31 Temmuz 2024 04:40

Kumtel’de büyümeyen tek şey işçi ücreti

Türkiye’nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu listesinde yer alan Kumtel'de bir ay içerisinde 30’un üzerinde işçi vardiya ve bölüm değişikliği, düşük ücret nedenleriyle tazminatını almadan işten ayrıldı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Ahmet AKARSU
Kayseri

Kayseri Organize Sanayi Bölgesi’nde 1972’de kurulan Kumtel, 120’den fazla ülkeye ihracat yapan, 2005 yılından itibaren Türkiye’nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu (İSO 500) listesinde yer alan, aynı zamanda Luxell adıyla küçük ev aletleri yelpazesini genişleten, 2 bine yakın işçinin çalıştığı, Etiyopya’ya da fabrika açan bir metal şirketi. “Dünyada gözde bir markayız” diye övünen Kumtel patronu karşısında işçiler, “Biz bir aileyiz” söylemine inanmıyor ve çoğu zaman tazminatlarını içeride bırakarak işten ayrılıyor. İşçilerden edindiğimiz bilgilere göre, bir ay içerisinde 30’un üzerinde Kumtel işçisi, vardiya ve bölüm değişikliği, düşük ücret nedenleriyle tazminatını almadan işten ayrıldı.

"İYİLEŞTİRME OLACAK DENİYORDU, OLMADI"

Ücretlere zam talebinin sürdüğü bugünlerde Kumtel işçileri, “Yılbaşından bu yana ücretlerde iyileştirme olacak deniyor, yılın sonu geldi, hiçbir şey değişmiş değil” diyor. Hak-İş’e bağlı Özçelik’in örgütlü olduğu Kumtel işçileri, “Sendika işçi dışında her şeyle ilgileniyor. Gündemlerinde bir tek işçi yok. Sendikalı bir iş yerinde ortalama ücret 18-20 bin lira olur mu?​” diye sordu.

“Ömrümüzü Kumtel’e verdik” Kumtel işçileri, “Uzun yıllardır Kumtel’de çalışıyoruz. Metal iş kolunda benzer iş yerlerinde çalışan işçilerin büyük bölümü Kumtel’de ilk işine başlamıştır. Simfer, Femaş benzer şeyler üretiyor. Ama Kumtel en eskilerden. Her gün yeni bir ürün üretiliyor, çeşit büyüyor, kâr artıyor ama artmayan, büyümeyen tek şey işçinin ücreti oluyor” dedi.

"SENDİKACILAR KOLTUK SEVDALISI"

Bir ay içinde 30’un üzerinde işçinin kıdem tazminatını yakmayı göze alarak, kimisinin ihtar çekerek işten ayrıldığını belirten Kumtel işçileri şöyle devam etti: “Asgari ücret zammından hemen sonra ücretler yetmemeye başladı. Ha bugün iyileştirme yapılacak ha yarın dediler. Ama yıl sonu geldi hâlâ bir hareketlilik yok. Çoğu işçi arkadaşımız başka metal fabrikalarından teklifler alıyor. 28-30 bin arası maaşlar alınabiliyor. Ama dünya devi Kumtel’de ücret 20 bin lira, mesai olursa biraz daha fazla. Gözlerini para hırsı bürümüş bunların.”

Özçelik-İş yöneticilerini eleştiren işçiler, “Sendikacılar işçinin sorunu olduğunda yok. Ücret artışı istediğimizde yok. İşçiyi oyalayıp duruyorlar. Sürekli işçi girip çıkıyor. Kısa süre çalışıyorlar. İŞKUR üzerinden geçici işçi alınıyor, ücreti devlet ödüyor. Devlet patrona destek oluyor da işçiye niye olmuyor? Sendikaların adı işçi sendikası, kendileri koltuk sevdalısı. Böyle sendika olmaz olsun” dedi.

"BİRLİK OLMAK İÇİN ÇABA HARCAYALIM"

Arkadaşlarına çağrı yapan işçiler şunları söyledi: “Kumtel’de sirkülasyon çok. Örgütlenmenin önünde engeller var. Ama işçiler sinirlenip, kızıp tazminatını yakmak pahasına işten ayrılmamalı. Başka iş yerlerinde de benzer sorunlar yaşanacak. Mesele çalıştığımız alanı işçiler lehine güzelleştirmek. Yoksa işçiye her yer zehir oluyor. Toplu iş sözleşmesi (TİS) sürecine iyi hazırlanalım, sendikaya isteklerimizi iletelim ve sürecin takipçisi olalım. Kimse kimseye bedavaya hak vermiyor, bunu bilelim. İşçinin birlik olması için çaba harcayalım.”

ÖNCEKİ HABER

Hamas'ın lideri İsmail Haniye kimdir?

SONRAKİ HABER

RTÜK’ün temmuz ayı karnesi: Lisans iptali, paralı platforma sansür, kliplere uyarı…

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa