28 Temmuz 2024 16:28

‘Olimpiyata hayırcılar’ neden hayır dediklerini anlatıyor

Jules Boykoff’un yazdığı "Olimpiyata Hayırcılar, Kapitalist Mega Sporlara Karşı Mücadele" kitabı Kor Kitap'tan çıktı. Kitabın çevirisini Mithat Fabian Sözmen yaptı.

Olimpiyata Hayırcılar kitabı kapağı

Paylaş

“Olimpiyata Hayırcılar: Los Angeles, Tokyo ve Ötesinde Kapitalist Mega Sporlara Karşı Mücadelenin İçinden”, Olimpiyat karşıtı aktivizmin küresel yükselişiyle Olimpiyat Oyunlarına ev sahipliği yapmanın azalan popülaritesinin kesişimini araştırıyor.

Jules Boykoff’un yazdığı, Mithat Fabian Sözmen’in çevirisini yaptığı kitap Kor Kitap’tan çıktı. ABD Olimpiyat Futbol Takımını temsil etmiş eski bir profesyonel futbolcu olan Jules Boykoff bu kitabında, Amerika’nın Demokratik Sosyalistleri’nin (ADS) 2028 Yaz Oyunları’na yönelik NOlympics LA (Olimpiyata Hayır LA) kampanyasını başlattığı Los Angeles’a odaklanıyor. Boykoff, ADS-LA’in Olimpiyat karşıtı aktivizminin ABD’de ve ötesinde sosyalizmin yeniden uyanışıyla nasıl örtüştüğünü gösteriyor.

100’DEN FAZLA GÖRÜŞME

Boykoff’un Olimpiyat karşıtı aktivistlerle yaptığı 100’den fazla görüşmeye, Los Angeles, Rio de Janeiro, Londra ve Tokyo’daki protestolarda edindiği kişisel deneyimlere, akademik araştırmalara, kitlesel ve alternatif medya haberlerine ve Olimpiyat arşivlerine dayanan bu araştırması, tüm zorluklara rağmen mücadele eden ve demokratik sosyalizmin dönüştürücü siyasetini benimseyen aktivistlerin elinizdeki hikayesinin belkemiğini oluşturuyor.

Kitabın açıklamasında, “Olimpiyatlar bir zamanlar göz alıcı bir refah, turizm ve istihdamda artış efsaneleriyle pohpohlanıyordu ama son yıllarda bu “güvenceler”in foyası meydana çıktı. Olimpiyatların yerinden edilme, genişletilmiş polislik faaliyeti ve kapalı kapılar ardında yapılan anti-demokratik anlaşmalarla birlikte gelen siyasi-ekonomik bir ezici güce dönüştüğü şimdi her zamankinden daha bariz” ifadeleri yer alıyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Hasandin’de madene karşı kitlesel yürüyüş

SONRAKİ HABER

Denizli EYT Derneği: “EYT’liler ‘emekli ve emekçi’ oldu!”

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa