29 Temmuz 2024 16:16

Emek Partisinden "halay gözaltıları"na tepki: Kutuplaştırmaya karşı çözüm barış ve eşitliktir

Kürtçe şarkılarla halay çekenlerin hedef alınmasına tepki gösteren Emek Partisi Bölge Örgütü, "Ülkede iktidar eliyle yaratılan kutuplaşma daha da derinleştiriliyor" dedi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Emek Partisi (EMEP) Bölge Örgütü son günlerde Kürtçe şarkılarla halay çeken ve bu nedenle gözaltına alınanlar hakkında açıklama yaparak, bu uygulamaların ülkede iktidar eliyle yaratılmış kutuplaşmayı daha da derinleştirdiğini belirtti. 

EMEP, Kürtçe şarkılarla halay çeken gençlerin hedef alınmasının, ülkede iktidar eliyle yaratılan kutuplaşmayı daha da derinleştirdiğini vurguladı. Açıklamada, insanların fikirlerinden dolayı hedef gösterilmesi, gözaltına alınması ve tutuklanmasının kabul edilemez olduğu belirtildi.

Ayrıca, Kürt halkının dilini, kültürünü ve fikirlerini özgürce ortaya koyma hakkının gasbedilemeyeceği ifade edildi. 

“KUTUPLAŞTIRMAYI ARTIRACAK CEZALANDIRMA BİÇİMLERİ SON BULMALI”

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Her halkın, her yurttaşın kendi dilini, kültürünü, fikrini özgürce ortaya koyma hakkı olduğu gibi Kürt halkının da buna hakkı vardır! Bu hak nefretle, hedef göstermeyle, yok sayma ve işkenceyle gasbedilemez. Gözaltına alınan gençlere, gözaltı aracında kolluk güçleri tarafından zorla Ölürüm Türkiye’m şarkısının dinletilmesi, 1980'de cezaevlerinde devrimcileri ve Kürtleri askeri nizama sokmak adına ezberletilip söyletilen marşlardan bildiğimiz bir işkence çeşididir. Yapılan gözaltılar ve gözaltına alınan gençlerin bir kısmının tutuklanması fikir ve ifade özgürlüğünün cezalandırılmasıdır. Halklar arasındaki kutuplaştırmayı artıracak bu cezalandırma biçimlerinin, hedef göstermelerin bir an önce son bulması gerekmektedir.” 

Açıklama, tek adam iktidarının Kürt sorununda çözümsüzlük politikalarını eleştirerek, yükselen ırkçılık ve nefretin başat sorumlusu olarak iktidarı işaret edilerek şu ifadelerle devam etti: “Kürt sorunda demokratik, barışçı, eşitlikçi çözüm Türkiye halklarının ihtiyacıdır. Halkımıza çözümsüzlüğü dayatan bu savaşçı politikalara bir an önce son verilmeli, tutuklanan gençler serbest bırakılmalı, barış ve özgürlük ortamı tesis edilmelidir.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Borçları açıklayan Mansur Yavaş: Kredi çekmemize izin vermediler

SONRAKİ HABER

Polonez işçileri Meclis gündeminde: Ürdünlü sömürücülere karşı sessiz mi kalacaksınız?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa