28 Temmuz 2024 17:26

"Yargı milliyetçi gruplara göre hareket ediyor"

“Kürtçe halay” gerekçesiyle “Örgüt propagandası” yaptığı iddia edilen gençlerin tutuklanmalarına ilişkin tepkiler sürüyor.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Dilan TEMİZ

Diyarbakır

Mersin’de sahilde Kürtçe şarkılar söyleyip halay çeken gençlerin hedef gösterilmesinin ardından tutuklanması ve ırkçı uygulamalara maruz kalması sonrası sosyal medyada trol hesaplar tarafından hedef göstermeler sürdü. İstanbul’da 11 kişi, Siirt’te 6 kişi düğünde halay çektikleri videolarla sosyal medyada hedef haline getirilip tutuklandı. Ağrı’da ise yine bir düğünde halay çektikleri gerekçesiyle gözaltına alınan 6 kişi daha sonra serbest bırakıldı.

Halay çekenlerin "Örgüt propagandası yapmak" gerekçesiyle tutuklandığı öğrenildi. Tutuklamalara tepkiler sürerken İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şube Başkanı Av. Ercan Yılmaz, konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yılmaz, bu durumun milliyetçi ve ırkçı grupların tepkilerinin bir yansıması olduğunu belirtti.

“KÜRT MESELESİNDEN BAĞIMSIZ DEĞİL”

Av. Ercan Yılmaz, Kürt diline, kültürüne ve kimliğine yönelik uzun süredir devam eden saldırıların bir parçası olarak bu tür olayların yaşandığını söyledi. Yılmaz, "Bu tür olaylar bazen düğünlerdeki bir ritüel, bazen bir konser veya insanların eğlenirken kullandıkları bir slogan ya da şarkıdan kaynaklı olabiliyor. Milliyetçi gruplar, sosyal medya üzerinden insanları sistematik bir şekilde hedef gösteriyorlar. Bunun kökenlerine baktığımızda zaten Kürt meselesinden bağımsız bir durum değil. " dedi.

Yılmaz, yargının bu saldırılara kayıtsız kalmadığını göstermek için harekete geçtiğini belirterek, " Savcılıklar, hukuki olmayan bu tepkiler üzerine soruşturmalar açıyorlar. Benzer konulara ilişkin doksanlardan bu yana yüzlerce kamu davası açıldı. Tamamında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM), “düşünce ve ifade özgürlüğüdür” deyip ihlal verdi ve hükümet burada düzenleme yapmak zorunda kaldı" ifadelerini kullandı.

“İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ İHLAL EDİLİYOR”

Av. Yılmaz, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) ifade özgürlüğü kapsamında verdiği ihlal kararlarını hatırlatarak, "Bugün birçok Türkiye'deki kronik problemin çözülememesinin nedenlerinden biri düşünce ve ifade özgürlüğünün önündeki engellerdir. Bu tutuklamaların da bundan bağımsız olmadığını söyleyebiliriz" dedi.

SİİRT’TE TUTUKLANANLARA DA AYNI IRKÇI UYGULAMALAR

Yılmaz, tutuklanan ve gözaltına alınan kişilere zorla milliyetçi şarkılar dinletildiğini belirterek, "Siirt’te tutuklanan kadın ve kız çocuklarına hapishaneye götürülürken ırkçı ve milliyetçi şarkılar dinletilmiş. Bu durum, milliyetçi duygularla ceza verilmek istenen bir öç alma davranışıdır" dedi. Av. Ercan Yılmaz, tutuklamaların hukuka uygun bir şekilde yapılmadığını vurgulayarak, "Kişiler davet edilip ifadeleri rahatça alınabilecekken ters kelepçe yapılarak, yerlerde sürüklenerek büyük şafak operasyonları düzenlenmesi hukukla açıklanamaz. Hukukun emrettiği şekilde bu uygulamalardan vazgeçilmelidir" şeklinde konuştu.

Yılmaz, düşünce ve ifade özgürlüğüne yönelik ihlaller yaşayan herkesi yargısal yollara başvurmaya çağırdı.

 

ÖNCEKİ HABER

Devlet okullarında ‘bağış’ adı altında ücret alınmaya devam ediliyor

SONRAKİ HABER

Afşar Timuçin son yolculuğuna uğurlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa