29 Temmuz 2024 18:31

İHD Mersin Şube: Tutuklulara Kürtçe mektup ve kitap verilmiyor

Cezaevlerindeki hak ihlallerine ilişkin hazırladığı 3 aylık raporunu açıklayan İHD Mersin Şubesi, tutsaklara Kürtçe mektup ve kitap verilmediğini belirtti.

Fotoğraf: MA

Paylaş

İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şubesi Hapishane Komisyonu, cezaevlerindeki hak ihlallerine ilişkin hazırladığı 3 aylık raporunu açıkladı. Dernek binasında yapılan basın toplantısında raporu açıklayan İHD Mersin Şube Sekreteri Bekir Sıtkı Keçeci, cezaevlerinde işkence ve kötü muamelelerin devam ettiğini söyledi. 

Keçeci, cezaevi idaresince verilen haksız disiplin cezalarının tutukluların infaz süresinin uzatılmasına gerekçe gösterildiğini, tutukluların sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerinin ceza tehdidi ile engellendiğini, İnfaz Yasasının tutukluları sindirmek için keyfi bir araç olarak kullanıldığını söyledi.

 Hasta tutukluların ağır bir şekilde sağlık haklarının ihlal edildiğine değinen Keçeci, "Mahpuslara kelepçeli muayene dayatılması, muayene sırasında olumsuz tavır ve davranışlar sergilenmesi, mahpusları tedavi olmaktan kaçınacak noktaya getirmektedir. Hapishane koşulları ve yaşanan hak ihlallerinin hasta mahpusların yaşamını çekilmez duruma getirdiği, özellikle ağır kronik rahatsızlığı olan mahpuslara makul yaşam ve tedavi koşullarının sunulmadığı, sağlık haklarının ihlal edildiği gözlemlenmiştir" ifadelerini kullandı. 

“HABERLEŞME HAKKI İHLAL EDİLİYOR”

Tutukluların, haberleşme haklarının ihlal edildiğini ve Kürtçe mektupların verilmediğini belirten Keçeci, "Mahpuslara havalandırmaya çıkma, spor yapma, sosyalleşme imkanları tanınmayarak tecrit koşullarının dayatıldığı, koğuş değiştirme taleplerinin yerine getirilmediği, eğitsel ve kültürel faaliyetlerin neredeyse tamamen durduğu, Kürtçe yazılan mektupların verilmediği ve sair ihlaller gözlemlenmiştir. Mahpuslara Yeni Yaşam gazetesi ve bakanlık onaylı Kürtçe ya da Kürt tarihi ile ilgili kitapların verilmediği, kırtasiye ihtiyaçlarının karşılanmadığı, keyfi şekilde kitap kotasının uygulandığı, kurum ve kuruluşlara yazılan dilekçelerin gönderilmediği ve sair ihlaller gözlemlenmiştir" diye konuştu. 

Keçeci, işkence ve kötü muamele uygulamaların son bulması için Adalet Bakanlığı başta olmak üzere ilgili tüm kurumlara insani bir yaşamın tesisi adına gereğinin yapılması talebinde bulundu. (Mersin/MA)

ÖNCEKİ HABER

SES: “Balcalı Hastanesinin tadilatı yeni eğitim yılına tamamlanıp, emekçilerin deprem parası ödensin”

SONRAKİ HABER

TGF Genel Başkanı Karaca'dan BİK'e: Siz tasarruf edeceksiniz, biz ne yapacağız!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa