ses çıkarılmalı.  Fındık fiyatının ne kadar olacağı konusunda da çelişkili açıklamalar oldu. Oysa üreticileri düşünenler bir araya gelip maliyet hesabını da birlikte yapabilmeliydi. Maliyet hesabı yapmayan partiler, odalar, dernekler, sendikalar da var. Yapanlar da farklı yöntemler kullanarak birbiriyle çelişseler de genel anlamda birbirine yakın fiyat açıklaması yaptılar. Maliyet hesabının il bazında değil, tüm fındık üretim (rekolte) üzerinden yapılması gerekir ki Emek Partisi olarak bu biçimde yaptık. Yine iddia ediyoruz ki, tartışırız bilimsel yöntemlerle yaptığımız maliyet hesabı üzerinde fındık fiyatı ilk alım için 180 TL olmalıdır. Her ay da enflasyona göre güncellenmelidir” dedi.


açılamadan

Fotoğraf: Evrensel

“FİYATI 125 TL OLARAK AÇIKLAMAYI PLANLIYOR”

İki hafta içinde hasat için bahçelere girileceğini söyleyen Dinç, “Bahçeye girdikten sonra herkesin işi başından aşkın olacak ve mücadele aksayacaktır. Bu nedenle sayılı günlerimiz var. Basın açıklaması, sokak etkinlikleri gibi yöntemlerle sesimizi yükseltmeliyiz. Fiyat açıklamasını bilerek geciktirmek istiyorlar. İktidar, tarım ve gıda şirketlerinin isteği doğrultusunda fiyatı yaklaşık 125 TL olarak açıklamayı planlıyor. İstediğimiz gibi bir fiyatın bir an önce açıklaması için talebimizi yineliyoruz. Maliyeti 123,73 TL olan fındığın taban fiyatı 180 TL olmalı, her ay enflasyona göre güncellenmeli ve TMO alımda sınır getirmemeli. Üretici tarım ve gıda şirketlerinin belirleyeceği fiyata teslim edilmemelidir” dedi.

“FINDIK İŞÇİSİ VE ÜRETİCİSİ RAKİP DEĞİL”

Kamuoyunda tartışılan fındık işçileri ücretine de değinen Dinç, “Fındık işçileri de üretici de emeğinin karşılığını almalıdır. Bu nedenle ortak hareket etmelidir. Ücretleri belirleme yöntemi değişmelidir. Fındık fiyatını üretici değil, alıcı olan tarım ve gıda şirketleri belirliyor. İşçinin ücretini fındık üretici belirliyor. Ya da belirlemek istiyor. Bu yöntem tarım ve gıda şirketlerinin işine yarıyor. Yöntem değişmeden fındık üreticisi de işçisi de mağdur olamaya devam edecek. Fındık üreticisi, ürününün fiyatını kendisi belirlediği zaman işçi ücretleri tartışılmayacak. İşçi de üretici de emeğinin ve ürününün karşılığını alabilecekler” dedi. (EKONOMİ SERVİSİ)

           

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Kamuda işçiden gizli pazarlık

Kamuda işçiden gizli pazarlık

Türk-İş ve Hak-İş’in üç genel başkan yardımcısı, 600 bin işçiyi kapsayan kamu toplu sözleşme görüşmeleri için önümüzdeki hafta Çalışma Bakanlığına sunmak üzere zam talebini belirledi. Ancak zam oranı açıklanmadı. Pazarlığı yapılacak rakamdan haberi olmayan işçiler tepkili: “Neyi kimden gizliyorsunuz, taslağı açıklayın.”

22 bin 131 TL Türk-İş'in belirlediği açlık sınırı

72 bin TL Türk-İş'in belirlediği yoksulluk sınırı

30 bin TL kamu işçisinin ortalama ücreti

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
'Heybeden’ her gün yeni bir soruşturma çıkıyor. Yargı sopasıyla topluma gözdağı verilmek isteniyor.

Evrensel'i Takip Et