31 Temmuz 2024 12:09

İzBB’de çalışan emekçiler belediyenin zamsız teklifine karşı iş bıraktı

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde çalışan emekçiler, belediyenin 21 ay boyunca zamsız sözleşme teklifine karşı iş bıraktı.

Fotoğraf: Emirhan Durmaz/Evrensel

Reklam

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde ikramiyeler ve halkın bakkalı ödemelerinin içinde bulunduğu, aylık 16 bin 750 TL üzerinden 2025 yılının sonuna kadar, 21 ay boyunca artış olmaksızın sözleşme teklifini reddeden kamu emekçileri, tüm birimleriyle tam gün iş bıraktı. Kültürpark 4 No’lu hol önünde bir araya gelen memurlar, iş yerleri olan holleri dolaşarak başkanlık makamının bulunduğu Egemenlik Evi’ne yürüyüşe geçtiler.

4 No’lu hol önünde konuşma yapan Tüm Bel-Sen MYK Üyesi Zeynep Sarıkaya Altun, “Biz 90 yılında kurulduğumuzdan bu yana TİS’lerimizi bugüne kadar böyle getirdik. Geriye düşmek kazanım getirmeyecek. Var olan TİS’lerin gerisine düşmeyeceğiz. Bugünkü noktayı aşmak için birleşe birleşe kazanacağız” diye konuştu.

İş yerleri olan hollerden harekete geçen kamu emekçileri, “Yaşasın örgütlü mücadelemiz”, “Oyalama değil, toplu sözleşme” ve “İş, ekmek, özgürlük” sloganları ile trafiği kısmen kapatarak başkanlık makamının bulunduğu Egemenlik Evi’ne yürüdü. Bina girişi çevik kuvvet ekipleri tarafından ablukaya alındı. Egemenlik Evi’ne varılmasının ardından İzBB Genel Sekreteri Barış Karcı, yetkili sendika Tüm Bel-Sen İzmir 1 No’lu Şube Yürütme Kurulu’nu görüşmeye davet etti.

Görüşme akabinde açıklamalarda bulunan Tüm Bel-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Cevdet Keleş, Başkan Tugay’ın yukarıda olmadığını belirterek, kendisi buraya gelene ve kendilerine görüşme için randevu verilene kadar alandan ayrılmayacaklarını ifade etti.

31 temmuz tarihine kadar sözleşmenin imzalanması için gönderilen yazıyı bir tehdit olarak algıladıklarını vurgulayan Keleş, “TİS hukukundan uzak bir süreç yaşıyoruz ve bu hukuka uymaya davet ediyoruz. Bize iki yıl boyunca artış olmayan sözleşme teklif ediyorlar. Belediye hizmetlerine iki yıl boyunca zam yapmayacak mısınız? Bu hayatın akışına aykırı. TÜİK halkı yoksullaştırıyor ancak siz TÜİK’in rakamlarını bile kale almayan sözleşme teklif ediyorsunuz. Söyledikleriniz ile yaptıklarınız uyuşmuyor. Eylemleriniz ile söylemleriniz bir olsun. İki yıl boyunca enflasyonu yok sayarak ücret teklif etmek memuru enflasyona ezdirmektir” diye konuştu.

TUGAY EMEKÇİLERİN ELİNİ BİR KEZ DAHA HAVADA BIRAKTI

Görüşme taleplerinin yanıtsız bırakıldığını belirten Keleş, “Cemil Tugay bizimle görüşmek istemiyor, emekçilerden kaçıyor. Bundan sonra siz neredeyseniz biz orada olacağız. Demokrasinin vazgeçilmez unsurları sendikalardır. Demokrasi söylemi hep seçim döneminde söyleniyor. Demokrasi emekçilerle görüşmeyi gerektirir. Belediye emekçileri size demokrasiyi de öğretecek.

Görüşme talebini ilettik ancak sonuç alamadık. Yarın tüm birimlerimizin önünde basın açıklaması yapacağız ve Tugay'ı masaya davet edeceğiz. Belediye emekçileri sizin teklifinizi kabul etmiyor, bu teklif kazanılmış hakkımızı çiğniyor” diye konuştu. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam