29 Temmuz 2024 04:11

Öz Sağlık-İş’teki usulsüzlükler bilirkişi raporunda

Yargıtay’ın “Seçim mevzuatına aykırı işlemler yapıldığı” gerekçesiyle kayyum atayıp kongresini yeniden yaptırdığı Öz Sağlık-İş’te, kayyum kontrolündeki kongrede de usulsüzlük yaşandı.

Kayyum atandığı dönem, Öz Sağlık-İş’i ziyaret eden Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan,
“Öz Sağlık-İş, helal sendikacılık mücadelesinin en güzel örneğidir” demişti. (Fotoğraf: Öz Sağlık-İş)

Paylaş

Hak-İş’e bağlı Öz Sağlık-İş’in 2021 yılında yapılan 3. Olağan Genel Kurul seçimlerinde yaşanan usulsüzlük tespitlerine ilişkin bilirkişiden yeni bir rapor geldi. Bilirkişi, Yargıtay tarafından görevlendirilen kayyum heyetinin yeniden düzenlediği genel kurulda da usulsüzlük yapıldığını tespit etti. Bilirkişi mahkemeye gönderdiği raporda, sendikanın tüzük ve delege seçim yönetmeliğini doğru uygulamadığını belirledi. Özellikle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı iş yerlerinde ve üniversite hastanelerinde çalışan işçilerden seçilmesi gereken delege sayısının az olduğu, bunun da usulsüz olduğunu vurguladı.

DELEGE SAYISINDAKİ USULSÜZLÜKLER

Hak-İş’e bağlı Öz Sağlık İş Sendikası’nın 3. Olağan Genel Kurul seçimlerinde usulsüzlük tespit edildiği için Yargıtay Öz Sağlık-İş’e kayyum atamıştı. Kayyum sonrası yeniden yapılan genel kurul seçimlerinde de yine usulsüzlükler tespit edildi. Ankara 4. İş Mahkemesi tarafından yürütülen davada görevli bilirkişi, mahkemeye sunduğu inceleme raporunda çok sayıda usulsüzlüğü raporuna yansıttı. Söz konusu bilirkişi raporunda, kayyum heyeti tarafından iş yerlerinin birleştirilmesi noktasında, birleştirmelerin kural olarak aynı işletmeye bağlı iş yerleri temelinde gerçekleştirilmesi ilkesine uyulmadığı belirtildi. Farklı işletmeler kapsamında yer alan iş yerlerinin birleştirildiği, birleştirmelerin de hangi esaslara göre yapıldığının anlaşılmadığı ifade edildi. Bu durumun seçilecek delege sayısını etkilediği, sendika tüzüğüne ve delege seçim yönetmeliğine de aykırılık taşıdığı kanaatine varıldı.

İŞÇİLERİN SEÇME SEÇİLME HAKKI GASBEDİLDİ

Özellikle, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı iş yerlerinde ve üniversite hastanelerinde çalışan işçilerden seçilmesi gereken delegeden çok daha az sayıda delege seçildiği anlaşıldı. Tüzük ve yönetmeliğin dikkate alınmadan uygulanması sonucunda seçilmesi gereken delege sayısının değiştirildiği, kurumlara göre dağılımının hatalı olduğu bildirildi. Birçok iş yerinde çalışan üye işçilerin seçme seçilme haklarının gasbedildiği sonucu da bilirkişi tarafından tespit edildi.

Artık gözler davanın devam ettiği ve bilirkişinin usulsüzlükleri tek tek sunduğu Ankara 4’üncü İş Mahkemesine çevrildi. Bilirkişinin yeni raporunda dikkat çektiği usulsüzlükler neticesinde sendikaya kayyum atandığı takdirde, Öz Sağlık-İş üyesi binlerce işçinin yeni dönem toplu iş sözleşmelerini kayyum heyeti yürütecek.

ÖNCEKİ HABER

Evrensel'in manşeti | Maliye Bakanlığından itiraf: Tekeller vergi ödemiyor

SONRAKİ HABER

Nedir? | Mobbing nedir?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa