31 Temmuz 2024 07:54

Hamas lideri İsmail Haniye öldürüldü

Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniye, Tahran'da kaldığı konuta düzenlenen hava saldırısında öldürüldü.

Fotoğraf: Arif Hüdaverdi Yaman/AA

Paylaş

Hamas’ın siyasi lideri İsmail Haniye, İran'ın başkenti Tahran'da ikamet ettiği konuta İsrail ordusunun düzenlediği hava saldırısında öldürüldü.

Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, Haniye'nin yeni İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın görevi teslim törenine katılmak için Tahran'da bulunduğu belirtildi.

Haniye'nin, İsrail ordusunun tören sonrası Tahran'daki konutuna düzenlediği hava saldırısında hayatını kaybettiği aktarıldı. Ayrıca olayın soruşturulduğu belirtilen açıklamada, "Soruşturmanın sonucu yakında kamuoyuna duyurulacak" denildi.

Haniye'nin öldürüldüğü haberini ilk olarak İran devlet televizyonu duyurdu. Devrim Muhafızları Ordusu'nun açıklamasına dayandırılan haberde, "Hamas lideri Tahran'da kaldığı konutuna düzenlenen terör saldırısı sonucu öldürüldü. Saldırıda Haniye'nin bir koruması da öldü” ifadeleri yer aldı.

İslam Devrim Muhafızları'na bağlı Fars Haber Ajansı da İsmail Haniye'nin öldürülmesine ilişkin ayrıntılı bilgi vererek, olayın gece saat 02.00 sıralarında meydana geldiğini bildirdi. Tahran'ın kuzeyindeki gaziler için özel konutlardan birinde Haniye'nin kaldığını bildirdi. Fars, Haniye'nin hava saldırılarında öldürüldüğünü doğruladı.

Üst düzey Hamas yetkilisi Musa Ebu Marzuk, örgütün televizyonu El Aksa TV'ye açıklamasında suikastı doğruladı. Marzuk, "Bu korkakça eylem cezasız kalmayacak" dedi.

LÜBNAN SALDIRISININ ARDINDAN

Suikast, İsrail’in Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta bir binaya düzenlediği, 4 kişinin öldüğü ve en az 80 kişinin yaralandığı saldırının hemen ardından geldi.

Reuters’a konuşan üst düzey Hamas yetkilisi Sami Ebu Zuhri, “Haniye’in İsrail işgali tarafından öldürülmesi, Hamas’ın iradesini kırmayı amaçlayan vahim bir tırmanıştır” dedi. Zuhri, Hamas’ın izlediği yola devam edeceğini söyledi, “Zaferden eminiz” ifadesini kullandı. 

SUİKAST, İSRAİL'İN ATEŞKES İSTEMEDİĞİNİ TEYİT ETTİ

Haniye, 6 Mayıs 2017'de Hamas Şura Konseyi tarafından Halid Meşal'in yerine Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı seçilmişti. Katar’da yaşayan Haniye’nin 3 oğlu ve torunları İsrail tarafından Gazze’e öldürülmüşlerdi. İsrail'in Gazze'ye saldırılarını başlattığı 7 Ekim'den beri 60 akrabasının öldürüldüğümü söylemişti.

Haniye, on aydır devam eden İsrail saldırıları boyunca Filistinli grubun uluslararası diplomasideki yüzü olmuştu. İsrail ile Gazze’de ateşkes ve esir değişimi konulu müzakerelere de katılan isimlerden biriydi. Haniye’ye suikast İsrail’in Gazze’de bir ateşkes istemediğini bir kez daha teyit etti.

Haniye’nin naaşının İran'da düzenlenecek cenaze töreninin ardından Katar’ın başkenti Doha’da defnedilmesi bekleniyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Meclis 1 Ekim'e kadar tatile girdi

SONRAKİ HABER

Usta oyuncu Genco Erkal hayatını kaybetti: "Genco’yla tiyatromuzun uzun koşucusunu kaybettik"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa