Yasa meclisten geçti, ‘4 milyon’ sokak hayvanı için büyük endişe
Sokak hayvanlarının öldürülmesinin önünü açan yasa meclisten geçti. ‘4 milyon’ sokak hayvanı için ‘toplu katliam’ endişesi güçleniyor.
Fotoğraf: Volkan Pekal/Evrensel
Sokak hayvanlarının öldürülmesinin önünü açan “Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” TBMM Genel Kurulu'nda, muhalefetin 224 hayır oyuna karşı iktidar milletvekillerinin 275 evet oyuyla kabul edildi.
Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girecek kanun değişikliğinin ardından büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 25 bini aşan belediyelerin, topladıkları hayvanları “sahiplendirilinceye kadar” kalmaları için bakımevleri kurması gerekiyor.
Belediyelerin 31 Aralık 2028'e kadar bakımevleri kurma ve mevcut bakımevlerinin koşullarını iyileştirme yükümlülüğü bulunuyor. Sahiplendirilmeyen hayvanlara veteriner onayıyla ‘ötanazi’ yapılabilecek. ‘Ötanazi’ olarak ifade edilen uygulama pratikte ilaçla öldürme anlamına geliyor. Kedi ve köpek sahiplerinin de en geç 31 Aralık 2025'e kadar dijital kimliklendirme yöntemleriyle hayvanlarını kayıt altına aldırmaları gerekiyor.
TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Vahit Kirişci, sokak köpekleriyle ilgili düzenlemenin Meclis’teki görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada, Türkiye genelinde 1402 belediye bulunduğunu ve son 20 yılda sadece 322 barınak yapıldığı bilgisini paylaşmıştı. 322 barınağın kapasitesinin 105 bin olduğunu söyleyen Kirişci, sokaklarda ise 4 milyon köpek bulunduğunu öne sürdü.
Büyükşehirlerdeki belediyeler binde 3, 25 binin üzerinde nüfusa sahip belediyeler ise binde 5 oranında bütçeden pay ayırmak zorunda olacak.
Muhalefetin karşı çıktığı teklifin gerekçesinde “1,9 milyon sahipsiz hayvan için daha 1000 hayvan kapasiteli, 1900 adet bakımevi tesis edilmesi gerekmektedir. Hayvan başına 4 metrekare alan ayrılmak suretiyle 1000 hayvan kapasiteli bir bakımevinin maliyeti minimum 3,5 milyon TL olarak hesaplanmıştır. 1,9 milyon hayvan için bakımevi yapımının maliyeti 6,65 milyar TL’dir. Belediyelerden elde edilen verilere göre bir hayvanın besleme maliyeti aylık ortalama 3 bin 500 TL, yıllık maliyeti 42 bin TL’dir. İki milyon hayvana, ömürleri boyunca hayvan bakımevinde bakılacak olması hâlinde yıllık maliyeti 84 milyar TL’dir” denilmişti.
Bakanın ifade ettiği 4 milyon sayısı doğru kabul edilirse, tüm hayvanların barındırılabilmesi için yaklaşık 4 bin yeni barınak inşa etmek gerekiyor. Bu durum, yasaya karşı çıkan yurttaşların ‘toplu katliam’ endişesini güçlendiriyor. (HABER MERKEZİ)