29 Temmuz 2024 10:21
Son Güncellenme Tarihi: 29 Temmuz 2024 13:20

Sokak hayvanları yasasına karşı tepkiler sürüyor: Bu yasa derhal geri çekilmelidir

Meclis Genel Kurul’da ilk 5 maddesi kabul edilen sokak hayvanlarının öldürülmesinin ölümünü açan yasaya karşı tepkiler sürüyor. Yapılan açıklamalarda yasanın geri çekilmesi talep edildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

AKP'nin sokak köpeklerinin öldürülmesinin önünün açan ‘Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmeleri TBMM Genel Kurulu'nda başladı. İlk 5 maddesi Genel Kurul’da kabul edilen kanun teklifine karşı birçok kentte protesto eylemleri sürüyor.

Yasanın geri çekilmesi talep edilen eylemlerde, “Bu yasa geri çekilmezse biz de mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz" denildi.

ADANA

Adana Ekoloji Platformu ve Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda kabul edilen ve Genel Kurul’a getirilen, sokak hayvanlarının öldürülmesine yol açacak yasa teklifine karşı eylemlerini sürdürüyor. İnisiyatifin çağrısıyla bir araya gelen kitle Atatürk Parkı’nda 16. gününe giren nöbet eylemlerine devam etti.

“ÇOCUKLARDAN DA HAYVANLARDAN DA ELİNİZİ ÇEKİN”

Basın açıklamasını okuyan Gamze Aktaş, "Bizler altmış altı gündür meydanlarda ve sokaklardayız. Hayvan dostlarımızın yanı sıra çocukların da yaşam hakkını savunuyoruz. Hükümetin bu yasa tasarısını ileri sürerek beka sorununu çözeceğini düşünenlere sesleniyoruz Tarikatlardan, tacizden, istismardan, sömürüden, yoksulluktan koruyamadığınız çocukları öne sürmekten vazgeçin.  İstanbul Sözleşmesi’nden çekilip, erkeklik indirimleri vererek şiddete maruz kalmalarını teşvik ettiğiniz, kahkahalarına bile göz diktiğiniz kadınların güvenliğini öne sürmeyin. Ne çocuklar ne kadınlar için güvenlik sorununu yaratan şey köpekler değildir. Bunların kaynağı erkek egemen, kapitalist sisteminizdir. Çocuklardan da kadınlardan hayvanlardan da elinizi derhal çekin" dedi.

“DOSTLARIMIZI SOKAK SOKAK SAVUNACAĞIZ”

Aktaş, hükümeti ve ilgili tüm yetkilileri, hayvanlardan değil, toplumun tüm kesimlerinden sorumlu oldukları konusunda hesap vermeye çağırdı. Aktaş, “Sokak hayvanlarının çığlığı, hepimizin hak ve özgürlükleriyle ilgilidir. Bu yasaya karşıyız çünkü sadece hayvanları değil, kadınları da hedef alan bir zihniyetle karşı karşıyayız. Bu yasa derhal geri çekilmelidir. Ancak bu yasa geri çekilmezse biz de mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz" dedi.

Yasa tasarısının geri çekilmesi çağrısını yineleyerek, mücadelelerinden vazgeçmeyeceklerini belirten Aktaş, "Nasıl ki İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmediğinizde olduğu gibi yaşamı savunmaktan vazgeçmediysek, bir kez daha yaşamdan vazgeçmeyeceğiz. Sokaklara dökülmeye, nöbetlere devam edeceğiz. Kimse oldu bittiye getirilen bu yasayı kabul edeceğimizi sanmasın. Gerekirse sokak sokak, dostlarımızı savunacağız" diye konuştu. (Adana/EVRENSEL)


TEKİRDAĞ

Tekirdağ’da Çorlu Doğa ve Hayvanseverler Derneğinin çağrısıyla bir araya gelen hayvanseverler yasanın geri çekilmesi talebiyle Atatürk Meydanı’na yürüyüş düzenledi.  

Yürüyüş sonrası yapılan açıklamada, “Biz bu yasayı kabul etmiyoruz. Toplumun büyük bir kesimine kulak tıkandı. Küçül bir kesimin yoğun, gerçeğe aykırı ve saptırılmış haberler ile başlattığı, hiçbir değeri korumayan neye hizmet ettiği belli olmayan talepleri ile yaşam hakkını yok sayan yasa yapma anlayışının tam karşısındayız. Bu nedenle bu yasa meclisi genel kurulunda sayısal üstünlük sonucu geçse dahi norm denetimi yolu ile hukuki süreç tüm yaşam hakkı savunucuları tarafından takip edilecektir. Biz yaşam hakkını hiçe sayan bu katliam yasasına hayır diyoruz” denildi. (Tekirdağ/EVRENSEL)


MUĞLA

Meclis'te görüşülen Hayvan Hakları Yasası'nda yapılmak istenen değişiklik ile ilgili olarak Muğla Hayvan Hakları Platformu açıklama yaptı.

Muğla Sınırsızlık Meydanı'nda yapılan açıklamada konuşan Yasemin Onur Biter, söz konusu yasanın sokaklardaki tüm başıboş hayvanları, toplamayi ve onları barınaklarda sahiplendirmeye kadar bakmayı Belediyelere görev ve sorumluluk olarak emrettiğini hatırlattı. Biter, Tarım Bakanının ifadesi ile Türkiye’de yaklaşık 4 milyon başıboş köpek bulunduğunu, belediyelerin ise 1200’ünde barınak bulunmadığını, çok az sayıda barınağın ise yetersiz ya da iyileştirilmeye muhtaç olduğunu dile getirdi.

1200 BELEDİYEDE BARINAK BİLE YOK

Yasa tasarısına göre, belediyelerin 2028 yılına kadar barınak yapmakla yükümlü olduğunu ifade eden Biter, “Yani şimdi 4 milyon köpeği toplayacaklar ama isterlerse barınak yapmayı 2028’e kadar erteleyebilecekler. Acilen başıboş köpekleri toplamayan belediye başkanlarına hapis cezası verilebilecekler, nasıl olacak bu iş” diye sordu.

Tasarıda başıboş 4 milyon köpekten bahsedilirken, evde, merdiven altında, üretim çiftliklerinde yapılan üretimi önleyecek, petshoplarda katalog ile satışı yasaklayacak herhangi bir maddeye rastlanmadığını dile getiren Biter, “En önemlisi de sokak hayvanlarının nerede ise can olarak değil de mal olarak görüldüğü, sahipsiz hayanların ayrımcılığa uğrayacağı, bu değişiklikler onaylanırsa, veteriner hekimlerin nezareti olmadan neredeyse korkudan veya taşlandığı için dişini gösteren, her köpeğin sağlıksız, şiddet içeren, acı veren ve çoğu zaman ölümüne neden olacak şekilde toplanıp canlıya yakışmayacak şekilde istiflenerek taşınması gibi 5199 sayılı 'Hayvanları Koruma Kanununun' ruhuna aykırı uygulamalara yol açabileceği çok açıktır” dedi.

“GERÇEKLERİ HALKA YETKİLİLERE ANLATMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Belediyelere geniş yetkiler verildiği için ve gönüllülerin katılımının da ortadan kaldırılması sağlandığı için, köpeklerin sokakta, yolda, yetersiz bakımevlerinde, çeşitli biçimlerde, çok ızdırap veren bir şekilde öldürüleceklerine dikkat çeken Biter, “Yani, tasarı bu şekilde kabul edilirse; pratikte ölüm yasası olacak, kısırlaştırma ve diğer görevlerini, çeşitli nedenlerle yapmak istemeyen belediyeler, yasadan da aldıkları cesaretle, öldürmeyi, popülasyonu azaltma, barınakta yeni geleceklere yer açılmas için bir yöntem olarak kullanacaklardır” ifadelerini kullandı.

Hayvan hakları savunucuları olarak teklif yasalaşsa bile gerçekleri halka, yetkililere anlatmaya hazır olduklarını vurgulayan Biter, “Hayvan sevgisi, sevgilerin en safı ve en karşılıksız olanıdır. Biz hayvan hakları savunucuları ne marjinaliz, ne de ruh hastası… Hayvan hakları için mücadele ederken, aynı zamanda şehirlerimizdeki insanlara da hizmet etmiş oluyoruz. Halkın bu konuda duyarlı olan temsilcileriyiz. Doğası, hayvanı ve tabii ki insanı ile daha mutlu bir dünya, Türkiye ve Muğla için mücadelemize tüm demokratik yolları kullanarak devam edeceğiz” diye konuştu. (Muğla/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Tarım işçilerini taşıyan minibüs devrildi: 20 yaralı

SONRAKİ HABER

CHP’li Şevkin: Çukurova Hava Limanı’na yolcu garantisi veren iktidar Şakirpaşa’yı kapatacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa