28 Temmuz 2024 22:53

Gözaltı ve tutuklamalara 'Kürtçe halayla' tepki gösterildi

Urfa, Diyarbakır, Batman ve Antalya'da, Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çekenlerin tutuklanması halay çekilerek protesto edildi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Son günlerde çekilen halaylar gerekçesiyle yapılan gözaltı ve tutuklamalar, Diyarbakır, Urfa, Batman ve Antalya'da protesto edildi.

BATMAN

Mezopotamya Ajansı'nın aktardıklarına göre; Batman Belediyesi’ni ziyaret eden DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, yurttaşlarla davul zurna eşliğinde halaya durarak, gözaltı ve tutuklamaları protesto etti.

“Ekmek ve Adalet" kampanyası kapsamında Batman'd bulunan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, işçilerle gerçekleştirilen buluşmanın ardından belediyeyi ziyaret etti. Hatimoğulları’nın aralarında bulunduğu kalabalık kitle, Petrol-İş’ten Batman Belediyesine yürüdü. “Bijî berxwedana zîndanan”, “Direne direne kazanacağız”, “Jin jiyan azadî” ve “Kayyımlar halka hesap verecek”  sloganları eşliğinde gerçekleştirilen yürüyüşün ardından Hatimoğulları, belediye binasına geçti.

Yapılan ziyaretin ardından ise belediye önünde açıklama yapıldı. Halay çektikleri gerekçesiyle yurttaşların gözaltına alınıp tutuklanmasına tepki gösteren Hatimoğulları, şunları belirtti: “Mersin, Siirt, Batman ve İstanbul’da geleneksel kıyafetleriyle halay çekenler suçlu ilan edildi. 90’lı yıllarda düğünlerin basıldığını gördük. Gelin damadın gözaltına alındığını gördük. Diğer halklar nasıl halay çektiyse Kürt halkıda kendi kültürü ile halay çekiyor. Tekçilik dayatması olan bu yaklaşımı kabul etmiyoruz. Halay çekenleri tutuklayanlar, ‘Siz Kürtçe şarkı söylediğiniz ve yöresel kıyafet giydiğiniz için sizi tutuklamak zorunda kaldık’ demiş. Ak-trollerin başlatmış olduğu hedef gösterme durumu devam ediyor. Ama ne yaparlarsa yapsınlar halayımızı, kültürümüzü, dilimizi engellemeyecekler. Şimdi herkesi özgürlük halayına bekliyoruz” dedi.

Hatimoğulları, ardından yurttaşlarla halay çekerek, durumu protesto etti. Halay sırasında alkış ve zılgıtlar eşliğinde “Jin, jiyan, azadî” ve “Direne direne kazanacağız” sloganları atıldı.

URFA

Urfa'da, DEM Parti Karaköprü İlçe Örgütü, yapılan gözaltı ve tutuklamalara halay çekerek tepki gösterdi. Parti binasının yanında bulunan boş bir alanda gerçekleştirilen protesto eylemine, DEM Parti Hukuk Komisyonu Eş Sözcüsü Sevda Çelik Özbingöl, DEM Parti Urfa İl Eş Başkanları Bekir Karakeçili ile Sema Aişeoğlu'nun yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

Söylenen Kürtçe şarkılar eşliğinde çekilen halayların ardından açıklama yapan İl Eş Başkanı Karakeçili, Kürtlerin yöresel kıyafet ve halaylarına dönük düşmanlık halinin normalleştirilmek istediğine dikkati çekti. Karakeçili, “Sokaklarda, düğünlerde, Mecliste, sosyal medyada ve yaşamın tüm alanlarında sahnelenen faşizmin organizeli gösterisine alkış tutanlar toplumu tehlikeli sulara sürüklüyor" dedi.

 Açıklama alkışlar eşliğinde atılan "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganıyla son buldu.

7 İLÇEDE AÇILAMA VE TEPKİ

Benzer açıklama ve protesto eylemi, Suruç (Pirsûs), Halfeti (Xelfêti), Hilvan (Curnê Reş), Ceylanpınar (Serêkaniyê), Viranşehir (Wêranşar), Bozova (Hewag) ve Birecik (Bêrecûk) ilçelerinde de gerçekleştirildi. DEM Partililer ve yurttaşlar, parti binaları önünde bir araya gelerek, halaya durdu.

DİYARBAKIR

Diyarbakır'ın Bağlar (Rezan) ilçesinde bulunan Newroz Park'ta bir araya gelen DEM Partililer ve yurttaşlar, halay çekerek protesto eylemi gerçekleştirdi. Eyleme, Rezan Belediyesi Eş Başkanları Siraç Çelik, Leyla Ayaz, DEM Parti il ve ilçe yöneticileri katıldı. Halay çekenler arasında engellilerin de yer alması dikkat çekti. Parkta bulunan anneler zılgıtlarıyla halay çekenlere destek verirken, cida, gizo, grani gibi halaylarla tutuklamalar protesto edildi.

Çınar (Xana Axpar) İlçe Örgütü önünde yapılan protesto eylemine, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) yöneticileri, Çınar Belediyesi Eş Başkanları Semra Akyüz ve Mehmet Şerif Arzu’da katıldı. Eylem Kürtçe ezgilerle çekilen halaylarla son buldu. DEM Partililer Kayapınar (Peyas) ilçesinde de Ceylan AVM önünde Kürtçe müzikler eşliğinde halaya durdu. Eyleme, Ergani Belediye Eş Başkanı Şiyar Güldiken, DEM Parti il, ilçe yöneticileri ile çok sayıda yurttaş katıldı.

ANTALYA

DEM Parti Antalya İl Örgütü de, parti binası önünde protesto eylemi gerçekleştirdi. Türkiye’nin, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne dönük askeri operasyonlarının protesto edildiği eylemde, daha sonra Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çekildi.

Eylemde açıklama yapan DEM Parti Antalya İl Yöneticisi  Şevket Temel, "Türkiye bir yandan derin yoksulluk ve hayat pahalılığı ile kavrulurken, diğer yandan da savaşın acı yüzü ile karşılaşmaktadır. Savaş politikaları sonucunda daha da derinleşen ekonomik ve siyasi kriz tüm toplumu zorlu koşullarla karşı karşıya bırakmıştır. Başta Türkiye'deki tüm devrimci, sosyalist, demokrat, aydın ve sanatçılar olmak üzere tüm halkları bu savaş politikalarına karşı Kürt halkıyla dayanışma içinde olmaya davet ediyoruz" dedi.

Daha sonra Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çekilerek, gözaltı ve tutuklamalar protesto edildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan'dan Yeniden Refah Partili vekile: Kafadan galiba sıkıntısı var

SONRAKİ HABER

Afşin-Elbistan iş cinayeti: Elektrik akımına kapılan işçi öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa