Almanya'da yabancı kalifiye işçi için vergi indirimi planı
Almanya, ülkede çalışmaya karar veren yabancı kalifiye işçiler için yüzde 30'a kadar vergi indirimi uygulamayı planlıyor.
Fotoğraf: Valentinsan/Pixabay
Almanya, çalışma amacıyla ülkeye gelecek yabancı kalifiye işçiler için, istihdamın ilk 3 yılında geçerli olmak üzere vergi indirimi uygulamayı planlıyor. Bu vergi indirimleri yüzde 30, yüzde 20 ve yüzde 10 arasında değişecek.
Uygulama, Almanya hükümetinin "büyüme girişimi" kapsamında ülkeye daha fazla yabancı kalifiye profesyonel çekme çabasının sonucu olarak ortaya çıktı.
Federal Maliye Bakanı Christian Lindner, onay ve resmi uygulama için beklemede olduklarını belirtti. Ancak kimlerin hangi oranda vergi indirimine hak kazanacağı ve kriterlerin ne olacağı konusunda ayrıntı vermedi. Ayrıca yetkililerin 5 yıl sonra bu uygulamayı gözden geçirmeyi planladıkları aktarıldı.
Nairametrics'te yer alan habere göre Lindner, "Yabancı profesyoneller için Almanya'daki ilk üç yıllarında bir vergi iadesi oluşturuyoruz. Buraya nitelikli uzman olarak gelenler için yüzde 30, yüzde 20 ve yüzde 10'luk indirimler olacak. Uygulamanın yürürlüğe girmesi için onaylanması gerekiyor" dedi.
MUHALEFETTEN İTİRAZ VAR
Yabancı işçiler vergi indirimini memnuniyetle karşıladı. Muhalif politikacılar ve sendikacılar ise bu politikanın yerli işçilere karşı ayrımcılık olduğunu savunuyor. Öte yandan iktidar partileri de endişelerini dile getirdi.
Yeşiller Partisi Milletvekili Beate Müller-Gemmeke, Almanya'nın eşit muamele ilkesini savunduğunu ve herkese aynı şekilde davranılması gerektiğini söyledi. Müller-Gemmeke, bu adımın, vatandaşlara ve daha önce çalışma amacıyla Almanya'ya giriş yapmış olanlara karşı ayrımcılık olacağını belirtti.
Federal Çalışma Bakanı Hubertus Heil de bu önlemi eleştirerek, Almanya'nın vergi muafiyeti yerine bürokratik engelleri kaldırmaya ve vize verilmesini hızlandırmaya odaklanmasını önerdi.
Alman Ekonomi Enstitüsü'nün son verileri, Almanya'da şu anda yaklaşık 573 bin kalifiye işçi açığı olduğunu gösteriyor. (DIŞ HABERLER)