28 Temmuz 2024 13:20

Irkçılar Londra’da toplanınca ırkçılık karşıtları da sokaklara indi

4 bin kişilik ırkçı grup Londra merkezinde toplanınca yaklaşık 20 sendika ve kitle örgütünden oluşan ırkçılık karşıtları protesto için sokağa çıktı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Arif BEKTAŞ
Londra

İngiltere’de “English Defence League/İngiliz Savunma Ligi” (EDL) adlı ırkçı oluşum, dün Londra’nın merkezindeki Trafalgar Meydanı’nda toplandı. Başını Tommy Robinson’un çektiği ırkçı gruba, başta Almanya olmak üzere birçok ülkeden ırkçıların da destek verdiği görüldü.  Yaklaşık 4 bin kişinin katıldığı gösteri, bugüne kadar yapılan en kalabalık ırkçı gösteri oldu. Bunun üzerine Irkçılık karşıtları da sokaklara inerek yürüyüş düzenledi.

SEÇİMLERDE OYLARI ARTMIŞTI

4 Temmuz’da yapılan genel seçimlerde çeşitli bölgelerde oylarını artıran ırkçı-faşist oluşumlar, bundan cesaret alarak Londra’da bir gösteri yapmaya hazırlandılar. “Ülkemizde yabancıları istemiyoruz” diyerek Londra’nın merkezinde toplanan ırkçılar, son seçimde oylarını artıran Reform UK lideri Nigel Farage’ı da davet ettiler. Fakat Farage gösteriye katılmadı. Daha saldırgan Tommy Robinson’la yan yana görünmek istemediği tahmin edilen Farage’ın partisine EDL üyelerinin de oy verdiği biliniyor.

“FAŞİSTLER SOKAKLARIMIZDAN DEFOLUN”

Irkçıların Londra’da toplanacağı haberini alan Irkçılığa Karşı Ayağa Kalk kampanyası, bir çağrı yaparak karşı eylem gerçekleştirdi. Yaklaşık 20 sendika ve kitle örgütünün destek verdiği eyleme de 4 bin kişi katıldı. Sendikaların pankartlarıyla katıldığı eylemde sık sık “Faşistler sokaklarımızdan defolun”, “Göçmenler ülkemize hoş geldiniz” sloganları atıldı.

Yürüyüşün başlangıç geri olan Russel Meydanı’nda sabahın erken saatlerinden itibaren bir araya gelen ırkçılık karşıtları, burada çeşitli konuşmalar yaparak faşistlere karşı daha etkili ve örgütlü bir mücadele çağrısı yapıldı. Eyleme Türk ve Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi (DAY-MER) ve TİP üyeleri de katıldı.

“TOLERANS DEĞİL EŞİT VATANDAŞLIK”

Eyleme katılan İşçi Partisi eski lideri ve son seçimde bağımsız aday olarak milletvekili seçilen Jeremy Corbyn de bir konuşma yaptı. Corbyn, savaşlardan, baskılardan ve anti demokratik hükümetlerden kaçıp İngiltere’ye gelen herkesin kabul edilmesi için mücadeleye devam edeceklerini belirterek, “Son zamanlarda birçok çevre göçmenlere daha ‘toleranslı’ davranılması gerektiğini söylüyor. Ben bu tolerans kelimesini kabul etmiyorum. Ülkemize gelen her göçmen eşit vatandaşlık hakkına sahip olmalıdır” dedi.

Filistin Dayanışma Kampanyası Başkanı Ben Jamal’in yanı sıra çok sayıda sendika ve kampanya temsilcisi de konuşma yaptılar. Demiryolu İşçileri Sendikası (RMT) Genel Sekreter Yardımcısı Eddi Dempsey de yaptığı konuşmada, daha önce birçok ırkçı oluşumu tarihe gömdüklerini ve onlar gibi Tommy Robinson ve EDL’yi de yenerek tarihin çöplüğüne atacaklarını söyledi.

POLİS TARAFLARI BİRBİRİNE YAKLAŞTIRMADI

Irkçılık karşıtları, ırkçıların toplandığı Trafangar Meydanı’na yürümek istemesine rağmen polis buna müsaade etmedi. Farklı güzergahlardan Başbakanlık Ofisi önüne gelen ırkçılık karşıtlarına yer yer sataşan yapan ırkçıların etrafta dolaştığı görüldü. Polis bu kişileri korurken, öfkeli ırkçılık karşıtları güçlükle durduruldu. Binden fazla polis görev alırken iki helikopter de sürekli iki gösterinin üzerinde dolaştı. Ara sokaklardan gelip göçmen bir kadını taciz eden iki ırkçı gözaltına alınırken, polis iki grubun da ayrı yönlere doğru dağılması için onlarca yolu da trafiğe kapattı.

ÖNCEKİ HABER

EMEP: “Fındık hasadına sayılı günler kaldı, fiyat 180 TL olmalı”

SONRAKİ HABER

Kanada Kadın Futbol Takımı'na Paris 2024'te "6 puan silme" cezası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa