29 Temmuz 2024 21:40

DEM Parti: Bu saldırılarla Kürt dilini ve kültürünü yok edemeyecekler

DEM Parti, halay çekerek slogan attıkları gerekçesiyle tutuklanan yurttaşlara ilişkin yapılan basın açıklamasında, "Bu saldırılarla Kürt dilini ve kültürünü yok edemeyecekler" ifadeleri kullanıldı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Van İl Örgütü, halay çekerek slogan attıkları gerekçesiyle tutuklanan yurttaşlara ilişkin il binası önünde açıklama yaptı. Açıklamada "Em bernadin vê dîlanê" pankartı açılırken, “Zimanê me rûmeta me ye/dilimiz onurumuzdur” sloganları atıldı. Açıklamaya, Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Neslihan Şedal ve Abdullah Zeydan, DEM Parti Van Milletvekili Mahmut Dindar, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ile DEM Parti il ve ilçe örgütleri, Mezopotamya Beşiğinde Aileler ile Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEBYA-DER), Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (TUHAY-DER), TJA, Barış Anneleri, DEM Parti Gençlik Meclisi üyeleri ve çok sayıda kişi katıldı.

"DİLİMİZ ONURUMUZDUR"

Açıklamada konuşan DEM Parti Dil ve Kültür Komisyonu Eş Sözcüsü Heval Dilbahar, dünya birçok alanda büyük ilerlemelerin yaşandığını ancak iktidarın hala Kürt diline saldırdığını söyledi. Dilbahar, “Bu saldırılarla Kürt dilini, kültürünü ve halaylarını yok edemeyecekler. Birkaç gündür Kürt milletine saldırılar yapılıyor. Mersin, İstanbul, Ağrı, Batman, Siirt'te ve son olarak Hakkari'de Kürt dili ve kültürünü korumak için halay çeken çok sayıda kişi gözaltına alınıp tutuklandı. Bundan derin bir utanç duyuyoruz. Dilimiz şerefimizdir, dilimiz namusumuzdur” dedi.

"İKİ KÜRTÇE KELİMEYE TAHAMMÜLLERİ YOK"

Kürtçe trafik uyarılarının silinmesine de tepki gösteren Dilbahar, şöyle konuştu: "İki Kürtçe kelimeye tahammülleri yok. Bu insanlığa aykırıdır ve kabul edilemez. Türkçe, Arapça, Farsça ve İngilizce dilleri nasıl kutsal ve değerliyse, Kürt dili de aynı derecede değerli ve kutsaldır. Önce Kürtçe, sonra Kürtçe ve her yerde Kürtçe."

Yurttaşlar ve partililer açıklamanın ardından bir süre halaya durdu. Ardından "Bijî serok Apo" ve "Bê ziman jiyan nabe" sloganlarıyla parti binasına geçmek isteyen kitle ile polis arasında kısa süreli bir arbede yaşandı. Polisler parti binasını bir süre ablukaya aldı. Eylemin bitmesiyle abluka da son buldu. (MA)

ÖNCEKİ HABER

Bodrum'da bir hekim sözlü şiddet sonrası kalp rahatsızlığı geçirdi

SONRAKİ HABER

Hakkari'de düğünde Kürtçe şarkı söyleyen sanatçılar tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa