29 Temmuz 2024 15:14
Son Güncellenme Tarihi: 29 Temmuz 2024 16:44

Eğitim-İş: Yasanıza boyun eğmeyeceğiz

Eğitim-İş, ÖMK itirazlara rağmen TBMM'den geçirilmek istenmesine tepki gösterdi. “Yasanıza boyun eğmeyeceğiz” diyen Eğitim-İş, MEB önüne siyah çelenk bıraktı.

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

Paylaş

Eğitim-İş, Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun (ÖMK) itirazlara rağmen TBMM'den geçirilmek istenmesine tepki göstermek amacıyla İstanbul, Mersin ve Bursa'da İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Ankara’da ise Milli Eğitim Bakanlığı önünde toplandı. Eğitim-İş üyeleri, kanunun öğretmenlik mesleğini bitirmeye yönelik bir adım olduğunu belirterek, bu durumu asla kabul etmeyeceklerini vurguladı.

Eğitim-İş İstanbul Şubelerinin İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü önüne siyah çelenk bırakmak istemesi polis tarafından engellendi. Bütün engellemelere rağmen eğitim emekçileri "Yasanıza boyun eğmeyeceğiz" yazılı çelengi İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü önüne bıraktı.

“EĞİTİM EMEKÇİLERİNİN TALEPLERİNİ HİÇE SAYMAKTA”

Öğretmenler, "Çağdışı müfredatınızı tanımıyoruz!", "Eğitimde tarikat ve cemaatlere geçit vermeyeceğiz!", "Öğretmenlik Meslek Kanunu'na boyun eğmeyeceğiz!" sloganları attı. Ortak açıklamayı Eğitim-İş Sendikası İstanbul 4 No'lu Şube Başkanı Alkoç Başgönül gerçekleştirdi.

Başgönül, kanunun öğretmenlerin, eğitim emekçilerinin ve uzmanların itirazlarına rağmen Meclis'ten geçirilmek istendiğini vurguladı. Başgönül, iktidarın eğitim alanında gericileştirme politikaları izlediğini ve halkın istemediği kararları dayattığını belirtti. "Milli eğitim sistemimizin üzerine kara bir bulut gibi çöken bu kanun, öğretmenlerin ve eğitim emekçilerinin taleplerini hiçe saymaktadır" dedi.

“OKULLARDAKİ ÇALIŞMA BARIŞI BALTALANIYOR”

Başgönül, Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun öğretmenlerin diplomalarını, birikimlerini ve mesleki tecrübelerini görmezden geldiğini belirterek, "Öğretmenler bu kanunla birlikte diploması geçersiz sayılacak tek meslek grubu haline getiriliyor. Zaten sözleşmeli, ücretli, kadrolu gibi kategorilerle ayrıştırılan öğretmenler, bu vesileyle bir kez daha bölünüyor ve okullardaki çalışma barışı baltalanıyor" diye konuştu.

“ÇALIŞMA KOŞULLARINI İYİLEŞTİRECEK HİÇBİR MADDE YOK”

Başgönül, kurulmak istenen Milli Eğitim Akademisi'nin tanım ve işleyişindeki belirsizliklerin, mülakat sistemine benzer şekilde aydın eğitimcileri sistemden ayıklamak ve yandaşları ödüllendirmek amacı taşıdığını söyledi. "Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda öğretmenlerin özlük haklarını, ekonomik ve çalışma koşullarını iyileştirecek hiçbir madde yok"ifadelerini kullandı.

Ayrıca, atanmayan öğretmenler sorununun, özel okul öğretmenlerinin durumunun ve ücretli öğretmenlerin sorunlarının görmezden gelindiğini belirtti. Eğitim-İş olarak bu kanun tasarısına karşı mücadelelerini sürdüreceklerini dile getiren Başgönül, "MEB'e raporlar sunduk, Anayasa Mahkemesi'ne somut görüşler ilettik, alanlara çıktık ve itirazlarımızı örgütledik. Yıllardır yan yana gelmemiş eğitim sendikalarının ortak ses çıkarmasına ön ayak olduk" dedi.

“BOYUN EĞMEYECEĞİZ”

Başgönül, Milli Eğitim Bakanlığı ve Türkiye'nin tüm illerindeki alanlardan seslenerek, "Boyun eğmeyeceğiz! Mesleğimizi, uzmanlığımızı, saygınlığımızı çiğnemenize müsaade etmeyeceğiz. Eğitimi tarikatlara ve kâr hırsı güden patronlara terk etme planınıza karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. Birbirimize, okullarımıza ve öğrencilerimize sahipçıkacağız" ifadelerini kullandı.

Açıklamanın ardından "Yasanıza boyun eğmeyeceğiz" yazılı çelengi İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü önüne bırakmak isteyen öğretmenlere izin verilmedi. Tüm engellemelere rağmenöğretmenler çelengi bıraktı.

MEB’E SİYAH ÇELENK

Eğitim-İş Milli Eğitim Bakanlığı önünde açıklama gerçekleştirdi. Sendikanın başkanı Kadem Özbay MEB önüne "yasanıza boyun eğmeyeceğiz" yazılı siyah çelenk bıraktı. ÖMK'nin maddelerinin oylanmasının ertelenmesinin bir fırsat olduğunu ifade eden Özbay, "Halen gerçek bir meslek kanunu içim vaktimiz var" diyerek, iktidara çağrı yaptı.

 Eğitim-İş Sendikası üyeleri Ankara'da MEB önüne siyah çelenk bıraktı. Sendika diğer illerde de Milli Eğitim Müdürlükleri önünde bir araya gelerek ÖMK'ye dair açıklama yaptılar. Ankara'da gerçekleşen açıklamaya CHP'li milletvekilleri de destek verdi.

Eğitim-İş Başkanı Kadem Özbay, "ÖMK öğretmenlik mesleğini tasfiye etme kanunudur. AKP iktidarının kendi memurunu yaratma projesidir. Ama biz buna geçit vermeyeceğiz, izin vermeyeceğiz. Ne çağdışı müfredatınızı tanıyacağız ne de tarikat ve cemaatlerle yarattığınız bu işgale geçit vereceğiz, ne de ÖMK'nize boyun eğeceğiz" diye konuştu. 

“MECLİS, PARK VE SOKAKLAR HALKA KAPALI” 

Eğitim emekçilerinin başından itibaren bu meslek yasasına tepkili olduğunu ifade eden Özbay, sonunda geldiğimiz nokta; Milli Eğitim Parkı polis barikatları ile kapalı. Burada bir anıt yine polis barikatları ile çevrili. Sanırım yakında açıklama yaptığımız bu yer de polislerce kapatılmış olacak. Yani halkın Meclisi halka kapalı, halkın parkları halka kapalı, halkın sokakları halka kapalı. Bu anlayış Cumhuriyet karşıtı bir anlayıştır" dedi. 

ÖMK'de 20 maddenin oylandığını, kalan 15 kadar maddenin ise ertelendiğini söyleyen Özbay, "Bu bir fırsattır. Gerçek bir meslek kanunu yapmak için yeterli vaktimiz var" diye konuşarak iktidara gerçek bir meslek kanunu yapma çağrısını yineledi.

MERSİN: İŞİMİZİ YAPACAK VE SİZE DERS VERECEĞİZ

Eğitim İş Mersin Şubesi de Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde açıklama yaptı. Açıklamada konuşan Eğitim İş Mersin Şube Başkanı Yakup Tekin, “Boyun eğmeyeceğiz! Mesleğimizi, uzmanlığımızı, saygınlığımızı çiğnemenize müsaade etmeyeceğiz! Sadece bu kadar da değil; eğitimi tarikatlara, gözünü kâr hırsı bürümüş patronlara her gün biraz daha terk etme planınıza karşı, içinde Cumhuriyet ve bilim olmayan gerici müfredatınıza karşı verdiğimiz mücadeleyi de sürdüreceğiz. İşimizi yapacak ve size ders vereceğiz” diyerek, yasanın geri çekilmesini taleplerini yineledi.

BURSA: ÖĞRETMENLİĞİ BİTİRME KANUNUNA ASLA BOYUN EĞMEYECEĞİZ

Eğitim-İş Bursa Şubesi çağdışı müfredata, tarikat ve cemaat protokollerine ve Öğretmenlik Mesleği Kanunu dayatmasına boyun eğmeyeceklerini söyleyerek, İl Milli Eğitim önüne siyah çelenk bıraktı.

Eğitim İş Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde açıklama yaptı

Eğitim-İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy, ÖMK’ye karşı verdikleri mücadeleyi anlattı. Bunca mücadeleye ve somut itiraza rağmen kanunun Meclisten iktidarın oradaki aritmetiğinin de verdiği özgüvenle geçirilmek istendiğini belirten Toy, “Boyun eğmeyeceğiz! Mesleğimizi, uzmanlığımızı, saygınlığımızı çiğnemenize müsaade etmeyeceğiz! Sadece bu kadar da değil; eğitimi tarikatlara, gözünü kâr hırsı bürümüş patronlara her gün biraz daha terk etme planınıza karşı, içinde Cumhuriyet ve bilim olmayan gerici müfredatınıza karşı verdiğimiz mücadeleyi de sürdüreceğiz” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

AKP'li Veysel Demirci kamu ihaleleriyle büyüyor

SONRAKİ HABER

Van'daki Kürtçe trafik uyarılarına ırkçı yazılama yapan çocuk polisten fikir almış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa