28 Temmuz 2024 13:25

TBMM İliç Maden Kazası Araştırma Komisyonundan açıklama

TBMM İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu, rapor hazırlama sürecine başladıklarını duyurdu.

Fotoğraf: ANKA

Paylaş

TBMM İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu, rapor hazırlama sürecinde olduklarını, raporun ekim ayında Meclis Başkanlığına sunulacağını ifade etti.

Konuya ilişkin AA’ya açıklama yapan TBMM İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu başkanı AKP’li Atay Uslu, katliamın yaşandığı yer ile iş cinayetinde hayatını kaybeden 9 maden işçisinin yakınlarıyla da görüştüklerini aktardı. Farklı maden ocaklarındaki çalışmaları görmek için Balıkesir ve Uşak'taki altın madeni ocaklarında da incelemelerde bulunduklarını anlatan Uslu, "15 bin sayfayı aşan altın madenciliği dokümantasyonu oluştu. Bunları da üyelerimizle paylaştık. Komisyon çalışmalarının sonunda da bunları kamuoyu ile paylaşacağız” dedi.

KOMİSYON GÜVENLİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİR ALTIN MADENCİLİĞİ HEDEFİNDE

Uslu, tamamlanınca Meclis Başkanlığına sunacakları raporun iki bölümden oluşacağını, “Mevcut durumla ilgili bir fotoğraf çekeceğiz, bunu birinci bölümde yayınlayacağız. İkinci bölümde de yaptığımız araştırmalar, incelemeler, değerlendirmeler sonucundaki tekliflerimiz, önerilerimiz olacak. Burada da güvenli ve sürdürülebilir altın madenciliği mimarisine destek olmak için tek tek, madde madde tekliflerimizi sıralayacağız” dedi.

Uslu, altın madenciliğinin doğaya zararlarına dönük tepkileri önemsemeyerek yaptığı açıklamada Uslu, altın madenciliğinin nasıl sürdürülebileceğine dikkat çekti. Özellikle son 10 yılda altın madenciliğinin artan ivmeyle geliştiğine dikkat çeken Uslu, bu alandaki faaliyetlerde yeni düzenlemelere, yeni regüle çalışmalarına doğal olarak ihtiyaç olduğunu söyleyerek, şunları ifade etti: "Raporun önerilerle ilgili ikinci bölümünde farklı başlıklar olacak. İzin ve faaliyet süreçleri konusunda hem arama, hem işletme süreçleri nasıl olacak, hangi düzenlemeler yapılmalıdır, yeni hangi kurallar getirilmelidir bu konuda önerilerimiz olacak. Denetlemeyle ilgili neler yapılması gerektiği konusunda da komisyon üyelerimizin raporumuzda önerileri olacak. Birden çok bakanlığı ve kuruluşu etkilediği için yeni bir denetleme süreci, yeni bir denetleme mekanizması veya kurulu dahil olmak üzere, üzerinde çalıştığımız, ön fikirlerin oluştuğu bir alan var."(İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Kanada Kadın Futbol Takımı'na Paris 2024'te "6 puan silme" cezası

SONRAKİ HABER

Muğla talan ediliyor: Dört tarafı maden ve enerji tesisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa