29 Temmuz 2024 14:09

Van'daki Kürtçe trafik uyarılarına ırkçı yazılama yapan çocuk polisten fikir almış

Van'da belediyenin Kürtçe trafik uyarılarının üzerine “Türkiye Türktür, Türk kalacak” yazan 16 yaşındaki lise öğrencisi, harekete geçmeden önce TEM Şube'de görevli bir polise danıştığını açıkladı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Van Büyükşehir Belediyesinin yazdığı Kürtçe trafik uyarılarını 26 Temmuz gecesi karalayıp yerine “Türkiye Türktür, Türk kalacak” yazılamaları yapan 16 yaşındaki lise öğrencisi, Kısa Dalga'dan Ruşen Takva'ya konuştu.

Olaydan sonra akademisyen annesiyle birlikte İstanbul’a giden çocuk, yazılamayı yapmadan önce Van’da bulunan bir avukata danıştığını söyledi. Çocuk ayrıca olaydan birkaç gün önce, tanıdığı bir TEM Şube polisine planını anlattığını, polisin ise kendisine "Dikkatli ol, yakalanırsan da bir şey olmaz ama Van Büyükşehir Belediyesi biraz başını ağrıtabilir" dediğini söyledi.

"Ankaralıyım, saf bir Kemalistim, Atatürk’ün yolundan giden biriyim" ifadelerini kullanan çocuk, herhangi bir siyasi parti üyeliği olmadığını belirtip, "Ama takip ettiğim ülkücü siyasetçiler var" dedi. Yazılamanın gerekçesi olarak ise şunları söyledi: "Geçenlerde DEM Partili bir kadın başkan vardı. Van’daki il ve ilçedeki sokakların adlarını Kürtçe tabelalar yapacağını söylemişti. Ben de bunun üzerine karşı görüş yapmak için bu şablonu çıkarıp, orayı boyadım."

"TANIDIK" POLİSLER: "İYİ YAPMIŞSIN, YARDIMCI OLACAĞIZ" 

Olaydan sonra polislerin Van’daki evlerine gittiğini anlatan çocuk, şunları dile getirdi:

"Ben 26 Temmuz gününe biletimi İstanbul’a kesmiştim. Böyle bir şey yaparsam yakalanma riskine karşı bunu önceden düşünmüştüm. Evimize gelen polisler babama beni sormuşlar. Babam da İstanbul’da olduğumu söyleyince telefonla aradılar, bu şekilde konuştuk. Bana, polisin bir sıkıntı çıkarmayacağını ve bunu gösteriş için yaptıklarını sadece bir kere Van’a gelmeyeceksem bile İstanbul’da ayarlayacakları bir karakolda ifade vermem gerektiğini şayet Van’a geleceksem de Van’da ifade verebileceğimi söylediler. Hatta bir tık bana yardımcı olacaklarını söylediler. Zaten o polislerden bazıları tanıdıktı."

Çocuğun "Polisleri nereden tanıyorsun?" sorusuna yanıtı ise "Ben yazılımcıyım, yaptığım bazı illegal şeylerden sonra Çocuk Şubeye birkaç defa ifade vermeye gitmişliğim var. Asayiş Şube’den ekipler eve gelmişler. ‘Korkmanı gerekecek bir şey yok. Milliyetçi duygularını anlıyorum, iyi yapmışsın. Kanın hızlı akıyor ama bu şeyler Doğu’da yapılacak şeyler değil. Biz sana olabildiğince yardımcı olacağız’ dediler" oldu.

2 GÜN ÖNCESİNDE AVUKATLA KONUŞMUŞ

Çocuk, olaydan 2 gün önce avukat ile konuştuğunu da aktardı: "Olaydan 2 gün önce avukatımla konuştum. ‘Kamu malına zarar vermekten en fazla ceza alırsın’ dedi. ‘Onda da bu sprey boyanın yıkanarak geçebileceği göz önünde bulundurulacağı için hafifletici sebepler sunarız’ dedi. ‘Yine de çok uzatırlarsa AYM’ye taşırız ve orada Anayasa’nın 3’üncü maddesini sunduğumuz zaman direkt davayı biz kazanırız’ dedi."

TEM ŞUBE'DE GÖREVLİ POLİS: ÇOK DİKKATLİ OL

Olaydan önce TEM Şube'de görevli bir polisle de konuştuğunu aktaran çocuk,  "TEM’de çalışan bir tanıdığım vardı, onu aradım ve planımı anlattım. Bana çok dikkatli olmam gerektiğini, yakalanırsam bir şey olmayacağını ama Van Büyükşehir Belediyesi tarafından başımın biraz ağrıtılabileceğini söyledi" dedi.

"TEM Polisi ile nasıl tanıştınız" sorusuna yanıtı ise şöyle oldu:

"Adını vermek istemediğim Etüt Merkezlerinde görevli olan bir hocam vardı. Onun eşi TEM’de çalışıyordu. Beni bir gün TEM Şube Müdürlüğüne götürdü ve orada arkadaşına da benim yapabileceklerimi, zekâmı falan anlattı. Orada yüksek rütbede görevli olan birisiyle tanıştırdı. Numarasını falan aldık, ara sıra onunla da görüşüyoruz. Yani benim özel ders öğretmenimin eşinin aracılığıyla oldu… TEM’deki yüksek rütbeli kişi bir gün bana ulaştı… Bir kamera kaydından tespit ettikleri şahsın fotoğrafını göndererek ‘Bizim bu çocuğu bulmamız gerekiyor’ dedi. Bunu ‘Sen bul’ diye göndermedi, ‘Senin arkadaşın mı veya arkadaşlarından gören var mı’ diye sormak için gönderdi. Ben de bu çocuğu tanımıyordum ama sistemine sızdığım Halk Sağlığı sisteminden alınan verilerden bana gönderilen fotoğrafı tarayarak çocuğun sistemdeki fotoğrafıyla eşleştirdim ve tüm bilgilerini ona attım… Ondan sonra zaten yeteneklerimi övmeye ve ilgi göstermeye başladılar." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Eğitim-İş: Yasanıza boyun eğmeyeceğiz

SONRAKİ HABER

DEM Parti vekili Varli: “Vakıf üniversitesinde eğitim bedeli 1 milyon TL'yi geçti”

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa