28 Temmuz 2024 17:41

Dünya Hepatit Günü: “Hepatitte aşı hastalıktan korumaya yetiyor”

TEİS Genel Başkanı Saydan, korunulabilen ve tedavi edilebilen bir enfeksiyon hastalığı olan viral hepatitler ile mücadele için kullanılan aşılar ve ilaçların yanı sıra farkındalığın önemin anlattı.

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Kübra KIRIMLI

Ankara

Bugün 28 Temmuz, Dünya Hepatit Günü. Karaciğer kanseri de dahil olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarına neden olan karaciğer iltihabı olan viral hepatit farkındalığını artırmak için her yıl 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü olarak anılıyor. Konuya dair konuştuğumuz TEİS Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, korunulabilen ve tedavi edilebilen bir enfeksiyon hastalığı olan viral hepatitler ile mücadele için kullanılan aşılar ve ilaçların yanı sıra farkındalık bilgilendirme sağlık hizmetine ulaşmanın önemine değinerek, hastalıklardan korunmak için yapılacak olan testlerin önemli olduğunu söyledi.

Hepatitin karaciğerin iltihaplanmasına verilen genel bir isim olduğunu söyleyen Tüm Eczacı İşverenleri Sendikası Başkanı Ecz. Nurten Saydan, nedenleri arasında virüs denilen mikroorganizmaların yer aldığını anlattı. Saydan devamında şöyle konuştu. "Bunların ortaya çıkardığı hastalıklara da 'Viral Hepatitler' deniliyor. Viral hepatitlere neden olan başlıca virüsler; Hepatit A Virüsü, Hepatit B Virüsü, Hepatit C virüsü, Hepatit D Virüsü ve Hepatit E Virüsü'dür. Bu virüsler birbirlerinden farklı yapılarda olup bulaş şekilleri, oluşturdukları hastalıkların seyirleri de farklı olabiliyor. Bu virüsler siroza ve kansere dönüşebilen hastalıklara yol açabiliyorlar. Dünya genelinde 350 milyondan fazla kişinin hepatit B ve hepatit C virüsü ile yaşadığı biliniyor. Yaklaşık her yıl 1 milyondan fazla kişi ise viral hepatitlere bağlı siroz ve karaciğer kanseri nedeniyle yaşamını yitiriyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre tüm dünyada viral hepatiti olan 350 milyon insandan neredeyse 300 milyonu hepatit B veya hepatit C ile enfekte olduğunun farkında değiller. Ülkemizde de çoğu henüz tanı almamış 3.5 milyon hepatit B hastası, 750 bin hepatit C hastası olduğu tahmin ediliyor.”

TEST YAPTIRMAK KANSERİNİ İLERLEMESİNİ ENGELLİYOR

Siroz ve karaciğer kanserine neden olan Hepatit B ve Hepatit C enfeksiyonlarının tanısı için sadece 1 tüp kan verip test yaptırılabiliyor. Test yaptırmak erken tanı için çok önemli olmakla birlikte siroz ve karaciğer kanserine ilerlemesinin önüne geçilebiliyor. Günümüz koşullarında, hepatit B için etkin bir aşının varlığı, kronik hepatit C enfeksiyonu için ise tam kür sağlayan etkin bir tedavinin varlığı bu hastalıkları kontrol altına alındığı anlatan Ecz. Saydan, "Hepatit B hastalığından korunmanın en etkili yolu aşılamadır. Türkiye'de Hepatit B aşısı, 1998 yılı itibarıyla rutin çocukluk aşı takvimine eklenmiş ve risk grubundaki kişilere de ücretsiz olarak uygulanmaktadır. Hepatit C virüsüne karşı aşı henüz bulunmuyor, ancak etkili tedaviler mevcuttur ve bu tedaviler Türkiye'de genel sağlık sigortası kapsamında ücretsiz olarak sunuluyor. DSÖ'nün bir araştırmasına göre, 2030 yılına kadar düşük ve orta gelirli ülkelerde aşılama, teşhis testleri, ilaçlar ve eğitim kampanyaları yoluyla tahmini 4.5 milyon erken ölümün önlenebileceğini tahmin ediliyor" diye konuştu. 

‘HEKİMLERE DANIŞARAK EKSİK AŞILAR KONTROL EDİLMELİ’

Aşılamanın ne kadar önemli olduğuna bir kez daha dikkat çeken Ecz. Saydan,  "Fazla göç alan bir ülke olduğumuzdan dolayı da salgınları engellemek için vatandaşlarımız, kendilerinin ve çocuklarının aşılarını kontrol için aile hekimlerine danışmalı, eksik olan aşılarını kontrol etmeleri gerekiyor" dedi. 

ÖNCEKİ HABER

Spor Kulübündeki istismarın ilk duruşması eylülde: Aileler adalet istiyor

SONRAKİ HABER

Seslendirme sanatçısı ve oyuncu Uğur Taşdemir hayatını kaybetti 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa