29 Temmuz 2024 05:05
Son Güncellenme Tarihi: 29 Temmuz 2024 07:18

Evrensel'in manşeti | Maliye Bakanlığından itiraf: Tekeller vergi ödemiyor

Vergi ödemeyen patronlarla ilgili yaptığımız haberler ve Mecliste yapılan tartışmalar üzerine Hazine ve Maliye Bakanlığından itiraf niteliğinde bir açıklama geldi: "Tekeller vergi ödemiyor."

Fotoğraf: Pexels

Paylaş

Andaç Aydın ARIDURU
İstanbul

Vergi ödemeyen patronlarla ilgili yaptığımız haberler ve Meclis’te yapılan tartışmalar üzerine Hazine ve Maliye Bakanlığı açıklama yapmak zorunda kaldı. Bakanlık incelemelerin sürdüğü, “büyük mükellef” denilen dev şirketlerden 735’inin zarar ediyor gerekçesiyle vergi ödemediği bilgisini paylaştı, Mecliste kabul edilen vergi paketinin çözüm olacağını ileri sürdü. Bakanlık açıklamasını değerlendiren gazetemizin yazarı Prof. Dr. İzzettin Önder, açıklamanın şirketlerin zarar göstererek vergiden kaçtığının itirafı olduğunu söyledi. Önder, vergi paketinin de adalet sağlamayacağını, yükün yine emekçilerin sırtında olduğunu dile getirdi.

AÇIKLAMA YAPMA ZARURETİ

Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada dijital vergi levhası bilgileri paylaşılarak, vergi yükümlülükleri ile ilgili haberler yapıldığı ve “açıklama yapma zarureti”nin doğduğu belirtildi. Mükelleflerin beyanlarının doğruluğunu araştırmak amacıyla Vergi Denetim Kurulunun risk analiz sistemi üzerinden yaptığı tespitler sonucu 2815 büyük mükellefin halihazırda toplam yüzde 27’si nezdinde vergi incelemeleri yapıldığı belirtilerek “Bu oranın müteakip dönemde daha da artırılması planlanmaktadır. Ayrıca yine sürekli zarar beyan eden mükelleflerden büyüklüğü ve sektörüne göre beyanı riskli değerlendirilen öncelikle 735 mükellef nezdinde vergi incelemeleri yürütülmektedir” dendi. “Vergi mahremiyeti” gerekçesiyle mükellef bazında detaylı bilgi paylaşılmadığı iddia edilen açıklamada “Haberlere konu olan mükellefler arzu ederlerse kendileriyle ilgili açıklama yapabilirler” dendi. Mecliste kabul edilen vergi paketine de değinilen açıklamada “Bu paket, son günlerde kamuoyunda dile getirilen eleştirilere de kritik bir düzenleme ile yanıt vermektedir. Paketle birlikte, istisnalar nedeniyle ödenecek vergisi çıkmayan mükelleflere yurt içi asgari kurumlar vergisi getirilmektedir” dendi.

MALUMUN İLAMI!

Maliye Bakanlığının açıklamasını değerlendiren Prof. Dr. İzzettin Önder, şirketlerin zarar göstererek vergiden kaçtığını dile getirerek “Maliye Bakanlığı bu açıklamayla malumun ilamını yapmış oldu” diye konuştu. Bakanlığın vergi ödemeleri takibi konusunda elinde yeterli imkanların bulunduğunu hatırlatan Önder, “Bakanlık zarar ettiğini söyleyen şirketlerin tamamının beyanlarını elektronik sistem üzerinden görebilir. Karşılaştırarak zarar ediliyor mu görebilir” dedi.

735 şirketin zarar gösterip vergi ödemediğini ancak teşvikler ve vergi istisnalarıyla birlikte vergi ödemeyen büyük şirket sayısının bundan da fazla olduğunu söyleyen Önder, şöyle devam etti: “Büyük ve çok uluslu şirketlerin ne teşviğe ne de vergi istisnasına ihtiyacı yok. Ancak devlet ucuz emeği ve sermayenin vergilendirmeyişini kapitalistlere altın tepside sunuyor, sömürüyü büyütüyor.”

"YÜK YİNE EMEĞİN SIRTINDA"

Meclisten geçen yeni vergi paketiyle yüzde 25 olan kurumlar vergisi, yerli şirketler için asgari yüzde 10’a, çok uluslu şirketler için ise asgari yüzde 15 olarak belirlendi. Paketi de değerlendiren Önder, “Devlet bu düzenlemeyle birlikte sermayeden vergi almadığını açıkça ortaya dökmüş oldu. Vergi istisnaları ve teşvikler ile vergiden düşülen milyarlarca lira var” dedi. Sermayeden asgari yüzde 10 ve 15 oranında alınacak vergiye karşı, işçiden yüzde 27 vergi kesilmeye devam edileceğini ifade eden Önder, Türkiye’de vergi yükünün çoğunu işçi ve emekçilerin sırtlandığını vurguladı.

İşçi ve emekçilerin ödediği vergilerin enflasyon karşısında güncellenmemesinin de çalışanlar üzerindeki vergi yükünü arttırdığını hatırlatan Önder, “Kamu ihalelerinde şirketlerle yapılan anlaşmalar enflasyon oranında güncelleniyor. Yani şirketler kazançlarını enflasyon endeksinde zarar etmeden elde ediyorlar. Yani kazanırken daha da çok kazanıyor vergilendirilirken vergi istisnalarıyla daha da az ödüyorlar” dedi.

AKP’Lİ VEKİLLER, SANAYİ ODALARI BAŞKANLARI, İNŞAAT PATRONLARI…

Evrensel, son iki haftada yaptığı haberlerde vergi ödemeyen patronlara yer vermişti.

Evrensel’in 18 Temmuz 2024’teki haberinde sanayi odası başkanlarına ait şirketlerin son üç yılda ya hiç vergi ödemediği ya da cüzi miktarlarda ödediği vurgulanmıştı. 23 Temmuz 2024’te yayımlanan haberde “Vergi paketinin ilk imzacısı olan AKP Denizli Milletvekili Nilgün Ök ve ailesine ait şirketler son yıllarda hiç vergi ödemediği” vurgulanırken, 27 Temmuz 2024’teki haberimizle, “Toplam 190 milyar liralık adrese teslim kamu ihalesi alan 20 inşaat patronun 8’i hiç vergi ödemediği, diğerlerinin ödedikleri ise denizde su damlası kadar olduğu” ortaya çıkmıştı.

ÖNCEKİ HABER

Belediye emekçileri: Kazanılmış haklarımızdan vazgeçmiyoruz

SONRAKİ HABER

Öz Sağlık-İş’teki usulsüzlükler bilirkişi raporunda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa