29 Temmuz 2024 23:06
Son Güncellenme Tarihi: 30 Temmuz 2024 08:34

Sokak köpeklerinin katledilmesini öngeren yasa teklifi kabul edildi

Sokak köpeklerini katletmeyi öngören 17 maddelik 'Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edildi.

Fotoğraf: Güven Yılmaz/AA

Paylaş

TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, 224 hayır oyuna karşı 275 oyla kabul edildi.

Genel Kurul çıkışında bundan sonraki süreçte CHP'nin atacağı adımlara ilişkin açıklamalarda bulunan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, şu ifadelere yer verdi:

"SÜRECİ ANAYASA MAHKEMESİNE TAŞIYACAĞIZ"

"Öncelikle teklifin açıkça Anayasa'ya aykırı olduğu, yaşam hakkını savunmadığı çok ortada. O yüzden Anayasa Mahkemesi ile ilgili süreci hep birlikte değerlendireceğiz. Sağlıklı bir çevre hakkı insanlar için gerekli ve özellikle aşılı sokak köpeklerinin vahşi yaşamla kent yaşamı arasında özellikle kuduz gibi hastalıklara karşı bir bariyer olması da göz önünde bulundurularak halk sağlığı açısından çok büyük bir risk alındı. Hepsini değerlendirip Anayasa Mahkemesi'ne kanunu götüreceğiz. En kısa zamanda yürütmeyi durdurma talebiyle bunu yapacağız. Dört buçuk yıldır bizim bütün başvurularımızda Anayasa Mahkemesi önemli bir kazanım olan yürütmeyi durdurma kararını dört buçuk yıldır uygulamıyor. Burada bundan vazgeçmelerini ümit ediyoruz. Ben özellikle buna itiraz eden herkese, Cumhuriyet Halk Partisi grubuna çok teşekkür ediyorum.

"MUHALEFETİN GAYRETİYLE GERİ ADIM ATILDI"

Hatta çok yaşanmayan bir şey olacak biz sabah 4'te bir kapalı grup toplantısı yapacağız. Çok uzun sürmeyecek ama grubumuz iki buçuk aydır inanılmaz bir performansla doğru bildiklerini savunuyorlar. Bu yasa da CHP'nin Grup Başkanvekillerinin, yönetiminin ve tüm milletvekillerimizin üstün gayretleri ve kararlığı olmasaydı ötanazi olarak geçip gitmişti. O kararlılıkla geldiler. Buradaki muhalefet toplumsal duyarlılık ile birleşti ve bir sürü geri adım atıldı. Yasa yine çok tehlikeli ama ilk geldiği hali katliam yasasıydı. Muhalefetin ve grubumuzun büyük gayretleriyle bu geri adımlar atıldı bunu görmek lazım. Şimdi grubumuza bir teşekkür konuşması yapmak ve milletvekillerinin tatili olmaz yaz çalışmaları olur. Bu yaz dönemi çalışmalarına ilişkin bir kısa değerlendirme yapmak için kapalı grup toplantısına geçiyoruz. CHP'li belediyeler bu kanunun üstü örtük, yani 'sen bu işi çözemezsin gel katliam yap' çağrısına direnecekler ve bu kanunun o örtülü talimatına uymayacağız. Bundan sonraki süreçte daha çok barınak yapmaya, aşılamaya, kısırlaştırmaya, sahiplendirmeye yönelik üzerimize ne düşüyorsa fazlasıyla yapacağız ama bu yükün belediye gücüyle ve bu kadar olanaksızlıklar içinde tam olarak yerine getirilmesi mümkün değil. Bundan sonra çıkacak her olumsuzluktan bugünkü sorumsuz yaşama anlayışı sorumludur. Bizim belediyelerimiz kendi üzerine düşenlere bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da yapacaktır."

"SİZİN İÇİN KAR GETİRMEYEN HER CANLI YOK EDİLEBİLİR"

7’nci maddede söz alan EMEP Milletvekili Sevda Karaca, AKP sıralarına, “Tehdit ve güvensizlik atmosferi yaparak, bilgi kirliliği yaratarak, troll operasyonuyla halkı ikna etme derdindesiniz" diye seslendi.

Sorunun asıl sorumlusunun AKP olduğunu ifade eden Karaca, “Siz satın alınacak kıymeti olmayan, kar getirmeyen her canlının gözden çıkarılabileceğini, fazlalık olarak görülüp yok edilebileceğini ifade ediyorsunuz” diye konuştu.

İktidarın ‘katliam" çabalarının sonuçsuz kalmaya mahkum olduğunu belirten Karaca, “Şehrin çeperine sürdüğünüz, toplama kamplarında açlığa işkenceye mahkum ettiğiniz hayvanlara bakan, onlarla ekmeğini paylaşanlar gene şehrin çeperinde yaşayan işçiler emekçiler” dedi. Karaca, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ortada tek bir marjinal, tek bir elit grup var. Çökmekte olan iktidarını tahkim etmek için günde 5 vakit yalan söyleyen iktidarınız.”

"YARATMIŞ OLDUĞUNUZ SORUNLARI KONUŞMAMASI İÇİN HALKIN BUNUNLA MEŞGUL OLMASINI SAĞLIYORSUNUZ"

DEM Parti Van Milletvekili Zülküf Uçar, kendisini dindar olarak niteleyen iktidar partisi mensuplarının söylemlerinin aksine bu teklifin bir katliam yasası olduğuna dikkati çekti. Uçar'ın yaptığı konuşma şöyle:

"İktidar kanadı dünden beri yaptığı konuşmalarda bu yasayı getirmesindeki en büyük amacın aslında dindar bir yaklaşım olduğunu ortaya koymaya çalıştı ve dindar olmalarından kaynaklı aslında hayvanlara yönelik, sokak hayvanlarına yönelik asla bir katliam amacı gütmediklerini söylediler ama muhalefet de bu yasayla yapılmak isteneni çok net bir şekilde ortaya koydu. En başta söyleyelim: Bu bir katliam yasasıdır, katliam yasası derhâl geri çekilmelidir. Ülkeyi sokmuş olduğunuz sosyal, siyasal, ekonomik krizden çıkarmak için tefecilerin kapılarında Londra’da sırada bekliyorsunuz, kapının önünde bekliyorsunuz ve halkın bunları konuşmaması için, ülkede yaratmış olduğunuz sorunları konuşmaması için halkın önüne yeni bir yasa getiriyorsunuz, halkın bununla meşgul olmasını sağlıyorsunuz ve kimsenin yaptıklarınızı görmemesini sağlamaya çalışıyorsunuz. Biz bununla neyi amaçladığınızı çok net bir şekilde görmekle birlikte çok net söyleyelim: Siz doğaya da insana da hayvana da her canlıya düşmanca yaklaşıyorsunuz."

"YAPTIĞINIZ ŞEY, NEFRET POLİTİKASI ÜRETMEK, TOPLUMU BİRBİRİNE KIRDIRMAK VE BUNDAN NEMALANMAK"

Sorunun iktidar tarafından toplumsal bir travma haline getirildiğini belirten CHP Zonguldak Milletvekili Eylem Ertuğ Ertuğrul, belediyelerde çalışan veterinerlerin öldürme baskısı altında bırakıldığını söyledi. Ertuğrul'un açıkmalarından öne çıkanlar şunları:

"AKP Genel Başkanı geçen hafta, 'Taviz yok, bu işi Allah'ın izniyle bitireceğiz' dedi ve siz de hemen harekete geçtiniz, keşke her konuda bu kadar hazır ve hızlı olsanız. Mesela, çöplerden ekmek toplayan halkın hâline çözüm bulmak konusunda, kadın cinayetleri konusunda, işsizlik, sefil durumdaki emekliler konusunda da bu kadar hızlı olsanız. Bu kanun teklifi görüşülürken iktidar, muhalefetin sokakta saldırıya maruz kalan kişilerin haklarını savunmadığına yönelik bir algı yaratmaya çalıştı. İnsanların acılarını kullanarak, onların acılarını istismar ederek yaptığınız yanlışın üzerini örtmeye çalıştınız. İtiraf edelim, nifak ekme ve kutuplaştırma konusunda gerçekten ustasınız. Yaptığınız şey, nefret politikası üretmek, toplumu birbirine kırdırmak ve bundan nemalanmak; bugüne kadar hep böyle idare ettiniz ama artık ülkeyi batırdığınız gerçeğini hiçbir gündem değiştiremiyor."

"SİZİ CENNETİNE KABUL EDECEK HERHANGİ BİR DİN YOK"

Yaşatmanın çözüm olduğuna inanan herkesin elinden geleni yapması gereken bir yasa teklifiyle karşı karşıya olduklarına dikkati çeken TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, iktidarın insani çözümleri yok saydığını belirtti. Şık'ın yaptığı açıklamalar şöyle:

"İnsani çözümleri yok sayıp hayvanların rehabilitasyonu için etkin bir çözümden kaçıyor, en iyi bildiğinizde ısrar ederek 'Öldürelim gitsin' naraları atıyorsunuz. Kurduğunuz yağma düzeninin sonucu olan yoksullukla ilgili böyle ses çıkarmıyorsunuz çünkü yoksulları öldürmüyorsunuz ama açlıktan ölmelerini bekliyorsunuz. Katliamların önünü açmak için çıkardığınız gürültüyü başıboş siyasetçi sorunu için çıkarmıyorsunuz. Oysaki sahipli ama başıboş siyasetçiler bu ülkenin en büyük sorunu çünkü çok kalabalıklar, daha kötüsü ülke yönetiyorlar."

Teklifin 7’nci maddesi kabul edildi. Genel Kurul çalışmalarına 45 dakika ara verildi.

Aranın ardından Genel Kurul'da yapılan oylamada teklifin 8’inci maddesi de kabul edildi.

14. MADDEYE İLİŞKİN DEĞİŞİKLİK ÖNERGESİ

AKP katliam yasasının 14'üncü maddesine ilişkin değişiklik önergesi sundu. Gece 02.00'da görüşülmeye başlanan önergenin gerekçesinde şu ifadelere yer verildi: "Önergeyle, hayvan bakımevlerinin kurulması, rehabilitasyon işlemlerinin gerçekleştirilmesi ve sahipsiz hayvanlara sahiplendirilinceye kadar, bakılması amacıyla ikinci fıkrada belirlenen oranların üzerinde yapılan harcamaların yüzde 40'ının Hazine ve Maliye Bakanlığınca bu faaliyetleri yürütecek olan belediyelere aktarılmasına ilişkin düzenleme yapılmaktadır."

Önerge AKP-MHP oylariyla kabul edildi. 

14. maddeye ilişkin yapılan değişikliğin ardından CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve İYİP Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu da görüşmelere katıldı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İsrail Dışişleri Bakanı'ndan "Türkiye NATO'dan çıkarılsın" çağrısı

SONRAKİ HABER

İzmir Yaşam Hakkı Savunucuları: Yasayı uygulatmayacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa