28 Temmuz 2024 14:27

Otomotiv tedarik tekeli ZF 14 bin işçiyi işten atacağını açıkladı

Dünyanın en büyük otomotiv parçası tedarikçileri arasında yer alan ZF tekeli Almanya’daki 54 bin çalışanından 14 binini işten atacağını ilan etti.

Arşiv | Fotoğraf: Thomas Hawk/Flickr (CC BY-NC 2.0)

Paylaş

Alman Demiryollarının (DB) geçen hafta aşamalı olarak 30 bin çalışanı işten çıkaracağını açıklamasından sonra dünyanın en büyük otomotiv parçası tedarikçileri arasında yer alan ZF tekeli de Almanya’daki 54 bin çalışanından 14 binini işten atacağını ilan etti. Bu rakam şirketin Almanya’daki çalışanlarının dörtte birine denk geliyor. Şirketin dünya çapında toplam 169 bin çalışanı var. Alman basınında yer alan haberlere göre işten atmaların asıl olarak üretim bölümlerinden olacağı ifade edildi.

ZF CEO’su Holger Klein yaptığı açıklamada, “Durumun ciddiyeti kararlı bir şekilde harekete geçmemizi gerektiriyor. Amaç, şirketi geleceğe uygun hale getirmek. Bunu başarmak için zor ama gerekli kararlar almamız gerektiğinin farkındayız” dedi.

YANLIŞ ÖNGÖRÜNÜN FATURASI İŞÇİLERE

ZF, kitlesel şekilde işten atmanın nedeni olarak otomobil sektöründeki sert rekabet ve maliyet baskısını gösteriyor. Elektrikli arabaya geçiş nedeniyle, geleneksel ve hibrid araçlar için şanzımanlara daha az talep olduğu bir dönemde şirket yatırımlarının büyük bölümümü elektrikli araç üretimine yaptı. Ancak elektrikli araçlara olan düşük talep ZF’nin büyük yatırımlar yaptığı elektrikli sistemleri üretim alanlarında kapasite fazlalığına yol açtı. 2018 ve 2019’daki tüketim patlamasının ardından, binek otomobil pazarı pandemiden sonra yeniden toparlandı. Elektrikli araçlara ilgi azalmaya başlayınca, ZF’in yaptığı büyük yatırımlar da işe yaramaz oldu.

Almanya’daki işletmelerde daha önce verilen istihdam garantileri 2025’te sona erecek. 2028’in sonuna kadar özellikle tekelin merkezinin bulunduğu Friedrichshafen’daki fabrikadan çıkarma ise yapılmayacak.

“HER İŞ YERİ İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ”

İşyeri İşçi Temsilciliği Başkanı Achim Dietrich ise yaptığı açılamada ZF’in işten atma planına tepki göstererek, “Her bir iş yeri için sonuna kadar mücadele edeceğiz. Şirket yönetiminin tek yanlı olarak ücret maliyetini düşürme, krizinin diğer nedenlerini inkar ederek gerçekleri yok saymasını kabul etmiyoruz” dedi. Dietrich, işten atma planının işçiler arasında endişe yarattığını da sözlerine ekledi. Ancak ZF yönetiminin kitlesel işten atma planı yeni değil. Daha önce de transformasyonu öne sürerek birçok işçinin sözleşmesine son vermişti.

10 MİLYAR AVROLUK BORÇ

Tekel ayrıca işten atmalara gerekçe olarak yüksek borçları da gösteriyor. ZF dokuz yıl önce Amerikan TRW grubunu 12.4 milyar avroya, mayıs 2020’de başka bir ABD şirketi Wabco’yu yaklaşık 7 milyar avroya satın almıştı.

ZF şu anda sadece faizler için yüz milyonlarca avro ödeme yapmış durumda. Araştırma ve geliştirme bölümleri için ise yeterli kadar bütçe ayırmadı. Aşırı üretim için kurulan alt yapı işe yaramadığı gibi, siparişler de rekabet nedeniyle azaldı. Tekel bu nedenle daha önce Köln yakınlarında bulunan ve bin kadar işçinin çalıştığı bir fabrikasını kapatmıştı.

Yaklaşık 10 milyar avroluk borcu ifade edilen ZF’in bu nedenle küçülmeye giderek borçları azaltmayı öncelikli politika haline getirdiği belirtiliyor. Tekel önümüzdeki yıl dünya çapında maliyetleri yaklaşık 6 milyar avro azaltmak istiyor. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Zorunlu fazla mesainin dayatıldığı Sersim’de iş kazası

SONRAKİ HABER

Maliye Bakanlığı "sıfır vergi" manşetimizi doğruladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa