29 Temmuz 2024 19:57

Hayvan hakları savunucuları: Tek bir dostumuzu kanlı ellerinize teslim etmeyeceğiz

Şişhane Meydanı’nda bir araya gelen yüzlerce hayvan hakları savunucusu, Mecliste görüşülmeye devam eden hayvan katliamı yasasına karşı bir araya gelip basın açıklaması gerçekleştirdi.

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/EVRENSEL

Paylaş

Yaşam için Yasa İnisiyatifi ve Hayvan, Yaşam, Özgürlük İnisiyatifi'nin çağrısıyla Şişhane Meydanı'nda bir araya gelen yüzlerce hayvan hakları savunucusu, Meclis'te görüşülmeye devam eden hayvan katliamı yasasına karşı basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, “Bu kanlı yasayı istediğiniz kadar Meclis’ten geçirin. Halk nezdinde asla meşru kılamayacaksınız” denildi.

Sokak hayvanlarının öldürülmesine yol açan ve kamuoyunda büyük tepki çeken 17 maddelik "Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ilk 5 maddesi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Teklifin tartışmalı 5’inci maddesi, sokak köpeklerinin öldürülmesinin önünü açıyor. Muhalefetin itirazlarına rağmen kabul edilen ilk 7 maddenin ardından teklif üzerindeki görüşmelere bugün de devam ediliyor.

"BİZ  BU YASAYI DURDURACAĞIZ"

Yaşam için Yasa İnisiyatifi ve Hayvan, Yaşam, Özgürlük İnisiyatifi, Şişhane Meydanı'nda bir araya geldi. Eylemde "Susmuyoruz, korkmuyoruz, dostlarımızı vermiyoruz", "Toplayamazsın, hapsedemezsin, öldüremezsin" yazılı pankartlar açıldı. Katılımcılar, "Biz bu yasayı durduracağız", "Barınaklar ölüm kampı", "Yasayı geri çek", "Katliam yasasına hayır" dövizleri taşıdı. Sık sık "Hayvan yaşam özgürlük", "AKP istifa", "Kan kokuyor barınaklarınız kan kokuyor", "Susma haykır katliama hayır", "Yaşam hakkına dokunamazsın" sloganları atıldı.

"HAYVANLARA SOYKIRIM YOLU AÇILIYOR"

Basın açıklamasını Sevcan Çamlıdağ ve Özge Özgüner gerçekleştirdi. Çamlıdağ, "Sokak hayvanlarına yönelik tecrit ve katliam yasasının maddeleri Meclis Genel Kurulu'nda birer birer oylanırken, yaşam hakkının oylanmasını kabul etmediğimizi, birlikte yaşamayı savunduğumuzu haykırmak için bir kez daha bir araya geldik" dedi. Çamlıdağ, Tarım Komisyonu'nda sessizce ellerini kaldıran AKP ve MHP vekillerinin katliam yasasını Meclis'e getirdiğini belirtti ve "Bu kanlı yasayı halka rağmen geçirerek, sokakta yaşayan hayvanlara soykırım uygulamasının yolunu açıyorlar” diye ekledi. 

"HAYVANLARIN AKIBETİNDEN BAHSETMİYOR"

Özgüner ise yasaya dair detayları eleştirerek, "Kısırlaştır-aşıla-yerinde yaşat uygulamasını terk ediyor, yerine hayvanları topla-ölüm kampına tık-sahiplendir diyor. Sahiplendirilme için ne kadar süre bekleneceğini söylemiyor. Sahiplendirilemeyen hayvanların akıbetinden bahsetmiyor” dedi.

Özgüner, ayrıca, yasada bulunan “sahipsiz hayvanların da sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir” ifadesinin yasadan silindiğini ve sahipsiz hayvanların öldürülmesini yasaklayan ifadenin de kaldırıldığını belirtti. Özgüner, Yerel Hayvan Koruma Gönüllülerinin Tanımının Kaldırılması Özgüner, yerel hayvan koruma gönüllüleri tanımının tamamen kaldırıldığını, bunun gerekçesinin ise "sokakta hayvan kalmayacağı için yerel hayvan koruma görevlilerine de ihtiyaç kalmayacaktır" şeklinde açıklandığını söyledi. Ayrıca, hayvan ticaretini ve üretimini durdurmaya dair yasada tek bir kelime bile olmadığını vurguladı.  Özgüner, "AKP, 2004 yılında çıkardığı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 'kısırlaştır-aşıla-yerinde yaşat' maddesine uygun hareket etmediğini itiraf etti. 20 yıllık sorumsuzluğun bedelini hayvanlar canlarıyla ödesin istedi" dedi. İktidarın toplum nezdinde yasa teklifini meşrulaştırmak için yalan ve çarpıtmalara başvurduğunu belirtti. 

"MÜCADELEDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ"

Özgüner, "Biz bu mücadeleden vazgeçmedik, vazgeçmeyiz! Bu yasaya evet diyenler hayvanları küçücük alanlara hapseden, şiddete maruz bırakan, kan ve dışkı dolu yerlerde yaşamaya mahkum eden, açlıktan birbirlerini yemeye mecbur bırakan ve ölüme terk edenlerdir. Bir tanesinin bile adını, yüzünü unutmayacağız. Unutturmayacağız. Affetmeyeceğiz!" diye ekledi.

‘KATLİAM YASASI HALK NEZDİNDE MEŞRU DEĞİL’

Eylemler yurtdışında da yankı bulduğunu söyleyen Özgüner, İrlanda, Almanya, Avusturya, İngiltere, Hollanda ve Romanya'da benzer protestolar düzenlendi. Özgüner, "Siz elinizi kaldırıp indirerek bu kanlı yasayı, bu katliam yasasını istediğiniz kadar geçirin Meclis'ten. Halk nezdinde asla ama asla meşru kılamayacaksınız. Çünkü yaşam hakkını oylayamazsınız," dedi. Özgüner, "Bugünden itibaren kitlesel tepkimizi yükseltmeye devam edeceğiz. Mahalle mahalle dayanışma ağları öreceğiz. Göreceksiniz, tek bir dostumuzu sizin kanlı ellerinize teslim etmeyeceğiz!" diyerek sözlerini tamamladı. Katılımcılar, karekodları telefonlarına okutarak mahalle örgütlenmelerine katılmaya ve hayvanların güvenliğini sağlamaya çağrıldı. 

(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Uluslararası sermayeye 921 milyar lira teşvik ve vergi avantajı verilecek; göl ve arazi tahsis edilecek

SONRAKİ HABER

Paris 2024 üçüncüsü milli okçular madalyalarını aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa