29 Temmuz 2024 23:28

İzmir Yaşam Hakkı Savunucuları: Yasayı uygulatmayacağız

İzmir'de sokak hayvanlarının katledilmesini öngören yasanın onaylanması üzerine Buca Belediyesi önünde oturma eylemi düzenledi.

Fotoğraf: Bahar Emreoğlu/EVRENSEL

Reklam

İzmir Yaşam Hakkı Savunucuları, sokak hayvanlarının katledilmesini öngören yasanın onaylanması üzerine Buca Belediyesi önünde oturma eylemi düzenledi. Eyleme siyasi parti ve dernek temsilcileri de katıldı.

Oturma eyleminde Yaşam Hakkı Savunucuları adına Pınar Alp Asil konuşmasını yaptı. Asil’in konuşmasının ardından Ege Fikir Ortaklığı Derneği 2'nci Başkanı Ömer Kanar, avukat Beyza Nur Öztürk ve SOL Parti İl Sözcüsü Deniz Özçelik konuştu.

Yasanın onaylandığını dile getirerek sözlerine başlayan Asil “Biz yasanın komisyondan geçtiği gün biliyorduk ki Meclis çoğunluğuna sahip olan AKP ve MHP kendi ortaklarıyla beraber bu yasayı meclisten geçireceklerdi. Çünkü onlarla ilgili çok iyi bildiğimiz bir şey var ki onların bitmek bilmeyen para hırsı. Sırf yeni inşaat alanları açmak, yeni mama lobilerine yer vermek için bizim sokakta çocuklarımız dediğimiz yediğimiz yemekleri, paramızı, zamanımızı ve emeğimizi paylaştığımız canları harcıyor” dedi.

Bu duruma şaşırmadığını ifade eden Asil, bu durumu kabul etmeyeceklerini ve mücadelelerini sürdüreceklerini belirtti.

"SÜREÇ HUKUKSUZ YÜRÜTÜLDÜ"

Konuşmasını yapan Kanar “Biz kısırlaştırmayı onlar canlarımızı öldürmesin diye istiyoruz. Biz canımızı veririz canlarımızı vermeyiz. Mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi. Ardından söz alan Öztürk ise bu durumun hiçbir bilimsel dayanağı olmadığından bahsederek sözlerine başladı.

“Komisyon görüşmelerinde alanında uzman kişilerin görüşleri ve önerileri alınmadı. Süreç hukuksuz bir şekilde yürütüldü” diyen Öztürk, “Tüm hayvanlar eşit doğar ve bu kanunlar çerçevesinde yaşama hakkına sahiptir. Yaşam hakkı sadece öldürmek değildir. Hayvanın doğal ortamında sağlıklı ve güvenli bir şekilde yaşaması için bütün yükümlülüklerin yerine getirilmesidir. Bizler yıllardır hayvanlarla birlikte güvende yaşayan halkız, suçu biz değil katliam isteyenler işliyor” dedi.

Son olarak konuşmasını yapan Özçelik, “Haftalardır bu yasayı geri çektirmeye çalışıyoruz. Yasa meclise geldi onaylandı. Ama unutttukları bir şey var. 2013 yılında ‘üç beş ağaç keseriz bir şey olmaz’ dediler şimdi de ‘üç beş sokak hayvanı alırız bir şey yapamazsanız’ diyorlar. Ama biz yapabileceklerimizi 2013’te gösterdik” dedi. Özçelik son olarak mücadelenin süreceğini ekledi. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam