30 Temmuz 2024 15:59

İsrail ordusu, Han Yunus’ta katliam yaptı, sonra çekildi: 250 Filistinli öldü

İsrail ordusu güvenli bölge ilan ettiği Han Yunus kentine 8 gün boyunca saldırı gerçekleştirdi, 250 Filistinli yaşamını yitirdi.

Fotoğraf: Ali Jadallah/AA

Paylaş

İsrail ordusu, güvenli bölge ilan etmesine rağmen bir haftadan uzun süre karadan saldırılar gerçekleştirdiği Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentinin doğusundan çekildi. 8 gün süren saldırılarının ardından çekildiği Han Yunus'ta 42 Filistinlinin cesedine ulaşıldı

İsrail ordusunun, güvenli bölge ilan etmesine rağmen 22 Temmuz'dan bu yana karadan saldırılar gerçekleştirmesinin ardından çekildi. Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentinde Gazze'deki hükümetinin açıklamasına göre en az 250 kişi yaşamını yitirdi, 300 kişi yaralandı. Bölge sakinlerinin ifadesine göre, İsrail güçleri, dün sabah itibarıyla Han Yunus'un doğusundan çekilse de kentin güneyindeki ilerleyişini sürdürüyor. İsrail ordusunun 22 Temmuz'da başlattığı saldırılar nedeniyle kenti terk eden yüzlerce Filistinli, sabahın erken saatlerinden itibaren Han Yunus'un doğusundaki evlerine dönmeye başladı. İsrail önceki akşam saatlerinden itibaren kentteki birçok evi hedef alan saldırılar düzenlemiş, sosyal medya hesaplarında, kentin doğusundaki El Kerara bölgesinde bir okulun vurulduğunu gösteren görüntüler yayınlanmıştı. İsrail ordusu, Han Yunus'un doğusundan çekilmeden saatler önce bölgeye topçu saldırıları gerçekleştirmişti.

KİLİSE VURULDU İDDİASI

İsrail ordusunun Gazze’nin güneyindeki 8. Cadde civarında bombaladığı bir evin enkazında 8 kişinin cesedine ulaşıldı. İsrail, Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah kentinin kuzey bölgelerine de saldırılar düzenledi. Görgü tanıkları, İsrail ordusunun, yerlerinden edilmiş Gazzeli Hristiyan vatandaşların sığındığı Saint Porphyrius Kilisesi’ni vurduğunu iddia etti. Kilisenin vurulması sonucu çok sayısı can kaybı yaşandığı belirtildi.

REFAH’IN SU KAYNAKLARININ YÜZDE 40'I YOK EDİLDİ

Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentinin Belediye Başkanı Ahmed Sufi AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun mayısın ilk haftasından bu yana aralıksız devam ettiği kara saldırıları nedeniyle kentin afet bölgesi haline geldiğini ve su kaynaklarının yüzde 40'ını kaybettiğini belirtti.  İsrail ordusu, 6 Mayıs'ta, zorla yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı Refah'ın doğusundaki bazı mahallelerin boşaltılmasını istemiş, 7 Mayıs sabahı da Gazze'nin Refah bölgesine kara saldırısı başlatarak Mısır ile olan sınır kapısının Gazze tarafını ele geçirdiğini duyurmuştu.

CAN KAYIPLARI ARTIYOR

Öte yandan Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Gazze Şeridi’nde son 24 saatte düzenlenen saldırılarda 37 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 73 Filistinlinin de yaralandığı aktarıldı. Saldırıların başladığı 7 Ekim tarihinden bu yana ortaya çıkan bilançonun da yer aldığı açıklamada, can kaybının 39 bin 400’e, yaralı sayısının ise 90 bin 996’ya yükseldiği bildirildi. Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor. (DIŞ HABERLER)

 

ÖNCEKİ HABER

İzmir Foça'da orman yangını çıktı

SONRAKİ HABER

Bolu Dağı Tüneli'nin İstanbul yönü yarın ulaşıma kapanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa