30 Temmuz 2024 04:43
Son Güncellenme Tarihi: 30 Temmuz 2024 08:32

MESEM'li çocuklar: Bizim canımızın bir önemi yok!

Güvencesiz ortamlarda, önlem ve denetim olmadan çalıştırıldıklarını anlatan MESEM'li çocuklar öfkeli: "Önlem alınsa bu kadar ölüm olmaz. Bizim canımızın patronlar için bir önemi yok!"

OSTİM | Fotoğraf: Sinancem Alikoç/Evrensel

Paylaş

Deniz KEMEÇ
Ankara

Çocuk işçiliğinin ve emeğinin sömürüsünün ‘cenneti’ Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM) çocukların canını almaya devam ediyor. MESEM kapsamında devlet tarafından patronlara bedava iş gücü olarak sunulan çocuklardan iş cinayetinden hayatını kaybedenlerin sayısı 10’a yükseldi. Son olarak Ankara’nın Çubuk ilçesinde 15 yaşındaki Alperen Kocayavuz, MESEM kapsamında çalıştığı inşaattan düşerek hayatını kaybetti. OSTİM metroda, Çubuk’ta yaşanan çocuk işçi cinayetini konuştuğumuz MESEM’li çocuk (öğrenci) işçiler, sık sık yaşadıkları iş kazalarına işaret ederek ekliyorlar: “İş cinayetleri göz göre geliyor.”

"GÜVENLİ ORTAMDA ÇALIŞMIYORUZ"

Henüz 15 yaşında MESEM kapsamında iş makinaları tamirinde çalışan Berat, haftanın 6 günü çalıştığını belirterek “İş güvenliği diye bir şey zaten yok. Geçen gün iş yerinde birisi çatıdan düştü. Daha öncesinde de ben merdivenlerden düşmüştüm. İş cinayetleri göz göre geliyor” tepkisini gösterdi. İş yerindeki çalışma şartlarının çok kötü olduğunu dile getiren Berat “Güvenli bir şekilde çalışmıyoruz. Patronlar da bunu zaten pek umursamıyor” dedi. Berat ile konuşurken yanındaki arkadaşının kolundaki sargı dikkatimizi çekiyor ve nedenini sorduğumuzda şu cevabı alıyoruz: “İş yerinde daha sağlık sigortam yapılmadan iş kazası geçirerek, kolumdan yaralandım.”

"ÖNLEM OLSA ÖLÜMLER OLMAZ"

16 yaşındaki CNC/Torna Bölümü Öğrencisi Talha öfkeli: “Önlem alınmıyor, can güvenliğine önem verilmiyor. Çünkü biz çırakların canının bir önemi yok. Her türlü işte çalıştırılıyoruz, ayak işlerine koşturuluyoruz.” 17 yaşındaki CNC/Torna Bölümü Öğrencisi Ömer de Talha’yla aynı fikirde. “Devlet istese bu ölümleri engeller ama engellemiyor” diye konuşan Ömer hiçbir önlem alınmadığı için patronların kendilerini istedikleri gibi çalıştırdıklarını söyledi.

"GÖZÜME KAYNAK KAÇTI, ÇALIŞTIRILDIM"

16 yaşındaki MESEM’li Ahmet, henüz yeni iş kazası geçirmiş. Ustası kaynak yaparken ona yardım ettiğini belirten Ahmet “Kaynağı ben yapmadığımdan korumalık da taktırmadılar. Gözüme kaynak kaçtı. Öyle çalışmaya devam ettim” dedi. Ama gözündeki acıya dayanamayınca hastaneye gittiğini anlatan Ahmet “Ertesi gün için işten izin istedim. Patron ‘Altı üstü kaynak kaçtı, çalışmamak için bahane arıyorsun’ diyerek işe gelmemi istedi” dedi.

ÖNCEKİ HABER

İzBB emekçileri: Amacımız insanca yaşamak

SONRAKİ HABER

AKP'li Veysel Demirci kamu ihaleleriyle büyüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa