31 Temmuz 2024 14:40

ATO: Tıp eğitimi kamunun imkanları ve kamusal araçlarla verilmelidir

Vakıf üniversitelerinin yeni dönem ücretlerine ilişkin açıklama yapan ATO, tıp eğitiminin kamu tarafından verilmesi gerektiğini söyledi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Ankara Tabip Odası (ATO) Yönetim Kurulu, vakıf üniversitelerinin 2024-2025 akademik yılı için dönemlik ve yıllık ücretlerinin yasal sınırı aştığını açıkladı. Tıp eğitiminin niteliğinin bir ülkenin sağlık sistemini ve geleceğini belirleyen temel yapı taşlarından olduğunun söylendiği açıklamada ATO, “Öğrencilerimizin ve ailelerinin sosyo-ekonomik durumu gözetilmeli, her bir yurttaşın refah içinde yaşamasına yönelik sosyal politikalar hayata geçirilmelidir. Her zaman savunduğumuz üzere tıp eğitimi, bilimin ışığında kamunun imkânları ve kamusal araçlarla verilmelidir. Devlet ve vakıf adı altında özel tıp fakülteleri arasındaki her türlü ayrıma ve hiyerarşiye son verilmelidir” diye ifade etti.

Vakıf üniversitelerinin yeni dönem ücretleri hakkında açıklama yapan Ankara Tabip Odası, açıklamada sağlık sistemindeki özelleştirmeci politikalar ile şirketlerin çıkarlarını önceleyen ekonomi politikaları nedeniyle oluşan yüksek enflasyon ortamının tıp eğitimini olumsuzetkilediğini ifade etti.

YÜZDE 100’ÜN ÜZERİNDE ZAM YAPILDI

Yazılı yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı; “Vakıf üniversiteleri yönetimlerinin tıp fakültesi bölümleri için öngördüğü zamlar, öğrencileri ve ailelerini ekonomik açıdan zor durumda bırakmaktadır. TÜİK verilerine göre, bir önceki yılın aynı ayına göre Haziran TÜFE oranı yüzde 75,45’dir. Mevzuata göre vakıf üniversitelerinin eğitim ücretlerine en fazla yüzde 75,45 zam yapılması gerekirken, zam oranları yasal sınırı aşmış durumdadır. Dönemlik ve yıllık ücretler fakültelere ve bölümlere göre farklılık gösterse de çoğu vakıf üniversitesi geçenseneye göre ücretlerine yüzde 100’ün üzerinde zam yapmış durumdadır. Vakıf üniversitelerinde okuyan tıp fakültesi öğrencileri, ‘TÜFE’ye endeksli oranın aksine, yüzde 110 ile yüzde 120 arasında, yasal sınırın çok üzerinde seyreden zamların yapıldığını’ odamıza iletmiştir.”

VAKIF ÜNİVERSİTELERİNDE TIP EĞİTİMİ 420-840 BİN LİRA ARASINDA

ATO, Ankara ili genelinde faaliyet gösteren vakıf üniversiteleri tıp fakültesi bölümlerinde yıllık ücretlerinin 420 bin TL ile 840 bin TL arasında değişmekte olduğunu söyledi. Açıklamanın devamında, “Artışlar bazı vakıf üniversitelerinde astronomik boyuta ulaşmıştır. Örneğin 2023-2024 akademik yılı için 278 bin TL olan eğitim ücreti, 2024-2025 akademik yılı için 600 bin TL’ye yükseltilmiştir. Yüksek zamların en önemli nedenlerinden birisi, vakıf üniversitelerinin ‘işletme’ statüsünde değerlendirilmesi ve burada okuyan öğrencilerin‘müşteri’ olarak görülmesidir. Vakıf üniversiteleri, devlet üniversitelerinin statülerinden farklı olsa da verilen eğitimin ve yapılan işin kamusal niteliği bulunmaktadır. Vakıf üniversitelerinin tıp fakültesi bölümlerinden mezun olacak hekim adayları –kamu veya özel farketmeksizin– Türkiye’nin dört bir yanındaki sağlık kurum ve kuruluşlarında görev alarak, halk sağlığı ve hastalarının sağlığı için çalışacaktır” ifadelerine yer verildi.

Vakıf üniversitelerindeki tıp fakültelerinin birçoğunda altyapı ve öğretim üyeleri kadrolarında eksikler bulunduğunun da ifade edildiği açıklamada, “Tıp eğitimi ücretlerinde hiçbir şekilde fırsatçılığa izin verilmemeli, artışlar yasal sınırı aşmamalıdır. Kamu otoritesi gerekli denetimi ve kontrolleri yapmalı; vakıf üniversitelerinin yönetimleri hukuka uygun davranmalıdır” denildi.

YÖK’ün 17 Temmuz 2024 tarihli vakıf üniversitelerine yaptığı uyarıyı hatırlatan ATO YK, neler yapılması noktasında şu ifadelere yer verdi;

  • “Eğitim öğretim ücretleri dönemsel değil, yıllık ve tayin edilmiş birmiktar olarak tespit edilmelidir.
  • Ücretler tercih ve yatay geçiş dönemlerinden önce net bir miktarolarak ve her bir adayın kolayca ulaşabileceği şekilde ilan edilmelidir.
  • İlk kayıt esnasında öğrenciye taahhüt edilmiş eğitim öğretim ücretiartış oranları aşılmamalı ancak her halükarda yapılacak artışlarda en çok TÜFE’deki on iki aylık ortalama oranı esas alınmalı ve bu kapsamdakigüncellemeler resmi internet sitelerinden duyurulmalıdır.
  • Kayıt döneminden sonra her ne ad altında olursa olsun açıkça ilanedilmemiş ilave/beklenmedik ücret ve ücret artışı talebinde bulunulmamalıdır.
  • İlan edilen eğitim ve öğretim ücretlerinde TÜFE üzerinden resmigüncelleme oranları dışında herhangi bir ilave değişiklik yapılmamalı vealınacak bu yöndeki kararlar uygun zamanda ve elverişli araçlarla tümöğrencilerle paylaşılmalıdır.”

(Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

ABD: Haniye suikastında rolümüz yok, sonuçlarını kestiremiyoruz

SONRAKİ HABER

Boşanma aşamasında eşi Saliha Yıldızhan'ı katleden Fırat Yıldızhan için müebbet hapis talebi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa