29 Temmuz 2024 17:24

Neredeyse tüm Gazze saldırı altında: "Sanırım burada öleceğim"

UNRWA Başkanı Philippe Lazzarini, Gazze Şeridi’nin sadece yüzde 14’üne İsrail ordusu tarafından “tahliye emri” verilmediğini söyledi. 30 yaşındaki Aya Mohammad: "Sanırım burada öleceğim."

Fotoğraf: Dawoud Abo Alkas/AA

Paylaş

Gazze’nin neredeyse bütün bölgeleri İsrail ordusunun saldırıları altında. Birleşmiş Milletler'in Filistinlilere yardım kuruluşu UNRWA’nın Başkanı Philippe Lazzarini, Gazze Şeridi’nin sadece yüzde 14’üne İsrail ordusu tarafından “tahliye emri” verilmediğini söyledi. 

İsrail ordusundan yapılan açıklamada ise Mısır sınırına yakın Han Yunus ve Refah’ta çatışmaların yaşandığı, savaş uçaklarının ise Gazze’de 35 hedefi vurduğu belirtildi. Hamas ve İslami Cihad’ın silahlı kanatları da bu iki bölgede ve Gazze Şehri’nin kuzeyindeki Tel Al-Hawa banliyösünde şiddetli çatışmaların devam ettiğini bildirdi.

"İNSANLAR SOKAKLARDA UYUYOR"

Bu arada İsrail pazar günü Bureyc’deki bazı mahalleler için yeni tahliye emirleri yayımladı ve bombardıman başlamadan önce binlerce kişiyi bölgeyi terk etmeye zorladı. Birçok aile eşek arabaları ve çekçeklerle eşyalarını taşıdı. Birçoğu da batıdaki Deyr veya El Zevayda kasabasına ulaşmak için kilometrelerce yol yürüdü.

Deyr’deki Yardım Görevlisi Tamer Al-Burai hem güneydeki Han Yunus’tan hem de kuzeydeki Bureyc’den daha fazla yerinden edilmiş insan geldikçe Deyr’de su bulmanın daha da zorlaştığını söyledi. “Durum felaket, insanlar sokaklarda uyuyor” dedi.

"İLK KİMİN ÖLECEĞİNİ KİMSE BİLMİYOR"

Reuters’a konuşan 30 yaşındaki Aya Mohammad de “Buradaki insanlar ateşkes olacağı umuduyla yaşıyor ama hepsi yalan. Sanırım burada öleceğim. Burada ilk kimin öleceğini kimse bilmiyor” dedi.

Öte yandan Gazze’de suya erişimin kısıtlı olması ve yetersiz sağlık koşulları hastalıkları artırıyor. Gazze’nin kuzeyindeki Kemal Advan Hastanesinin Müdürü Hüsam Ebu Safiye, yerinden edilmiş pek çok insanın cilt hastalıklarından muzdarip olduğunu ve çocukların ateş, sürekli ağlama ve yemek yemeyi ya da emzirilmeyi reddetme gibi sorunlar yaşadığını söyledi.

10 BİN ÖĞRENCİ, 4 BİN ÖĞRETMEN ÖLDÜRÜLDÜ

Filistin Eğitim Bakanlığı; 7 Ekim’den bu yana devam eden İsrail saldırıları sonucunda Gazze Şeridi’nde yaklaşık 10 bin öğrenci ve 400 öğretmenin öldürüldüğünü açıkladı.

BM’ye göre Gazze’deki okulların yüzde 76’sından fazlasının işlevsel olabilmesi için “Tamamen yeniden inşa edilmesi ya da büyük ölçüde rehabilite edilmesi” gerekiyor.

BİR ÇOCUK DAHA AÇLIKTAN ÖLDÜ

Gazze Şeridi’nin kuzeyinde yer alan el-Ehli Baptist Hastanesinde yatan 6 yaşındaki Enes Tatar yetersiz beslenmeden dolayı yaşamını yitirdi. Filistinli sağlık kaynakları, Gazze’de 7 Ekim’den beri yetersiz beslenme nedeniyle en az 44 çocuğun hayatını kaybettiğini duyurmuştu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

"Porland’da 5 sene çalışanı hasta diye hiçbir fabrika almaz"

SONRAKİ HABER

İstanbul Fringe Festival programı açıklandı: Sınırların ötesine bakmak…

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa