29 Temmuz 2024 16:36

Kamu emekçilerine sadaka müjdesi

Kamu emekçilerine “toplu sözleşme ikramiyesi” adı altında 641 lira 81 kuruş verilmesi kararı Meclisten geçti. KESK Genel Sekreteri Yılmaz, “Sadaka değil, TİS masasından çıkan ikramiye istiyoruz" dedi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Hilal TOK
İstanbul

Kamu emekçilerine “toplu sözleşme ikramiyesi” adı altında 641 lira 81 kuruş verilmesi kararı Meclisten geçti. Çalışma Bakanı Işıkhan ve Memur-Sen aracılığıyla ‘müjde’ olarak duyurulan yasa, daha önce baraj engeli bulunduğu için ayrımcılık yaratması nedeniyle AYM tarafından iptal edilmişti. Yeniden yasalaşan ve baraj sınırı kaldırılan kararı değerlendiren KESK Genel Sekreteri Sevgi Yılmaz, “Sadaka değil, TİS masasında birlikte tartışıp karara bağladığımız şekilde sözleşmeye geçirdiğimiz ikramiye istiyoruz” dedi.

AYM’nin daha önce iptal ettiği düzenlemede yüzde 2 barajı varken, Meclise yeni gelen kanun tasarısında yüzde 1 baraj engeli vardı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın “tüm sendikalı memurlar” diyerek baraj engelinin kaldırıldığını duyurması sonrası belirtilen yasaya göre 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi’nde sendikalı kamu emekçilerine 641 lira 91 kuruş verilecek.

MÜJDE DİYE DUYURDULAR, KAZANIM GİBİ GÖSTERDİLER

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, yasayı “müjde” ve “kazanım” olarak duyurdu. Işıkhan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “İptal kararı ile ikramiyeden yararlanan kamu görevlilerimizin aylıklarında azalma meydana gelmişti. TBMM Genel Kurulunda kabul edilen maddeyle sendikalı memurlarımız toplu sözleşme ikramiyesi olarak 641.81 TL ikramiye alacak ve tüm sendikalı memurlarımızın bu ikramiyeyi almaları sağlanacak. Bu kanun teklifinin yasalaşma sürecine katkı sağlayan Cumhur İttifakı milletvekillerimize teşekkür ediyorum” dedi.

Daha önce yüzde 1 barajı talep eden Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın da tasarının Meclisten geçmesi üzerine “Toplu sözleşme ikramiyesi mağduriyetimiz Ak Parti tarafından tekrar çözüldü. Toplu sözleşme ikramiyesi konusunda sendikalı tüm kamu görevlilerinin mağduriyetini ortadan kaldıracak kanun değişikliği Plan Bütçeden sonra TBMM Genel Kurulundan da geçti. Kolay bir süreç olmadı ama ısrarlı mücadelemizin sonucu hayırlı oldu” dedi.

Müjde olarak duyurulan kararın kazanımdan oldukça uzak olduğunu söyleyen KESK Genel Sekreteri Sevgi Yılmaz, şu hatırlatmayı yaptı: “Bu konu 2002’de üyelerin sendikalara verilmesi gereken aidatın hükümet tarafından verilmesi ve Memur-Sen gibi büyük sendikaların üye toplaması için bir araç olarak kullanıldı, daha sonrasında bunun hukuki itirazlarla kaldırılıp yerine ‘sendika ikramiyesi’ olarak yeniden düzenlendi.”

"KAZANIM DİYE SUNULAMAZ"

Burada bir kazanımın olmadığını söyleyen Yılmaz, “Bu yeni bir tartışma değil, toplu sözleşmeli grevli sendika hakkının gasbıyla başlıyor. 2002’de üye aidatlarını devletin ödemesi ile başladı bu iş. Ama o dönem henüz kurulmuş Memur-Sen, Kamu-Sen hükümetle bir pazarlık yaptı ve üye kazanmak için bu yola başvurdu. Devlet üye aidatlarını ödemeye başladı, itiraz ettik, hukuken itirazımız haklı bulundu. Sonrasında bunun adını değiştirdiler ‘toplu sözleşme ikramiyesi’ yaptılar, yüzde 2 baraj engeli koydular. Aslında baraj üstü sendika üyelerinin aidatlarını ödemekti bu. Baraj engeli de sendika seçme özgürlüğü önünde bir set oluşturuyordu. Meclise de ilk önce yüzde 1 baraj engeli ile düzenleme getirdiler, şimdi ‘tüm sendikalı memurlara’ diye geçirdiler. Baraj engeli olmaması bir adım ama bu yasa yine de bir kazanım değil. Şimdi memurun grev hakkı için kılını kıpırdatmayanlar, bu yasayı kazanım gibi sunuyorlar. Sadaka ile değil gerçek bir ikramiye ile olmalı müjde. TİS sürecinde, karşılıklı birlikte tartışıp belirleyeceğimiz bir ikramiye talep ediyoruz. İnsanca yaşanacak bir ücret istiyoruz. Sendikalaşma önündeki engellerin kaldırılmasını istiyoruz, asıl kazanım budur. Bu sadakayı bir lütufmuş, kazanımmış gibi anlatmasınlar. TİS masasına da ilk üç büyük sendika oturabiliyor, önce bunu değiştirsinler, sözleşme sürecinde ikramiyeyi memurların üye olduğu tüm sendikalar tartışsın ve belirlesin” dedi. 

KESK’in yasaya ilişkin hükümete çağrısı ise “Tüm kamu emekçilerine maaşları üzerinden gerçek bir ikramiye verilmesini sağlayın!” olmuştu.

ÖNCEKİ HABER

Polonez işçileri Meclis gündeminde: Ürdünlü sömürücülere karşı sessiz mi kalacaksınız?

SONRAKİ HABER

Silivri'de otluk alanda çıkan yangına müdahale ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa